Skip to main content

Denk je graag technisch maar ook out-of-the-box? Volg je de laatste digitale innovaties op de voet? En bovenal, wil je bedrijven en organisaties dit potentieel helpen omzetten tot toegevoegde waarde?

Wil je uitgroeien tot een IT’er met een meer dan stevige kennis van AI? Dan is de afstudeerrichting Artificiële Intelligentie van de bachelor Toegepaste Informatica je op het lijf geschreven.

Vanaf het tweede jaar leiden we je op tot een AI-professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van systemen en technologieën gebaseerd op artificiële intelligentie. Je verwerft daarvoor een diepgaande kennis van machine learning, neurale netwerken, blockchain, taalverwerking en andere AI-gerelateerde onderwerpen.

Diepgaande opleiding in artificiële intelligentie

In de bachelor Toegepaste Informatica tillen we je kennis een niveau hoger dan wat er van je verwacht wordt bij bedrijven. In de afstudeerrichting AI Professional bijvoorbeeld stomen we je klaar om functionele analyses uit te voeren, maar ook om complexe probleemstellingen te benaderen door het inzetten van AI-modellen.

Om vernieuwende inzichten aan te bieden, maken we onder meer gebruik van technieken zoals Natural Language Processing (chatGPT), forecastingmodellen (beurs- en weersvoorspellingen) en recommender systemen (Netflix, Zalando…).

De opbouw van je data, neurale netwerken en het uitrollen van je systeem zullen na deze bachelor geen geheimen meer voor je hebben. Zo ben je helemaal klaar om bedrijven slimmer, efficiënter, veiliger en zeker futureproof te laten functioneren.

Als laatstejaarsstudent krijg je de kans om op bezoek te gaan bij de grote spelers uit Silicon Valley (OpenAI, Airbnb, Google, Microsoft, Oracle…).

Word IT’er met specialisatie AI

Artificial Intelligence Professional is een afstudeerrichting van de bachelor Toegepaste Informatica. Je wordt dus grondig gevormd op het vlak van software- en webdevelopment, databases en systeem- en serverinfrastructuur. Dat vullen we vanaf het tweede jaar aan met tal van modules in het teken van AI met focus op back-end toepassingen (goed voor 84 studiepunten).

De definitieve keuze voor de afstudeerrichting AI Professional maak je pas na het eerste opleidingsjaar, wat een grondige afweging garandeert.

Waar kom je terecht?

AI-professionals zijn vandaag al een veelgevraagd profiel door bedrijven. En de vraag zal de komende jaren alleen maar toenemen. De AI-sector is namelijk veelbelovend en groeit razendsnel.

Vaak zal je in teams werken met andere ontwikkelaars, wetenschappers en ingenieurs om complexe AI-systemen te bouwen voor een breed scala aan toepassingen: van zelfrijdende auto’s tot gezondheidszorg en financiële diensten. Je kan zowel bestaande systemen onderhouden en verbeteren als onderzoek doen naar nieuwe manieren om AI toe te passen.

Voor wie?

  • Ben je getalenteerd in het gebruik van technologie om problemen op te lossen?
  • En ben je tegelijk geïnteresseerd in het blijven leren over de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen van AI?

Dan is het traject naar Artificial Intelligence Professional aan Howest iets voor jou. Je krijgt een grondige AI-opleiding en wordt zo onderdeel van de snelgroeiende AI-gemeenschap.

students working together

Jouw lesrooster

Vanaf het tweede jaar heb je minstens een halve dag per week geen les. Tegelijk sluiten de lesuren zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster 2e jaar, 2e semester Academiejaar 2022-23

The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden

Eerste jaar

De studenten maken pas hun definitieve keuze na het eerste jaar. In dit eerste jaar hebben alle studenten dus samen les. De lesdagen worden telkens ingedeeld in een deel hoorcollege (voormiddag) en een werkcollege (namiddag).

De theoretische leerstof die je krijgt in de voormiddag wordt toegepast in de namiddagsessies. De lessen in de voormiddag volg je in groep terwijl in de namiddag je via de coaches individuele begeleiding en feedback krijgt.

Tweede jaar

In het tweede jaar krijg je al een aantal specialisatiemodules uit je keuzetraject. Naast een aantal basisvakken verdiep je je ondermeer in AI fundamentals, data analyse, machine learning en neurale netwerken en deep learning.

Derde jaar

Het laatste jaar wordt opgesplitst in twee helften. In de eerste helft vervolledig je je kennis over artificiële intelligentie en bekijk je ook de ethische aspecten. De tweede jaarhelft bestaat uit een stage en een bachelorproef.

Course unit descriptions for this study programme
Foto studente met computer

Diverse jobkansen

Als je een bachelor diploma in de artificiële intelligentie hebt behaald, zijn er verschillende jobkansen beschikbaar in diverse industrieën. Bedrijven en organisaties zijn op zoek naar specialisten die kennis hebben van AI om hun bedrijfsprocessen te automatiseren en optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan als AI-ingenieur, data-analist, machine learning-specialist of software-ontwikkelaar.

Groeiende vraag

Bovendien groeit de vraag naar AI-experts in de toekomst alleen maar verder. Er wordt verwacht dat de AI-markt tegen 2025 een waarde van 190 miljard dollar zal bereiken, wat betekent dat er voldoende mogelijkheden zullen zijn om je carrière op te bouwen. Daarnaast is AI een relatief nieuw en snelgroeiend gebied, wat betekent dat er mogelijkheden zijn om bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovaties.

Dagonderwijs

Deze opleiding kan via een driejarig dagtraject volgen. Het eerste jaar is gemeenschappelijk met de studenten uit de verschillende keuzetrajecten. Vanaf het tweede jaar krijg je je unieke keuze- of specialisatiemodules.

Verkort traject

Heb je reeds een diploma in de toegepaste informatica in een ander keuze- of specialisatiedomein dan kan je via een verkort programma een ander keuzetraject volgen.

Via dit verkorte traject kan je op 1 jaar tijd een tweede diploma met een andere specialisatie behalen.

Verkort traject

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Artificiële Intelligentie aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 31 August
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Bruges:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Ines Devlieger

Ines Devlieger

Trajectverantwoordelijke afstudeerrichting Artificiële Intelligentie

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Would you like to study abroad for a semester? Or are you interested in an international internship? You can! You will discover all the opportunities to go abroad within Howest on this page. During your studies, we will work together to make your international adventure a reality!

Prior computer science knowledge is useful, but not a necessity. If you still want to prepare a bit, there is our introductory course on programming and web, but this content is also covered in the lessons.

For maths, we expect you to have had at least 4 hours of maths per week in secondary school. If this is not the case, the entry-level maths courses are recommended. In order to help you further, we also set up monitor sessions during the academic year.

We take the term applied in Applied Computer Science very literally. As a professional bachelor, you are meant to understand things to some extent but the absolute added value is in executing and doing! The many project work, the many working lectures and labs prove that you get to work yourself. We therefore believe that passion and motivation is the key to success. The euphoric feeling after all the hard work of a project is therefore not to be underestimated. The further you progress in the course, the more the importance of practical tasks comes to the fore. At the very end, there is then the icing on the cake with the internship.

Most students come from science disciplines in ASO or from computer science and accounting-informatics in TSO. Didn't have computer science? No problem. Do you want to prepare yourself a bit before classes start anyway? Then take one of the introductory courses in programming or web. There are also entry-level maths courses if you have had less than 4 hours of maths in secondary school.

We use state-of-the-art development techniques from day one. Our code AND projects are managed by market leaders in the field. We always follow the principles of Continuous Development & Integration. This helps us build a true DevOps culture, and embrace new technology such as GitHub Copilot and chatGPT, for example. In the early years, the focus is mainly on using these capabilities, but later we build on this to integrate everything and also set it up ourselves. We also differentiate ourselves by offering our specialisation domains. For instance, we are a market leader in cybersecurity and offer a full-fledged Artificial Intelligence (AI) graduate course. In the Software Engineering track, a lot of innovative development technologies are covered and the DevOps story can be fully explored. In addition, the unique Web3 track teaches you to set up software securely and distributed (democratically), as well as to provide the principles of digital ownership and identity in existing applications.