Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie
"Breed, polyvalent, bijzonder praktijkgericht en uniek in West-Vlaanderen, dat is de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie. Het programma stoomt je als wetenschappelijk medewerker helemaal klaar voor de biomedische uitdagingen van de 21ste eeuw. We werken in kleine groepen, zodat we je goed en individueel kunnen coachen."
  • Je leert de exacte waarden van je bloed meten en interpreteren.
  • Je ontrafelt de mysteries van het DNA met de nieuwste technologieën.
  • Je ontdekt hoe een nicotinepleister helpt bij rookverslaving.
  • Je legt mee de geheimen bloot van ziektebeelden zoals kanker en AIDS en geneesmiddelen
  • Je spoort mee delicten op in de milieu- en voedingssector, op dieren en in de agro-industrie.

In de praktijkgerichte bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie experimenteer je volop in het labo. Zo groei je uit tot een polyvalent onderzoeker of analist die klaar is om de farmaceutische, biologische en medische uitdagingen van de toekomst aan te pakken.

Afstudeerrichtingen en keuzetraject van de opleiding Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Afstudeerrichting
Keuzetraject

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

Bijna in elk bedrijf waar een labo aan is gekoppeld, kan je aan het werk. Je kan meewerken aan (universitair) onderzoek bij een R&D afdeling van een farmaceutisch, microbiologisch, biotechnologisch, voedings- of toxicologisch bedrijf.

Onze troeven

Het auditbureau AeQui gaf de BLT-opleiding aan Howest voor 6 van de 8 kwaliteitscriteria de hoogst mogelijke score met een excellent voor het opleidingsprogramma, de krachtige leeromgeving, de studentenbegeleiding en het opleidingsteam!

Meet & greet

Vind je geen antwoord op je vraag op deze site? Wil je graag meer te weten komen over de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie? We helpen je graag verder!

Go international

Tijdens de opleiding worden er internationale activiteiten georganiseerd om enerzijds de student vertrouwd te maken met de internationale en interculturele aspecten van het beroep en anderzijds de drempel tot het uitvoeren van een internationale stage te verkleinen.

Onderzoek en dienstverlening

Binnen de opleiding richten we ons op drie grote onderzoeksdomeinen, namelijk bio-informatica, voeding en klinisch/biomedisch onderzoek. Alle onderzoeksdomeinen zitten verankerd binnen het onderwijs, hetzij door actieve participatie van studenten hetzij door een bijdrage van het onderzoek aan de professionalisering van de lectoren.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157672190988433

Getuigenis van een eerstejaarsstudente

Hoe ervaart een eerstejaarsstudente de opleiding BLT@Howest? Bekijk dit filmpje om het antwoord hierop te krijgen!

Waar heb ik les?

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Rijselstraat 5
8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Welke vooropleiding moet ik hebben?

Onze studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie komen uit diverse (wetenschappelijke) richtingen, zowel ASO als TSO (soms ook KSO).

Ik volgde een TSO-opleiding in het middelbaar (zoals Gezondheids- en welzijnswetenschappen (GWW) of Sociale en technische wetenschappen (STW)). Heb ik genoeg voorkennis?

Studenten met een gelijkaardige voorkennis hebben in het verleden met succes het diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie behaald. Veel hangt uiteraard af van je motivatie, inzet en capaciteiten.

Hoe bereid ik me het best voor?

In september worden er instapcursussen georganiseerd om de praktische skills in het lab wat te oefenen. Wil je daarnaast ook graag je kennis algemene chemie opfrissen, dan kan je onze digitale bijspijkercursus doornemen. Naast een korte herhaling van de theoretische principes, kan je aan de slag gaan met heel wat oefeningen. Je kan je hiervoor inschrijven vanaf 16 augustus (na je inschrijving voor onze opleiding) door te mailen naar blt@howest.be.

Wanneer start het academiejaar?

Je kan dit terugvinden op de site van Howest (welkom nieuwe student). Het academiejaar start steeds met een kick-off week. In deze week geven we je een rondleiding in de gebouwen, krijg je algemene uitleg over de werking van onze opleiding, kom je via een leuke activiteit in contact met tweede- en derdejaarsstudenten van onze opleiding, kan je je boeken en het labmateriaal aankopen ... Kortom, na deze week ben je volledig klaar voor je studie bij ons.
 

Kan ik alle materiaal via de hogeschool zelf aankopen?

Inderdaad, tijdens de kick-off week (de week voor de start van het academiejaar) wordt er op de campus een boekenverkoop georganiseerd en kan je het labmateriaal aankopen. Het enige wat je nog zelf moet aankopen, is de labojas. Deze heb je nodig vanaf de eerste lesweek. Schaf deze dus zeker aan voor de start van het academiejaar. De labojas moet voldoen aan volgende voorwaarden: zuurvast zijn, lange mouwen hebben en een lang model zijn (geen heupmodel). De cursussen worden via het elektronische leerplatform aangeboden en kunnen indien gewenst aan een voordelig tarief op school afgedrukt worden.

Zijn er veel studenten die pendelen?

De grote meerderheid van onze studenten pendelt (bus, trein, fiets of auto). Onze campus ligt op wandelafstand van het station van Brugge. De andere groep zit op kot in Brugge (privékoten of in accommodatie van Howest).

Hoe groot zijn de klasgroepen?

De practica (dit zijn laboratoriumoefeningen) worden steeds in een kleine groep (maximum 20 studenten) georganiseerd, zodat persoonlijke feedback en opvolging mogelijk is. Ook tijdens de werkcolleges worden de studenten in kleinere groepen opgedeeld om optimale leer- en werkomstandigheden te creëren.

Hoeveel uren zijn er gemiddeld per week? Zijn er veel springuren?

Afgezien van de middagpauze van een uur, proberen we het aantal springuren tot een absoluut minimum te beperken. Gemiddeld heb je 24 uur les per week, al kan dat variëren door de verschillende practica.

Is de theorie zwaar?

Studeren aan een hogeschool is uiteraard een stuk veeleisender dan studeren in het middelbaar. We streven naar een zo groot mogelijk evenwicht tussen de evaluatie van de theorie enerzijds en van de practica anderzijds. In een labo ‘kunnen’ werken is immers zeer belangrijk.

De theorie helpt de student om meer inzicht te krijgen in de werking van het labo en in de principes van de uitgevoerde testen. Er is geen wiskunde als aparte module in het opleidingsprogramma voorzien. Chemisch rekenen komt wel aan bod. Indien nodig helpen we je graag verder met een bijspijkercursus rekenen.

Is er binnen de opleiding voldoende persoonlijke begeleiding?

Zeker en vast. Bovenop het mentoraat, monitoraat, een talent coach, een studiecoach, studentenvoorzieningen … zijn de lectoren steeds bereid om je te helpen. Je bent bij ons geen nummer en de meeste lectoren kennen elke student bij naam. Iedere lector is ook zeer gemakkelijk aanspreekbaar.

Hoeveel examenperiodes zijn er?

Er wordt gewerkt volgens een quadrimestrieel systeem. Dit wil zeggen dat het academiejaar in vier blokken wordt opgesplitst. Per blok krijg je zes weken les en twee weken examens. In die zes weken komen maximaal drie modules aan bod. De examens worden dus mooi gespreid.

Hoe is het studentenleven in Brugge?

Er is een actief studentenleven in Brugge, met een studentenclub die tal van activiteiten organiseert voor en door studenten. Ook vanuit Stuvo worden veel activiteiten opgezet (kerstloop, quiz, schaatsen, voetbalmatch, …).

Kan ik mijn studies combineren met een studentenjob?

Dit is zeker mogelijk, maar houd er rekening mee dat een practicum telkens voorbereid moet worden en dat de resultaten achteraf verwerkt moeten worden. Goed om weten is ook dat de opleiding vier examenperiodes telt.

Word ik geholpen bij de keuze tussen de afstudeerrichtingen Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie en Medische Laboratoriumtechnologie?

Ja, op verschillende momenten. Er wordt een speeddate georganiseerd met afgestudeerden, er is een infosessie en er is zelfs een heuse werkveldverkenningsweek.

Wist je dat de eerste twee jaar gemeenschappelijk zijn en je dus pas voor de start van het derde jaar moet kiezen?

Welke domeinen komen aan bod in Farmaceutische Laboratoriumtechnologie en Medische Laboratoriumtechnologie?

In Farmaceutische Laboratoriumtechnologie (FBT) laten we zoveel mogelijk domeinen aan bod komen. Uiteraard komen zowel de biotechnologie (DNA, genetische manipulatie) als het farmaceutische luik (werken in de apotheek, alsook het maken en analyseren van geneesmiddelen) uitgebreid aan bod, maar ook toxicologie, forensisch onderzoek, bacteriologie, milieuanalyses, voeding, werken met celculturen, proefdieren, eiwitten … Hierdoor heb je later een grote keuze en hoef je nog niet meteen te kiezen voor een specifiek domein. De vijf modules van de afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie (MLT) focussen op de grote domeinen die je terugvindt in een klinisch labo: hematologie, klinische chemie, microbiologie, anatome pathologie en moleculaire technieken.

Mag ik zelf een stageplaats kiezen?

Ja, dat kan. We begeleiden iedereen bij de keuze van zijn stageplaats. Op onze website bltstages.howest.be vind je alle geschikte binnen- en buitenlandse stageplaatsen van de afgelopen twintig jaar terug. Op deze site kan je ook ontdekken waar je zoal te werk gesteld kan worden.

Op onze stageplaatsen gaan heel wat van onze afgestudeerden aan de slag. Maar je kan zeker ook zelf nieuwe stageplaatsen voorstellen. Samen gaan we dan na of deze geschikt is.

Kan ik gemakkelijk naar het buitenland?

Wij zetten met onze opleiding hoofdzakelijk in op internationale mogelijkheden voor stage en bachelorproef in het laatste jaar. Gemiddeld 15 tot 20 procent van onze studenten gaat op stage in een labo in Europa of ver daarbuiten, velen van hen met mooie beurzen. Onze opleiding voorziet infosessies over deze mogelijkheden en begeleidt je bij elke stap in het proces: van het aanvragen van je buitenlandse stage tot het verkrijgen van een beurs en je vertrek.

Naast de stages kan je ook deelnemen aan enkele inspiratiereizen (China from within, Howest goes USA, ...). Ook de werkveldverkenning (in het tweede jaar) mag je in het buitenland doen.

Kan ik na de bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie nog verder studeren?

Ja. Veel studenten kiezen ervoor om de andere afstudeerrichting bij te studeren (na het FBT-diploma behaal je dan het het MLT-diploma of omgekeerd) of schrijven zich in voor de aansluitende bachelor bio-informatica aan Howest. Aan de universiteit zijn er ook mogelijkheden tot schakelprogramma’s, opgesteld door de verschillende faculteiten van de universiteit.

Vind ik gemakkelijk een job met dit diploma?

De vraag naar laboranten in de gezondheidssector is heel groot. Daarnaast kan je ook aan de slag in voedingsbedrijven (top 5 industrie in West-Vlaanderen), onderzoekslaboratoria in de universiteit of biotechbedrijven, de farmaceutische industrie, …

Wist je dat vorig jaar tussen de 80 en 90 procent van onze (niet verder studerende) afgestudeerden onmiddellijk werk vond én dat 40 procent van hen kon blijven werken op hun stageplaats?

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Hoe ziet een lesrooster en een academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"Door de persoonlijke begeleiding heb ik me aan de Howest nooit een nummer gevoeld."

Kenny Billiet

"Door de persoonlijke begeleiding heb ik me aan de Howest nooit een nummer gevoeld."

Kenny Billiet

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Waarom ik er destijds voor gekozen heb om mijn studies BLT af te werken aan Howest Brugge en niet in Gent, waar ik mijn studies destijds ben gestart?

Er zijn minder studenten per practicumgroep met dus een betere begeleiding, er is in Howest een gezellige en warme sfeer tussen de studenten onderling, maar is er ook veel meer aandacht voor elke student afzonderlijk. Door de kleine afstand tussen de lector en de student, is er altijd mogelijkheid om vragen te stellen. De lectoren maken altijd tijd om extra uitleg in te plannen, zelfs al is dat maar voor 1 student. Door deze persoonlijke begeleiding heb ik me aan de Howest nooit een nummer gevoeld, wat ik van mijn twee jaar in Gent jammer genoeg niet kan zeggen.

Daarnaast wordt er ook altijd rekening gehouden met de mening van de studenten. Dankzij de studentenparticipaties is het altijd mogelijk om in gesprek te gaan over allerlei zaken en worden er blijvend aanpassingen gedaan om zo een optimale sfeer te creëren. Hierdoor krijg je als student het gevoel dat ook jij als student gerespecteerd wordt.

Tenslotte zijn de lectoren altijd heel gemakkelijk via e-mail te bereiken, zodat je ook tijdens het studeren niet moet vrezen dat eventuele onduidelijkheden of vragen niet beantwoord worden.

Dit alles samen heeft er voor mij persoonlijk voor gezorgd dat ik mijn studies BLT aan Howest Brugge altijd met heel veel plezier heb gedaan en dat ik zeker kan zeggen dat ik destijds niets beter had kunnen beslissen dan Gent in te ruilen voor het mooie Brugge.
 

Nu aan de slag bij ...

Alpro

"De praktijkgerichtheid van de opleiding aan Howest was echter de doorslaggevende factor. "

Annelies Decq

"De praktijkgerichtheid van de opleiding aan Howest was echter de doorslaggevende factor. "

Annelies Decq

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Ik ben hier komen studeren omdat het in West-Vlaanderen gewoon het leukst is. En Brugge is mooier dan Gent. De praktijkgerichtheid van de opleiding aan Howest was echter de doorslaggevende factor. Op stage merk je wat de voordelen zijn van de praktijkgerichte opleiding. Je leert ook wat het beroep echt inhoudt en je wordt klaargestoomd voor het echte werkleven. Vlak na de eindwerkverdediging kon ik aan de slag in het pathologie labo van het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper.

Nu aan de slag bij ...

Laborante labo pathologie Jan Ypermanziekenhuis

"Mijn keuze werd ook voor een groot deel beïnvloed door de hartelijke, persoonlijke verwelkoming door de lectoren, nog vóór het academiejaar begon. "

Aline Vandenbulcke

"Mijn keuze werd ook voor een groot deel beïnvloed door de hartelijke, persoonlijke verwelkoming door de lectoren, nog vóór het academiejaar begon. "

Aline Vandenbulcke

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Na het eerste jaar als bachelor Bio-ingenieur aan de universiteit van Gent, was ik ervan overtuigd dat mijn toekomst in het labo lag. Ik heb dan ook bewust gekozen voor de praktijkgerichte opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie (Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie) aan Howest Rijselstraat. Mijn keuze werd ook voor een groot deel beïnvloed door de hartelijke, persoonlijke verwelkoming door de lectoren, nog vóór het academiejaar begon. Zij namen bij mij de laatste twijfels weg! Naast de praktische labotechnieken en algemene kennis die ik tijdens die drie jaar aanleerde, blijven me vooral de leuke groepssfeer en het contact met de lectoren bij. Aan deze tijd heb ik dan ook fantastische vrienden en leuke herinneringen overgehouden. Tijdens mijn stage kon ik al mijn kennis gaan toepassen in het labo. Ik kwam terecht in het Labo voor Trombose Onderzoek (Latron) in Kortrijk en beleefde er een onvergetelijke stage-ervaring. Na mijn stage kreeg ik er een contract en ik werk er nog steeds!

Wist je dat ...

alumnus, afgestudeerd in 2008

Nu aan de slag bij ...

laborante in het Labo voor Trombose Onderzoek (Latron)

"Hieruit bleek dat de inspraak van studenten een van de belangrijkste punten in de agenda van het docententeam is."

Jeroen Maertens

"Hieruit bleek dat de inspraak van studenten een van de belangrijkste punten in de agenda van het docententeam is."

Jeroen Maertens

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Voor mij was het volgen van een wetenschappelijke opleiding vrij logisch. Ik wilde al sinds jongsaf aan in een labo werken en onderzoek uitvoeren. Na een minder succesvol jaar in een ingenieursopleiding was een opleiding tot laborant een evidente keuze. Biomedische laboratoriumtechnologie vond ik een interessante opleiding en Howest campus Rijselstraat in Brugge leek de beste plaats om dit te volgen.

In het tweede jaar werd ik studentenvertegenwoordiger en nam ik deel aan studentenparticipaties. Hieruit bleek dat de inspraak van studenten een van de belangrijkste punten in de agenda van het docententeam is. Je kan altijd terecht bij het team van docenten voor alle vragen en problemen. Ook is er ruimte voor alle suggesties, zowel studiegericht als voor groepsactiviteiten of activiteiten buiten het schoolgebeuren. Zo komen er veranderingen in het opleidingsprogramma, organiseerden we een geldinzameling voor het goede doel, hadden we een afscheidsfeestje in het labo enz.

In het derde jaar deed ik mijn stage in het buitenland. Dit gaf me een uitzonderlijke ervaring en ik kwam in contact met vele verschillende culturen. Een internationale ervaring is altijd leuk, leerrijk en avontuurlijk. Het is ook een pluspunt voor iedere CV. Mijn stageplaats was een labo in de universiteit van Bristol (UK). Het viel me op dat de regelgeving inzake GLP, laboveiligheid enz. iets minder streng was dan in België. Daardoor kon ik methoden leren/uitvoeren die mijn collega’s in België niet mochten uitvoeren.

Samen met mijn tussentijdse evaluatie kreeg ik de raad “PhD by research” uit te voeren. In België is dit praktisch onmogelijk na een professionele bacheloropleiding. In vele andere landen is dat echter normaal. De stagebegeleider stelde voor om dit in zijn labo uit te voeren. Ik vroeg extra informatie en vond het onderzoek waaraan ik meewerkte ongelooflijk interessant, dus besloot ik kort nadien om het te proberen. Na heel wat zoekwerk vonden we een bedrijf die een bepaald project wilde financieren. Zodoende ben ik enkele maanden nadat ik afstudeerde gestart met een doctoraatstudie moleculaire biologie aan de universiteit van Bristol.

Nu aan de slag bij ...

afgestudeerd in 2010

"We hebben vooral vastgesteld dat de school sterk inspeelt op toegenomen eisen inzake (bio)informatica kennis."

Prof. Dr. Ir. Kathleen Claes

"We hebben vooral vastgesteld dat de school sterk inspeelt op toegenomen eisen inzake (bio)informatica kennis."

Prof. Dr. Ir. Kathleen Claes

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

In het domein van de genetische diagnostiek voor erfelijke aandoeningen worden we geconfronteerd met sterk toegenomen eisen inzake kwaliteit in combinatie met kortere turnaround tijden voor analyses van een wijd spectrum van genetische aandoeningen. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar goed opgeleid, multifunctioneel personeel dat in staat is om deze nieuwe uitdagingen aan te gaan. Bovendien is er in het veld van de moleculaire genetica een ware (r)evolutie aan de gang: zeer snel zal het mogelijk zijn om het humane genoom te sequeneren voor 1000 USD, en zullen we worden geconfronteerd met een grote hoeveelheid nieuwe genetische varianten waarvan de eventuele klinische betekenis niet onmiddellijk duidelijk is.
Een gedegen kennis van (bio)informatica is dan een grote meerwaarde! Gedurende de laatste jaren hebben wij een aantal FBT’ers van Howest kunnen evalueren tijdens hun stage en verschillende van deze studenten werken ondertussen in ons labo in vast dienstverband. We hebben vooral vastgesteld dat de school sterk inspeelt op toegenomen eisen inzake (bio)informatica kennis. We appreciëren vooral dat de jonge mensen met een brede basiskennis snel kunnen ingezet worden als multifunctionele laboranten die in staat zijn om mee te werken aan een efficiënt, modern, moleculair laboratorium.

Nu aan de slag bij ...

Medische Genetica, UZ Gent

"Howest speelt sterk in op deze drie pijlers: kostenbewustzijn, kennis van kwaliteitseisen en achtergrondkennis."

Henk Louagie

"Howest speelt sterk in op deze drie pijlers: kostenbewustzijn, kennis van kwaliteitseisen en achtergrondkennis."

Henk Louagie

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

De laboratoria kenden de voorbije jaren een serieuze expansie van het aantal uitgevoerde analyses. In een systeem van gesloten envelop budget betekent dit niet noodzakelijk dat de laboratoria voor een toegenomen activiteit ook meer honoraria genereren. Kostenbewust omgaan met kalibraties, reagentia,… is dan ook een noodzakelijke eigenschap van een moderne medische laboratoriumtechnoloog (MLT).
Kwaliteitseisen worden steeds belangrijker, zeker in een geïsocertifieerd lab zoals het onze. Kennis van kwaliteitssystemen is cruciaal. Tenslotte is er de technologische ontwikkeling, met als belangrijkste voorbeelden de reuzestappen in automatisatie en moleculaire biologie. Een gedegen technische en moleculaire achtergrond is essentieel. Howest speelt sterk in op deze drie pijlers: kostenbewustzijn, kennis van kwaliteitseisen en achtergrondkennis. Stagiairs van Howest zijn dan ook steeds welkom.

Nu aan de slag bij ...

laboratoriumdirecteur AZ Sint-Lucas, Gent

"Er is keihard gewerkt geweest aan ons opleidingsprogramma en we zijn er (heel terecht) fier op!"

Sofie Verstraete

"Er is keihard gewerkt geweest aan ons opleidingsprogramma en we zijn er (heel terecht) fier op!"

Sofie Verstraete

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Na zeventien jaar gewerkt te hebben als apotheker in een officina, heb ik drie jaar geleden de overstap gemaakt naar het onderwijs. Een heel goede keuze is dit gebleken: in Howest stond een enthousiast BLT-team klaar om mij te helpen inwerken en het bleek onmiddellijk dat de studenten steeds centraal staan.

Communicatie is belangrijk en dat is ook duidelijk merkbaar in onze opleiding: persoonlijke feedback tijdens de labo’s en snel na een examen, mentoraatsgesprekken, babbeltjes in de labogang, … Problemen zijn er om aangepakt en opgelost te worden en liefst zo snel mogelijk. Elke student is uniek en dat weten en erkennen wij als team.

Er is keihard gewerkt geweest aan ons opleidingsprogramma en we zijn er (heel terecht) fier op: het extern auditbureau Aequi heeft volmondig bevestigd dat we meer dan geslaagd zijn in onze opzet!

Het leven als docent bij BLT is zeker geen rustig kabbelend leventje: de evaluatie van elke individuele student in elk labo wordt nauwgezet bijgehouden, de syllabi en de ondersteunende presentaties worden up-to-date gehouden, de examens worden opgemaakt volgens de regels van het toetsbeleid en bekeken en geëvalueerd door een collega, de lessen worden voorbereid, … In onze dagdagelijkse werking zitten ook de mentoraats- en feedbackgesprekken, de stagebegeleiding en -bezoeken, de teamvergaderingen, navormingen, dienstverlening, activiteiten van AmiScientia, … ingepland. Te veel om alles op te noemen maar je krijgt er veel voor terug: enthousiaste studenten en een leuk team en dat blijft onze drijfveer om met dezelfde energie en hetzelfde plezier verder te gaan zoals we bezig zijn.

Tot in BLT@Howest!

Nu aan de slag bij ...

Lector Howest Biomedische Laboratoriumtechnologie

"Ook staan ze binnen de opleiding aan Howest sterk wat betreft internationalisering."

Brian Desplinter

"Ook staan ze binnen de opleiding aan Howest sterk wat betreft internationalisering."

Brian Desplinter

Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Iedereen had wel een kinderdroom, zo een waarin je jouw droomberoep kon uitvoeren. Bij mij was die kinderdroom 'uitvinder' worden. Uiteraard veranderde deze droom wat na mijn puberale fase en werd het eerder: het kunnen meehelpen in onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Met deze gedachte koos ik dan ook voor een studierichting die me naar deze 'droom’ kon brengen. Die eerste keuze was echter toch niet volledig mijn ding. 

Na wat verder zoeken tussen de vele opleidingen die Vlaanderen te bieden heeft, viel mijn oog op de opleiding Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie. Zo: nu had ik mijn opleiding gekozen, maar nog niet de instelling waar ik zou gaan studeren! BLT@Howest sprak me echter onmiddellijk aan. De combinatie van de vakken binnen een blok (er zijn vier blokken in een jaar) en het goed overvloeien van de lesinhoud van het ene vak naar het volgende vak was voor mij echt een pluspunt aan de Howest. Ook staan ze binnen de opleiding aan Howest sterk wat betreft internationalisering, wat toch wel belangrijk is, gezien een ziekte zich nooit beperkt tot één land. Ook in het latere werkveld komt men geregeld in contact met medelaboranten uit het buitenland. 

Over mijn keuze heb ik nog geen seconde spijt gehad, alles wat ik verwachtte en las, bleek ook effectief waar te zijn. Het internationaal aspect kon ik al aan de levende lijve ondervinden, zo kon ik met enkele medestudenten naar de Dublin City University gaan in Ierland om daar onze werkveldverkenning uit te voeren. Ook zal ik mijn stage in Londen doen.

Wat er ook nog een groot pluspunt is, is de persoonlijke begeleiding binnen de opleiding: als student kun je steeds met al jouw vragen en problemen rechtstreeks bij de lector terecht en word je steeds geholpen ongeacht wat er is.

Nu aan de slag bij ...

2de jaarstudent in 2016

Deze opleidingen zijn misschien ook iets voor jou?

Volg de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie op sociale media