Op welke manier kunnen 'virtuele engineering' en 'virtuele user experience' optimaal worden ingezet in productie- en logistieke omgevingen door middel van een digital twin? Hoe bereikt een bedrijf de maximale synergie tussen beide domeinen?
Je kan vandaag geen industriële vakliteratuur openslaan zonder de term 'digital twins' (ofwel digitale tweelingen) te lezen. Binnen een industriële productiecontext zijn dat alle applicaties waar digitale tools ingezet worden om de realiteit virtueel na te bootsen en zo productie- en logistieke omgevingen te ontwerpen, aan te sturen en te optimaliseren. Het potentieel om digitale tweelingen in te zetten in productie- en logistieke omgevingen is heel groot.
Dit TETRA-project neemt twee toepassingsdomeinen onder de loep: (1) 'virtuele engineering' waar een 3D-model gebruikt wordt om een productieproces te dimensioneren en virtueel in bedrijf te stellen; en (2) 'virtuele user experience' waar werknemers laagdrempelig kunnen interageren met een 3D-omgeving die realistische productiesituaties afspeelt gerelateerd aan hun jobinhoud. Naast het potentieel van elk afzonderlijk, ligt de meerwaarde vooral ook in de continue synergie tussen beide domeinen, namelijk virtuele engineering ∞ experience, of kortweg VE∞X.
Voor productiebedrijven, machinebouwers en systeemintegratoren, met een focus op kmo's, willen we een overzicht van mogelijkheden geven voor het inzetten van virtuele engineering ∞ experience voor productie- en logistieke omgevingen. Voor technologieleveranciers en consultancy bedrijven willen we kennis delen over allerhande simulatie- en emulatietools en AR/VR-applicaties.