Opleiding AR-filter design voor web en social media
Breng je contentcreatie naar het volgende niveau met de kracht van AR-filters
Wil je...
- innovatieve content creëren?
- Gen Z informeren en bereiken?
- je idee transformeren naar een krachtige AR-toepassing?
- AR-filters leren ontwikkelen zonder te coderen?
Yes?! Yes?! Yes?!
Dan is deze opleiding iets voor jou.
Vertel een interactief verhaal
Augmented Reality filters en lenzen zijn meer dan gekke smoelen en dansende hotdogs op Instagram, Snapchat of TikTok. Een interactief verhaal vertellen? Met een AR filter gebeurt het in een vingerknip! Denk aan nieuwswaardige items die moeilijk te visualiseren zijn of merkervaringen die je tastbaar wil maken. Naast foto en video biedt AR een nieuwe waaier aan mogelijkheden in de toolbox van elke content creator.
Krijg inzicht in het AR-ontwikkelingsproces
De opleiding leidt je stap voor stap doorheen het AR-ontwikkelingsproces:
- Inzicht in media- en nieuwsgebruik van je doelpubliek (Gen Z bijvoorbeeld)
- Van pril idee over concept tot prototype van een AR-filter of lens
- Ontwikkeling van de AR-filter of lens in Meta Spark AR studio ( en/of Snapchat Lens studio
Werk met de courante AR-platformen
In onze tweedaagse opleiding AR-filter Design voor web en social media leer je de ins & outs van Meta Spark AR studio (voor Instagram en Facebook) en Lens studio (voor Snapchat) voor de ontwikkeling van AR-filters en lenzen. Deze platformen worden steeds toegankelijker, ook voor niet developers. Alles start met een goed idee, inzicht in je doelpubliek en het bepalen van de meerwaarde die AR kan bieden voor je boodschap.
2-daagse opleiding
Datum & Locatie: Je kan inschrijven voor:
- 29 & 30 augustus (telkens van 9u tot 16u)
Campus The Penta, Sint-Martens-Latemlaan 1B, 8500 Kortrijk - of 12 & 13 september (telkens van 9u tot 16u)
Mind- and Makerspace, Spoorwegstraat 4, 8200 Brugge
Taal: Nederlands
Groepsgrootte: Deze training gebeurt in kleine groepen van maximum 15 personen.
Prijs: €499,- (inclusief BTW)
Voorwaarden: BYOD
Neem contact op voor meer info
ingmar.proot [at] howest.be (ingmar[dot]proot[at]howest[dot]be)
Geen voorkennis vereist!
Iedereen met interesse in het ontwikkelen van AR-filters en lenzen voor web en social media
Content creators hebben wel een voetje voor.
En nog een keer: Kennis van programmeertaal is geen voorwaarde (:
Inschrijven voor deze 2-daagse opleiding AR-filter design voor web en social media gebeurt via Eventbrite:
Voor bedrijven en organisaties waar meerdere medewerkers geïnteresseerd zijn in de opleiding, bieden we een verkorte opleiding in 1 dag aan. Zo stemmen we de opleiding af op de noden en context van je bedrijf, organisatie en/of medewerkers.
Ben je geïnteresseerd in een in-house opleiding, of wil je meer informatie ontvangen?
ingmar.proot [at] howest.be (ingmar[dot]proot[at]howest[dot]be)
Hoe krijgen media in Vlaanderen Gen Z warm voor nieuws?
Media in Vlaanderen staan voor uitdagingen als het gaat om de interesse van Gen Z voor nieuws. Ze lijken de connectie met jongeren te verliezen. NewZ Lab onderzoekt daarom mogelijkheden om deze doelgroep toch te bereiken.
Zo wordt ingespeeld op het actuele mediagebruik van jongeren. Gen Z consumeert nieuws vooral via ‘side-door’ bronnen, zoals Instagram en TikTok, en steeds minder via de klassieke kanalen. Ze gaan minder actief op zoek naar nieuws. Het zit gewoon in hun feed naast alle andere berichten.
Om in die stroom aan informatie relevant te blijven, wil NewZ Lab aangepaste content creëren op maat van Gen Z. Denk bijvoorbeeld aan nieuws brengen via AR-filters en effecten voor Instagram. Dit alles met twee belangrijke doelstellingen. Het productieproces moet voor redacties laagdrempelig en werkbaar blijven én er wordt bekeken hoe actuele verdienmodellen de financiële levensvatbaarheid van de media in Vlaanderen kunnen blijven garanderen.
De eerste insights met bruikbare tips voor nieuwsmakers
NewZ Lab stelde 23 juni 2023 een eerste onderzoeksrapport voor aan de partners van de begeleidingsgroep. In de aanloop naar de ontwikkeling van de prototypes is de relatie tussen Gen Z, nieuws en AR in dit rapport in kaart gebracht, met spraakmakende resultaten. Het onderzoek geeft nieuwsmakers interessante inzichten over het nieuwsgebruik van Gen Z met bruikbare tips voor de creatie van (nieuws)content voor een jong publiek.
De inzichten uit het onderzoeksrapport zijn gebaseerd op 20 focusgroepen met Vlaamse jongeren tussen 14 en 21 jaar, bestaand nationaal en internationaal mediaonderzoek en 9 diepte-interviews met deze redactiemedewerkers: Marjorie Blomme, Stamp Media; Katrien Van Der Slycken VRT @nwsnwsnws; Nicolas Staelens, Focus & WTV; Jonas Lips, DPG Media; Alexander Ballekens en Emilie Declerck, Quindo; Pieterjan Neirynck, De Tijd; Janne Vandevelde, Metro; Kris Vander Gracht, RingTv en Eva Van Driessche Flair.
Bekijk het volledige onderzoeksrapportEerste prototype: AR-filter over inflatie/deflatie
Onder begeleiding van de NewZ Lab-onderzoeksgroep hebben Gen Z’ers (studenten communicatie, journalistiek en MCT tussen 18 en 24 jaar) in co-creatie met redactiemedewerkers Louise Hoedt van VRT @nwsnwsnws en Janne Vandevelde van Metro een eerste concept voor een AR-nieuwsfilter bedacht. Daarna gebeurde de ontwikkeling van het prototype in 8thWall (WebAR) en Meta Spark AR. In de zomer van 2023 volgde een eerste user test bij de Gen Z-doelgroep ism BUFFL. Bij 310 Vlaamse jongeren tussen 13 en 26 jaar werd gepolst naar hoe belangrijk het consumeren van nieuws voor hen is en wat hun attitude ten opzichte van het gebruik van AR-filters als nieuws format is. Via QR-code kon de filter getest worden. Op basis daarvan kon het eerste prototype herzien worden. Dit resulteerde in een geüpdatete versie op Instagram.
Learnings over de economische voor- en nadelen van AR in journalistieke content
De evolutie van consumentengedrag en technologie zorgen ervoor dat mediabedrijven zich keer op keer moeten aanpassen aan de markt om winstgevend te blijven. Vooral de zoektocht naar een goede inkomstenstrategie gericht op jongere doelgroepen is een grote uitdaging.
Dit rapport biedt inzicht in de bestaande en toekomstige verdienmodellen die in de sector worden gebruikt. Ook nieuwe strategieën om een jonger publiek te bereiken en de efficiënte integratie van augmented reality (AR) in het journalistieke productieproces komen aan bod.
Prototype 2 voor European Mental Health Week
In het kader van de European Mental Health Week (13 tot 19 mei) hebben Howest-studenten samen met studenten uit Nederland, Portugal en Litouwen een Augmented Reality filter (AR) ontwikkeld om mentaal welzijn bespreekbaar te maken. De technieken die werden gebruikt, vloeien voort uit een onderzoeksproject van NewZ Lab.
Prototype 3 the BreathingBuddy filter
Uit de bevraging ‘tIsaanu! uitgevoerd door De Ambrassade en het Kenniscentrum Kinderrechten (Keki) blijkt dat jongeren in Vlaanderen wakker liggen van mentaal welzijn. Ze vinden terecht dat er meer aandacht mag zijn voor het mentaal welbevinden van mensen. Voor het derde prototype baseren we ons op een eenvoudige ademhalingstechniek, 4-7-8 ademhaling, die zorgt voor stressverlichting wanneer nodig. Tijdens het ontwikkelingsproces lag de focus op visual storytelling en user interaction.
Op de hoogte blijven?
Van verdere onderzoeksresultaten, het voorstellen van de prototypes tot de organisatie van workshops en lezingen. Laat je gegevens achter en je hoort als eerste waar NewZ Lab mee bezig is.
Over het NewZ Lab project
Gen Z consumeert nieuws vooral via ‘side-door’ bronnen, zoals Instagram en TikTok, en steeds minder via de klassieke kanalen. Ze gaan minder actief op zoek naar nieuws. Het zit gewoon in hun feed naast alle andere berichten. Om in die stroom aan informatie relevant te blijven, wil NewZ Lab aangepaste content creëren op maat van Gen Z. Denk bijvoorbeeld aan nieuws brengen via AR-filters en effecten voor Instagram.
Enerzijds omvat het NewZ Lab-project een onderzoek naar de manier waarop de content met behulp van een immersieve nieuwservaring media tot een Gen Z interesseniveau kan tillen. Anderzijds gaat het over de specifieke distributieaanpak die deze hedendaagse vorm van storytelling nodig heeft voor een optimaal bereik.
Hoe krijgen media in Vlaanderen Gen Z warm voor nieuws?
Deze onderzoeksvraag bevat 4 subvragen:
- Wat is het mediagebruik van Gen Z en hoe doet deze doelgroep aan nieuwsgaring?
- Welke content moeten redacties in Vlaanderen aanbieden om Gen Z met nieuws te blijven boeien?
- Hoe kan het productieproces van deze nieuwe content (denk aan de ontwikkeling van AR-filters) werkbaar zijn voor Vlaamse en regionale redacties?
- Welke actuele businessmodellen kunnen media in Vlaanderen inzetten om met de voorgenoemde content rendabel te zijn?
De doelstellingen die NewZ Lab wil bereiken:
- Vlaamse en regionale media alle tools in handen te geven om redactionele content op een succesvolle manier tot bij Gen Z te krijgen.
- Het organiseren van een vormingstraject (workshops) op maat van de doelgroep om de methodologie te illustreren.
- De integratie van de onderzoeksresultaten in de opleidingsprogramma’s van de betrokken opleidingen.
- Howest studenten klaarstomen voor een future proof job in een steeds sneller evoluerende mediasector.
- Het opbouwen van een duurzaam netwerk van Vlaamse en regionale mediaspelers, digital content creators, distributiepartners en Gen Z.
- Een positieve economische impact op middellange termijn voor de Vlaamse en regionale media ten gevolge van een groter en duurzamer publieksbereik.
- Maatschappelijke meerwaarde creëren door Gen Z in contact te brengen met betrouwbaar nieuws van kwaliteitsvolle Vlaamse en regionale mediabedrijven.
Om de uiteenlopende kennisdomeinen samen te brengen, ontstond aan Howest een partnerschap tussen de opleidingen Communicatie, Multimedia en Creatieve Technologie en Journalistiek.
Partners
Voor zowel de looptijd als de resultaten van het project is een nauwe samenwerking met het werkveld ontwikkeld. NewZ Lab vindt een klankbord bij een brede waaier aan partners.