Skip to main content

MVO-markt op dinsdag 26 maart of dinsdag 30 april 2024

Met de zorg voor het klimaat breekt het tijdperk van duurzaamheid definitief aan. Om deze utopische blik op de toekomst te vertalen in realiteit, is het cruciaal dat er concrete oplossingen worden geboden aan de toekomstige generatie.

Met “Business Management 2030” dompelen we leerlingen onder in de toekomstige business-ontwikkelingen, dit met de focus op duurzaam ondernemen. “Business Management 2030” zal het moment bij uitstek zijn, om uw leerlingen op een leuke manier warm te maken voor een duurzame toekomst. Zet samen met uw leerlingen de eerste stap in de richting van een betere toekomst en laat je leerlingen kennis maken met praktische cases in duurzaamheid. De studenten Bedrijfsmanagement lichten met veel enthousiasme de technologische innovaties toe die duurzaamheid mogelijk maken in het bedrijfsleven.

Bekijk het programma Inschrijven

MVO Markt 2022
Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Met de MVO-markt “Business Management 2030” organiseren we een interactieve namiddag rond concrete, digitale revoluties van duurzaam ondernemen. De markt heeft tot doel de leerlingen van het vijfde en het zesde jaar secundair onderwijs, kennis te laten maken met het concept maatschappelijk verantwoord ondernemen en de tools om dit te faciliteren in de wereld van accountancy, financiën, vastgoed, verzekeringen, internationale en digitale marketing, supply chain management, sport business management, Chinese business studies en health care business management. De studenten laten uw leerlingen hiermee proeven van onze vele afstudeerrichtingen in Bedrijfsmanagement.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een vorm van ondernemen met het oog op de sociale en ecologische dimensie van de bedrijfsvoering. Hierbij wordt niet alleen een hoger bedrijfsrendement nagestreefd, maar ook het benutten van kansen voor een beter milieu en een beter welzijn van de werknemers en de maatschappij. Niet alleen de onderneming maar ook de maatschappij moet er beter van worden.

Bekijk op deze video voor concrete toepassingen over maatschappelijk ondernemen en deeleconomie.

Wat kan u verwachten van de markt?

Het doel van “Business Management 2030” is om een interactieve namiddag te organiseren voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. Ons doel is uw leerlingen onder te dompelen in een moderne wereld met een kijk op een duurzame toekomst. Op deze manier willen we uw leerlingen aanzetten tot nadenken over de steeds sneller evoluerende samenleving.

Uw leerlingen krijgen een boeiende kijk op concrete voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij bedrijven met een geslaagde MVO-aanpak.

Bovendien krijgen ze haarfijn uitgelegd wat deeleconomie inhoudt. Delen is het nieuwe hebben, ook bij bedrijven die infrastructuur en materiaal met elkaar delen.

Proef hier alvast van onze informatie rond:

De studenten illustreren dit alles via praktijkcases op hun beursstand aan uw leerlingen. Op 30 april komen ook onze internationale studenten uit Bangladesh, Filippijnen, Frankrijk, Indonesië, Kazakhstan, Marokko, Pakistan, Spanje en Tunesië aan het woord in het Engels.

Programma

Less stress in de kantooromgeving

Kom kijken naar onze gezellige kantooromgeving, aangepast aan ieders noden en flexibele dagindeling. Cloud computing maakt de nodige data vlot bereikbaar voor klanten en iedereen op kantoor.

Neuro-inclusie

Neurodiversiteit op de werkvloer is een belangrijk en actueel onderwerp. Mensen met aandoeningen zoals autisme, ADHD, ADD en dyslexie vallen onder deze neurodivergentie. Op de beurs voorzien we interactieve simulaties en gesprekken met bedrijven zoals Bjièn, die zich inzetten voor neurodiversiteit, de vergroting van de bewustwording hiervoor en de bevordering van gelijke kansen. Op onze beurs geven wij jullie informatie en de kans om je eens in de schoenen te plaatsen van iemand met een neurodivergentie. Ons doel is om samen te streven naar een inclusievere werkomgeving!

Robotisering, ook in ziekenhuizen

Met de nieuwste technologieën transformeert robotisering de arbeidswereld en creëert het kansen voor innovatie. Robotisering biedt oplossingen voor diverse uitdagingen, waaronder verbeteringen in ziekenhuizen. Kom onze baanbrekende robot ontdekken op de MVO-markt.

Duurzame technologieën in de gezondheidszorg

Ontdek de nieuwste technologische innovaties die de toekomst van deze sector vormgeven. Verken hoe mensen thuis dankzij assisterende apparaten hun onafhankelijkheid behouden ondanks handicaps of veroudering. Laat je inspireren, leer bij en word deel van een gemeenschap die streeft naar een gezondere en duurzamere wereld.

Bao living: dé oplossing voor duurzamer en goedkoper wonen

Modulair bouwen is het gebruik maken van vooraf gemaakte modules die op afstand gemaakt worden en vervolgens ter plaatse in elkaar gestoken worden. Deze methode versnelt de bouwtijd, verlaagt de kosten en maakt gebouwen flexibel aanpasbaar en uitbreidbaar. En dan zijn er nog de voordelen zoals verbeterde kwaliteitscontrole en energie-efficiëntie.

Herbronnen van water

Water is een van de belangrijkste onderdelen van ons leven. We gebruiken het elke dag, maar hoe kan je ervoor zorgen dat dit zonder verspilling gebeurt? Door het herbronnen van water kunnen we water recyclen, zodat huizen een duurzame watercyclus hebben en minder verspillen. Kom dat zien op de beurs.

Verlaag de CO²-voetafdruk van je woning

De EPC-waarde van een woning speelt een steeds grotere rol op de vastgoedmarkt. Energiezuinig verwarmen helpt om tot een lage ecologische voetafdruk te komen. Dyamand is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat zich focust op nieuwe energietechnologieën. Met hen bespaar je tot 30% op je verwarmingskosten.

Duurzaam verwarmen

Stap binnen in onze beursstand en ontdek de wereld van duurzaam verwarmen! Leerlingen kunnen boeiende presentaties en waardevolle inzichten over milieuvriendelijke verwarmingstechnologieën verwachten. Kom langs en ontdek hoe jij kan bijdragen aan een groenere toekomst!

Optimaliseer werkplekken met slimme domotica

Wil je 100% comfort en 100% duurzaamheid combineren? Kom bij ons langs en kom alles te weten over domotica! Met het Smart Home principe, creëer je een duurzaam thuisgevoel waarmee je je nog steeds goed op je werk kunt concentreren. Zo kan je toch een harde werker zijn, zelfs vanuit je luie zetel.

Duurzaam beleggen bij Triodos Bank

Ontdek bij ons hoe duurzaam investeren met Triodos Bank niet alleen de wereld verbetert, maar ook je eigen portemonnee laat groeien. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in groene energieprojecten, duurzame bedrijven, of sociale ondernemingen. Het doel is om rendement te behalen terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Duurzaamheidsrapportering met de hulp van Bigtrees

Duurzaamheidsrapportering biedt voor grote bedrijven een grote meerwaarde om te kunnen voldoen aan de Europese duurzaamheidsdoelen tegen 2030. Bigtrees helpt bedrijven om deze rapportering efficiënter te doen.

Circulaire tegenover lineaire bouwoplossingen

Op dit moment produceert de bouwsector in Vlaanderen zo’n 15 miljoen ton afval, goed voor zo’n 35% van ons afval. Bouw- en sloopactiviteiten zijn verantwoordelijk voor 5 à 12% van de nationale CO2-uitstoot. Circulair bouwen, met minder materialen en meer hergebruikte materialen, kan een grote impact hebben op die cijfers, met positieve gevolgen op vlak van klimaat, milieu, economische groei en werkgelegenheid. De TOTEM-tool helpt je dit te realiseren.

Groene elektronica: de weg naar het hergebruik van toestellen

Iedereen kent het wel de lade met de oude toestellen. Daarom zijn er nu verschillende bedrijven die dit proberen te voorkomen aan de hand van Groene elektronica. Ontdek onze stand en word meegenomen in de wonderlijke wereld van circulaire smartphones.

Or Tea ?, een combinatie van ethisch en biologisch ondernemen

Dan is Or Tea? echt iets voor jou! Onze studenten Chinese Business Studies laten je proeven van duurzame thee van Or Tea?. Dankzij hun biologisch geteelde losse thee, ecologisch afbreekbare theezakjes en verpakking is er geen sprake meer van restafval. Kom dat proeven!

Douwe Egberts: van het recyclen van koffiecups tot het bijdragen aan het welzijn van de mens

Duurzaam ondernemen is tegenwoordig heel belangrijk en ook Douwe Egberts en Oxfam doen hieraan mee. Ze besteden aandacht aan verantwoorde inkoop, een verminderde ecologische voetafdruk en een recycleerbare of composteerbare verpakking. Ze proberen ook de sociale, economische en ecologische omstandigheden te verbeteren in koffieteeltregio’s.

Biobest: de biologische strijd tegen schadelijke pesticiden

Sta je er wel eens bij stil welke behandeling je groenten en fruit ondergingen om er zo mooi uit te zien? Zowat alle groenten en fruit die we dagelijks consumeren werden behandeld met chemische pesticiden. We weten dat dit, zowel voor mens als natuur, heel schadelijk is.

De innovatieve onderneming Biobest zet zich in voor een natuurlijke bestrijding van gewassen, zo helpen we de chemische pesticiden de wereld uit.

Slimme zeep met Mōro Essentials

Maak kennis met een nieuw tijdperk van huid- en lichaamsverzorging, speciaal ontworpen voor de bewuste consument. De unieke oplossingen zijn navulbaar, wat een antwoord is op de wens om gezonde en mooie producten te creëren terwijl het plastic afval wordt verminderd. Met een focus op ecologische verpakkingen en een natuurlijk thema, word je vriendelijk uitgenodigd om deze innovatieve benadering te leren kennen.

Hoe internationale ondernemingen bijdragen tot maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ontdek op onze beursstand hoe internationaal ondernemen, circulaire economie en sociale innovatie een essentiële rol spelen in het hedendaagse internationale ondernemingslandschap.
Leer, inspireer en verander mee. Don’t be a part of change, be the change!

Nestlé, voor kinderrechten: elke kleine hand houdt een grote toekomst vast!

Een wereld zonder kinderarbeid begint bij jouw bewustzijn. Elk kind verdient het om in veilige omstandigheden op te groeien. Ontdek hoe bedrijven het verschil maken en leer op onze stand hoe we voor een kindvriendelijke toekomst kunnen zorgen.

Lifestraw: transformeer elk soort water tot drinkbaar water.

Lifestraw is een bedrijf dat actief is in het ondersteunen van toegang tot veilig water over de hele wereld, al meer dan 25 jaar. Ze hebben een rietje uitgevonden dat elk soort water filtert en waarmee je water onmiddellijk in drinkbaar water kan transformeren. Ontdek het op onze stand!

Zero-waste lifestyle

Het doel van een zero-waste levensstijl is het minimaliseren van afvalproductie, zodat er niets naar stortplaatsen of verbrandingsovens gaat. Het draait om het verminderen, hergebruiken en recyclen van materialen om de impact op het milieu te verminderen. Ga bewust om met het gebruik van grondstoffen om een duurzamere levensstijl te bevorderen. We geven je een aantal nuttige tips!

Decathlon’s groene wereld

Ontdek de duurzame wereld van Decathlon op onze stand! Leer hoe ze milieubewust produceren en welke stappen ze zetten naar een groenere toekomst. Ervaar innovatieve, eco-vriendelijke sportproducten en ontdek hoe jij als sportliefhebber een positieve impact kan hebben op het milieu. Samen bouwen we aan een groenere en actievere planeet! Ontdek, ervaar, en bouw mee aan actieve duurzaamheid!

Duurzaam op de skilatten

Rossignol, opgericht in 1907, is een toonaangevend winter-sportmerk uit Isère, Frankrijk, bekend om
innovatieve producten voor alpineskiën, langlaufen en snowboarden. Recentelijk hebben ze
recycleerbare skilatten geïntroduceerd, waardoor duurzaam skiën vanaf 2024 mogelijk is. Met een
rijke geschiedenis en het motto "Another Best Day" blijft Rossignol zich richten op het leveren van
hoogwaardige producten voor skiërs van alle niveaus.

Sport als weg naar inclusie en herstel

Iedereen zou aan sport moeten kunnen doen maar door verschillende omstandigheden lukt dit niet altijd. Wij zoeken uit hoe we met sporten de kansarme jongeren kunnen helpen en doen sporten. Daarnaast wordt er onderzocht of we met sporten geld kunnen inzamelen voor de revalidatie van de jongeren met een fysieke beperking.

Green Olympics: volledig groen in 2028?

Sinds 2008 zijn er innovaties geïmplementeerd om de Olympische Spelen duurzamer te maken, met de editie van 2028 in Los Angeles als belangrijk moment. De Spelen streven naar een groenere toekomst, met initiatieven zoals efficiënter transport en het gebruik van hernieuwbare energie, in samenwerking met organisaties zoals Greenwave. Ontdek bij ons hoe de Olympische Spelen zich inzetten voor duurzaamheid!

Move to Zero bij Nike

Er is nood aan meer sport, maar hoe doen we dit milieuvriendelijk? Move to Zero is een milieuvriendelijk initiatief van Nike dat is opgericht voor de ecologische impact van hun producten en processen te minimaliseren. Nike streeft ernaar dat de materialen steeds opnieuw worden gebruikt en gerecycled. Wil jij hierbij helpen? Laat je alvast inspireren op onze Move to Zero Nike-stand, waar je de duurzame innovaties ontdekt.

Kleine voetbalterreintjes voor meer sociale samenhorigheid

Kleine voetbalterreintjes spelen een cruciale rol in het bevorderen van individuele vaardigheden en sociale samenhorigheid in lokale gemeenschappen, waar ze dienen als ontmoetingsplaats voor vrienden en nieuwe mensen van verschillende achtergronden.

Het beschikbaar stellen van verouderd materiaal kan gemotiveerde sporters zonder financiële middelen helpen, terwijl subsidies van gemeenten en steun van sportverenigingen de vernieuwing en toegankelijkheid van deze terreintjes kunnen bevorderen.

De Jan Vertonghen Foundation

De Jan Vertonghen Foundation is een liefdadigheidsorganisatie opgericht door de Belgische voetballer Jan Vertonghen. De stichting heeft als doel om kwetsbare kinderen en jongeren te ondersteunen en hen kansen te bieden op het gebied van onderwijs, sport en welzijn. Door middel van diverse projecten en initiatieven tracht de stichting bij te dragen aan een betere toekomst voor deze doelgroepen.

Duurzamere festivals

We delen handige tips en tricks, zodat je bewuster kan genieten van jouw festivalervaring met innovatieve, duurzame oplossingen voor de verkleining van jouw ecologische voetafdruk en het stimuleren van een positieve band met de directe omgeving. Ontdek hoe organisatoren hun passie voor muziek, cultuur en kunst combineren met een betrokkenheid voor het milieu. Samen kunnen we feesten voor een betere wereld!

Investeer in een duurzamere toekomst

Bij ons leer je hoe je kunt investeren in projecten die niet alleen winstgevend zijn, maar ook een positieve impact hebben op de wereld om ons heen. We werken samen met VDK bank, een organisatie die duurzaamheid als kernwaarde heeft en zich focust op ethisch bedrijven en projecten. Kom langs en laat je inspireren! Tot snel!

Water: energie voor morgen!

Verken de opwindende wereld van waterenergie, waar stromend water wordt omgezet in schone elektriciteit. Ontdek hoe deze technologieën het energielandschap transformeren en bijdragen aan een groenere toekomst. Laat je inspireren door de kracht van duurzaamheid!

Duurzame energie opwekken met menselijke krachten

Ben jij een voorstander van duurzame energie? Wij ook! Daarom willen wij op onze beurs duurzame energie opwekken door menselijke krachten onder andere met energiefietsen. Interesse? Kom dan zeker langs! Met je eigen kracht kun je zoveel meer dan je denkt.

De toekomst van transport

Neem een kijkje in de wereld van geautomatiseerde transportmogelijkheden met VDL Automated Vehicles! Ontdek de kracht van innovatie die de transportsector transformeert en de weg naar efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid. Sluit je aan bij ons voor een reis naar de toekomst van transport, waar technologie en vooruitgang samenkomen om een nieuwe standaard te zetten voor de toekomst.

Empty Logistics

Onze keuze voor het thema Empty Logistics op de MVO-beurs is gemotiveerd door de zoektocht naar logistieke oplossingen voor hoge leeggoedkosten. AbInbev leidt dit project, waarbij ze kosten reduceren door opslag, reiniging, en vervanging van leeggoed. Ervaar op onze beursstand hoe ze kosten verminderen en duurzame logistiek in actie brengen. Kom langs en laat je inspireren!

Stil en schoon openbaar vervoer

VDL Bus & Coach is de voorloper van de transitie naar stil en schoon openbaar vervoer. Ze zijn zeer zero emissie gericht en streven naar de toekomst van ecologische bussen.

De toekomst van bedrijfswagens

Ontdek hoe waterstof de brandstof wordt van de toekomst voor alle voertuigen. Een waterstofverbrandingsmotor biedt een tal van duurzame perspectieven: milieuvriendelijkheid, emissievrij rijden en goedkoop tanken. Ben je nieuwsgierig, kom zeker langs!

Bundel de accounting data en rapportering digitaal

Kom kijken naar de beurs en ontdek de toekomst van accountants door de ogen van studenten
accountancy en fiscaliteit. Bedrijven zoals Silverfin wachten niet op de toekomst en maken nu al digitaliseringsprogramma’s voor een overzichtelijke bundeling van de accounting data en rapporteringen tot overzichtelijke dashboards en digitale dossiers. Samen verkennen we de evolutie van dit vakgebied en delen we onze visie op de rol van accountants in de toekomst.

Upcycling: Een nieuw leven voor oude spullen

Ontdek de kracht van upcycling: van oude items naar trendy kleding, meubels en meer! Wij delen praktische tips en inspiratie om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Kom langs bij onze stand en ontdek zelf de mogelijkheden van upcycling!

Wondr: creativiteit, duurzaamheid en hergebruik

In het kader van de circulaire economie streeft Wondr ernaar om producten en materialen zo lang mogelijk in gebruik te houden en hun waarde te maximaliseren. Dit wordt bereikt door middel van duurzame ontwerpprincipes, het bevorderen van hergebruik en recycling, en het minimaliseren van afval. Door deze benadering draagt Wondr bij aan een efficiënter gebruik van hulpbronnen, het creëren van nieuwe werkgelegenheidskansen en het verminderen van de impact op het milieu.

Duurzame, groene velden

We stellen je een bedrijf voor dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van duurzame groene velden, ook wel ‘greenfields’ genoemd. Ze streven ernaar om milieuvriendelijke oplossingen te bieden voor landbouw en landschapsbeheer. Hun expertise ligt in het combineren van innovatieve technologieën met traditionele landbouwpraktijken om een duurzame toekomst te creëren.

Deeleconomie

Gedeeld gereedschap, gedeelde kantoren, deelsteps, deelauto’s en deelfietsen. Doe je mee?

Duurzame bedrijven in Bangladesh, Filippijnen, Frankrijk, Indonesië, Kazakhstan, Marokko, Pakistan, Spanje en Tunesië.

De studenten Global Business Management demonstreren de good practices in hun regio, in het Engels.

Enkele sfeerbeelden

Als voorsmaakje blikken we even terug op de vorige editie.

Inschrijven

Op welke datum wens je deel te nemen?