Praktisch

Praktische details over het onderwijsconcept, de kalender, inschrijven, ...

Doelgroep

Energieverantwoordelijken van ondernemingen, facility managers, productie-verantwoordelijken, verantwoordelijken voor energietransitie en duurzaamheid, IT-medewerker verantwoordelijk voor productie/energiedata, …

Vooropleiding van de cursist: Bachelor of master en je bent actief of je hebt interesse in energie, energietransitie en informatica

Opleidingsconcept

De opleiding ‘Energiemonitoring en Energietransitie’ is een echte hands-on opleiding. De projecten en casussen worden zoveel als mogelijk toegepast op de eigen onderneming.

De lessen worden gegeven door de Howest docenten uit de bacheloropleiding Energiemanagement en de European Master in Sustainable Energy System Management. Daarnaast worden ook gastsprekers met ruime expertise uit het werkveld uitgenodigd om hun ervaring te delen met de cursist.

Organisatie

De lessenreeks zijn blended learning: een combinatie van on-campus en online sessies, maar ook (online) feedbacksessies en vragensessies. 

Dit postgraduaat start eind september en eindigt half juni. De lessenreeks wordt gespreid over deze periode. Er worden 2 modules gegeven voor Nieuwjaar en 3 in de periode erna. Er worden 5 contacturen per week voorzien. De contactmomenten worden gepland in een tijdsslot op dinsdagnamiddag + avond. De data en kalender van de lessen zullen in september beschikbaar zijn (via mail verkrijgbaar). Gemiddeld gezien is er 1 on-campus sessie per 2 weken.

De normale schoolvakanties van het hoger onderwijs worden gevolgd, dat wil zeggen dat er geen lessen zijn tijdens de herfst-, kerst- en paasvakantie.

De studiebelasting vergt bijkomende uren studie, afhankelijk van de vooropleiding en werkervaring.

De lessen gaan door in Howest, Campus Kortrijk Weide, Graaf Karel de Goedelaan 5, 8500 Kortrijk. Deze campus ligt op wandelafstand van het NMBS station van Kortrijk.

Evaluatie en getuigschrift

Er zijn 2 formules: met en zonder getuigschrift.

 • Wil je als cursist een getuigschrift behalen dan volg je alle sessies mee. Dit komt neer op de core-sessies waar de theorie (on-campus) aan bod komt en de groepscoaching (online). Je werkt ook het project uit als oefening (met online individuele coaching). Op het einde van de module leg je een examen af.

  Aan de hand van een project, casussen en examens wordt op het einde van elke module de opgedane kennis van elke individuele cursist geëvalueerd. De examenmodaliteiten worden vastgelegd door het inrichtende moduleteam. Cursisten die een positieve evaluatie bekomen voor de examens van alle modules, ontvangen een getuigschrift ‘Energiemonitoring en energietransitie’. 
   
 • Indien je als cursist vooral kennis wil opdoen om dit later zelf toe te passen in je bedrijf/organisatie, dan kan je kiezen om enkel de core-sessies en groepscoaching te volgen. Je maakt dan geen project en examen.
  Hierdoor moet je ongeveer maar de helft van alle sessies meevolgen.

  Als de cursist beslist om niet deel te nemen aan de evaluatiemomenten, kan de cursist een bewijs van deelname ontvangen.

Het postgraduaat is een wettelijk erkende titel, die door een hogeschool kan worden uitgereikt in het kader van permanente vorming. Postgraduaten zullen in de toekomst ongetwijfeld de nieuwe standaard worden voor kwaliteitsvolle, langlopende opleidingen die door het Vlaams hoger onderwijs aangeboden worden in het kader van permanente vorming. Het postgraduaat Energiemonitoring en Energietransitie, editie 2021-2022, is een decretaal erkende opleiding en leidt dus tot een postgraduaat getuigschrift.

 

Inschrijven

Je hebt de keuze uit verschillende opties:

 1. Je kan de volledige opleiding volgen met als doel het getuigschrift te behalen
 2. Je kan enkel de theoretische sessies (core) meevolgen met als doel een attest van deelname te behalen.

Inschrijvingsgeld voor de volledige opleiding (5 modules, 20 ECTS)

 • Met getuigschrift: € 3.900,-
 • Met attest van deelname: € 2.500,-

In dit bedrag is begrepen: deelname aan de lessen, examengeld (indien van toepassing) en gebruik van het digitale leerplatform.

Uiterste datum van inschrijving?  20 september 2021

In geval van annulering wordt 10% van de inschrijvingsprijs in rekening gebracht voor de gemaakte administratiekosten. Bij annulering na 25 september 2021 blijft het volledige cursusbedrag verschuldigd. 
Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Laat 30 tot 40% van uw inschrijvingsprijs subsidiëren. 

Er is een minimumaantal inschrijvingen voor de opleiding doorgaat.

Inschrijven