Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw aan je start-up met kennis op maat

Wil je studeren en ondernemen?

Kom dan naar de Start-Up School! Howest biedt omkadering om startende ondernemers vleugels te geven.

Aan Howest weten we wat een start-up nodig heeft. Jaren ervaring in het begeleiden, coachen en valoriseren van jonge bedrijven zorgt voor een schat aan expertise. We weten hoe belangrijk de juiste omkadering is voor het uitbouwen van een succesvolle start-up. En dat is wat we bieden met de Start-Up School: kennis, expertise, een netwerk, werkruimte, … om startende ondernemers vleugels te geven.

Deelnemen aan de Start-Up School betekent parttime studeren (min. 27 ECTS) en parttime ondernemen. Helemaal in functie van jouw start-up.

Iedereen volgt een coachingvak (6ECTS) om wekelijks af te stemmen over je vooruitgang en om problemen weg te werken. Met de overige 21 studiepunten stellen we een traject op maat op. Een traject à la carte dus! Je kunt hiervoor kiezen uit quasi alle vakken die aan Howest worden aangeboden, zowel in Brugge, Kortrijk of uit de @Home vakken.

Buiten de lesmomenten werk je aan de uitbouw van jouw bedrijf. Dit met alle ondersteuning die je maar kunt dromen: 1-op-1 coaching, gratis werkruimte in een incubator van Howest, toegang tot externe expertise en een ruim netwerk, …

Je kunt trouwens al tijdens de studie van start met je bedrijf!

Wat zijn de voordelen?

 • Persoonlijke begeleiding bij de uitbouw van je start-up
 • Verzamel alle kennis waar je naar op zoek bent
 • Direct van start met je eigen bedrijf
 • Toegang tot het juiste netwerk, diverse events en beurzen
 • Voordelig statuut voor ondernemers jonger dan 25 jaar

Eerste kennismaking

Ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn voor jouw casus? We luisteren graag naar je verhaal tijdens een eerste verkennende gesprek.

Maak een afspraak

BI meeting Starten in het hoger onderwijs in februari

Een greep uit de thema’s:

 • businessplan
 • financiering
 • marketing
 • go-to-market strategie
 • minimum viable product
 • organisatievorm
 • netwerk
 • ideation
 • marktonderzoek
 • brutomarge
 • break-even punt
 • fiscaliteit
 • klantensegmenten
 • subsidies
 • wetgeving
 • taxshelter

Datum en locatie

Je kunt deze opleiding enkel volgen als je reeds beschikt over een graduaat-, bachelor- of masterdiploma.

Deze opleiding bestaat uit een aantal vakken die je kiest uit het reguliere opleidingsaanbod van Howest. Dat wil zeggen dat de lessen starten in september en je nog examens hebt in juni. De lessen gaan door op de diverse campussen in Brugge en Kortrijk, afhankelijk van de opleiding waar je een keuzevak volgt.

Kom je in aanmerking voor het statuut van student-ondernemer dan kun je er wel nog gebruik van maken tot en met september van het jaar volgend op de start van de opleiding.

Starten in januari is niet mogelijk.

De opleiding aan de Start-Up School leidt tot een postgraduaatgetuigschrift en een creditbewijs per opleidingsonderdeel.

Duurtijd

De opleiding duurt 1 jaar.

Aantal studiepunten

Minstens 27, meer studiepunten opnemen is mogelijk.

Kostprijs

De kostprijs wordt bepaald op basis van het aantal opgenomen studiepunten. Het studiegeld bedraagt 288,00 euro (vast gedeelte) en 13,80 euro per ingeschreven studiepunt.

De extra studiekost wordt bepaald conform het softwarepakket nodig voor het inschrijvingsprogramma van de student. Bekijk het overzicht van de opleidingsspecifieke software. De extra studiekost dient slechts éénmaal betaald te worden (het hoogste bedrag).

Vlaams opleidingsverlof & kmo-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code: ODB-X09832.

Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.

Contact: vic.vansevenant [at] howest.be (Vic Vansevenant)

Steun­maatregelen

Vlaams opleidingsverlof

Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

Lees meer

KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Lees meer

Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Lees meer

Inschrijven

Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2024-2025 kan vanaf 1 juli 2024 op de infodagen op de campus, online en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat. Je inschrijving verloopt online via de online registratie.

Welke documenten hou je klaar?

 • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
 • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

 • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
 • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Infoavond
Dinsdag 18 juni
VAN 18u TOT 20u
Meer info

Ontmoet Howest Academy

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Officieel diploma van de hogeschool

Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Vic Vansevenant

Vic Vansevenant

Ondernemerscoach

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diplomacontract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.

Ja, dat is mogelijk. Stuur uw rekeningnummer en factuurgegevens naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaalde inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van de betaling met de KMO-wallet. U heeft dus tijdelijk een dubbele betaling uitstaan.

Als je opleiding gedeeltelijk of volledig gefinancierd wordt met financiële steun (KMO, Vlaams vormingsverlof, Vlaamse schooltoelage, Vlaamse opleidingscheques), is het belangrijk om de voorwaarden van het financiële steunprogramma met betrekking tot de aanwezigheidsplicht na te kijken. Studenten zijn verantwoordelijk voor de formele registratie van hun aanwezigheid door de docenten.

De coördinator van je cursus zal aangeven welk platform gebruikt zal worden voor kortlopende cursussen. Voor langlopende opleidingen staat je cursusmateriaal op leho.howest.be. Je kunt inloggen met de gegevens die je na inschrijving hebt ontvangen van de centrale studentenadministratie.

Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.

Voor kortlopende postgraduaatopleidingen is directe inschrijving via de webpagina definitief en bindend. Voor diploma- en kredietopleidingen zoals bachelor-, associate- en micrograduaten is voorinschrijving niet bindend, maar het verzekert je wel van een plaats in het programma.

 • Voor een graduaats diploma:
  Je bent officieel ingeschreven als je je online voorinschrijving hebt voltooid en digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de registrar ontvang je inloggegevens en een factuur voor de betaling van het inschrijfgeld.
 • Voor microdegrees:
  Je bent officieel ingeschreven nadat je vooraanmelding is verwerkt door de studentenadministrateur en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dit kan handmatig of digitaal via het digitale leerplatform: https://leho.howest.be/ (snelkoppeling onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

Betaling van het inschrijfgeld dient te geschieden uiterlijk 1 oktober of - indien de cursus op een ander tijdstip start - binnen 15 dagen na inschrijving. Voor betalingen per factuur geldt de uiterste betaaldatum vermeld op de factuur. Alleen in uitzonderlijke gevallen is betaling in termijnen toegestaan en alleen als er een termijnregeling is ingediend en akkoord bevonden door de financieel medewerker van Howest. Neem contact met ons op via howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) voor meer informatie.