Overslaan en naar de inhoud gaan

Van idee naar impact: word changemaker!

Innovatie is essentieel voor maatschappelijke en economische vooruitgang. Professionals die deze innovatie en veranderingsprocessen in goede banen leiden, zijn dan ook cruciaal voor organisaties die met vertrouwen de toekomst tegemoet willen gaan en voorbereid willen zijn op de bijhorende uitdagingen.

In de bacheloropleiding Idea & Innovation Management leiden wij je op om mee het verschil te maken in de snel veranderende wereld. Als wereldburger vind jij antwoorden op de uitdagingen in de samenleving, binnen bedrijven, overheden en andere organisaties.

Je groeit uit tot een zelfbewuste projectmanager die bruggen bouwt. Binnen de organisatie, maar ook tussen de actoren in het innovatieve ecosysteem. Met de aangeleerde tools en technieken detecteer en analyseer je maatschappelijke trends, met een focus op twee megatrends:

 • de digitale (r)evolutie
 • de nood aan duurzame bedrijfsvoering.

Met creativiteit en een kritische houding vertaal je problemen naar kansen voor innovatie. Je houdt daarbij rekening met alle betrokkenen door actief naar ze te luisteren en ze te betrekken. Je schept tot slot een positieve, inspirerende context die ruimte biedt om via cocreatie inclusieve, duurzame waardecreatie te realiseren en volledig nieuwe bedrijfsmodellen te bedenken.

Kortom, dankzij jouw kennis, vaardigheden en attitudes word je een breed inzetbare professional. Project manager, functioneel analist, business consultant, key accountmanager of innovatie facilitator zijn maar een paar van de jobprofielen die jij zou kunnen invullen. De bedrijven en organisaties waar jij terecht komt nemen het voortouw in het vormgeven van de toekomst.

Studente Idea and Innovation Management
Esports
Keuzetraject

Esports is nieuw en uniek in Vlaanderen. Het bereidt je in 3 jaar voor op een carrière in de booming business van esports. Experten uit de sector leren je de ins en outs van hun snelgroeiende sector.

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

bekijk

Studenten Idea and Innovation Management

Waar kom je later terecht?

Als Idea & Innovation Manager kan je aan de slag binnen bedrijven en organisaties in alle mogelijke sectoren. Zij hebben jou nodig om futureproof te worden en om ze mee te nemen richting innovatie. Mogelijke functies zijn teamcoach, change manager, projectbegeleider, dataanalist of conversation manager.

Of misschien bouw je wel gewoon het bedrijf uit waarvoor je in het derde jaar de basis hebt gelegd. Vast staat dat zowel grote als kleine bedrijven volop op zoek zijn naar specialisten in veranderingsprocessen.

Verder studeren?

 • Na deze opleiding kan je terecht in de bachelor-na-bachelor Advanced Business Management, of in het postgraduaat Space & Service Design.
 • Wil je in een jaar een bijkomend bachelordiploma halen? Ook dat kan! Denk aan Communicatie of Bedrijfsmanagement.
 • Ook een masterdiploma is haalbaar, al dan niet met een schakeljaar. Denk aan de master Duurzaam Energiemanagement of een master in bedrijfseconomie, sociaal-economische wetenschappen, handelswetenschappen, communicatiewetenschappen…

Jobkansen IIM
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 4 mei
VAN 10u TOT 13u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding Idea and Innovation Management

Unieke vakken

Je krijgt vakken zoals trends & business, change management, kritisch denken, community building, duurzaam & sociaal ondernemen en Future thinking. Die unieke combinatie kom je nergens anders tegen.

Initiatief

Je wordt een initiatiefnemer met een hart voor innovatie en veranderingsprocessen. Je pakt problemen en kansen aan en ontwikkelt oplossingen die bijdragen aan een betere wereld. Voor zo'n profiel staan heel wat bedrijven en organisaties te springen.

Praktijkgericht

De focus ligt op projectwerk en samenwerking. Niet de reproductie van kennis is cruciaal, maar het kunnen toepassen van nieuwe concepten en technieken in concrete projecten (goed voor meer dan drie kwart van de punten).

Netwerken

Je bouwt tijdens je studies al een professioneel netwerk uit voor later. Samenwerken met partners uit alle mogelijke hoeken is een belangrijk aandachtspunt tijdens de opleiding.

Focus op duurzame transitie

Je leert niet alleen over wat er vandaag niet goed loopt, maar je krijgt de kennis, vaardigheden en attitudes aangereikt om positieve verandering teweeg te brengen.

Innovatie voor een organisatie of een eigen innovatief project

Wil je een organisatie helpen innoveren met jouw creativiteit? Top, dat kan in het laatste semester! Of wil je liever een eigen product of een zelfbedachte dienst op de wereld loslaten? Ook dat kan. Aan jou de keuze!

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evi Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

  Ann Deraedt

  Ann Deraedt

  Contactpersoon Bachelor Idea and Innovation Management

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Je hebt geen voorkennis nodig. We weten uit ervaring dat inzet en motivatie een grote rol spelen. Als opleiding zoeken we dan ook steeds naar methodes om elke student zo goed mogelijk te motiveren en te ondersteunen. We streven ernaar dat alle studenten afstuderen met stevige economische kennis. 

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!