Overslaan en naar de inhoud gaan

Op zoek naar een manier om jouw wetenschappelijke informatie effectiever te verwerken? Dan is deze cursus R-programmeren iets voor jou!

Met R kan je gegevens analyseren en visualiseren. Het is een populaire keuze voor statistische berekeningen en visualisatie in vakgebieden als bio-informatica en Data Science. Onze uitgebreide cursus is ontworpen om een solide begrip te geven van de verschillende soorten gegevens en structuren die worden gebruikt in R, evenals hoe je extra pakketten kunt installeren en gebruiken die jouw analysemogelijkheden kunnen verbeteren.

De cursus omvat onderwerpen zoals beschrijvende analyse en rapportage via RMarkdown, evenals instructies over hoe je een interactieve toepassing kunt bouwen met behulp van een Shiny-app. Tegen het einde van deze cursus heb je waardevolle vaardigheden opgedaan die kunnen worden toegepast op een breed scala aan gegevensanalysetaken.

Schrijf je vandaag nog in en vergroot jouw vaardigheden op het gebied van gegevensanalyse met R!

Vlaams opleidingsverlof & kmo-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code: ODB-X09813.

Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.

Deze opleiding wordt in het Engels aangeboden.

Microdegree R

Hoe kan ik deelnemen aan de cursus?

De opleiding wordt op twee verschillende manieren aangeboden: als dagopleiding tijdens kantooruren en via afstandsonderwijs.

De leerinhouden en competenties zijn in beide varianten hetzelfde; alleen de organisatie verschilt. Met uitzondering van het examen in de variant via dagonderwijs, kan de opleiding volledig op afstand worden gevolgd.

Dagonderwijs - op de campus, van thuis uit of een combinatie van beide

Periode: februari - april 2025

Duur: 6 weken

Academiejaar 2024-2025.

Wekelijks rooster: 8 uur les per week, verdeeld over 2 sessies van elk 4 uur op 2 verschillende dagen

Afhankelijk van je schema kun je ervoor kiezen om sommige lessen op de campus bij te wonen en andere online:

 • Op de campus: Je neemt deel aan de lessen samen met de studenten van de Advanced Bachelor of Bioinformatics-opleiding.
 • Thuis: De lessen die op de campus worden gegeven, kunnen ook online worden gevolgd via live streaming, vanuit het comfort van je eigen huis.
 • Kun je niet aanwezig zijn? Alle lessen worden opgenomen en kunnen later worden bekeken of herbekeken.

Het examen staat gepland op de campus in Brugge, België, tijdens kantooruren.

Afstands­onderwijs - zelfstudie, begeleid door avondlessen, op de campus of van thuis uit

Periode: oktober - december 2025

Duur: 6 weken

Academiejaar 2025-2026.

Studieaanpak:

 • Je verwerkt de leerstof via zelfstudie, waarbij het studiemateriaal wordt verstrekt met de nodige tekst en uitleg om zelfstandig te verwerken.
 • Daarnaast stellen we de opnames van het dagonderwijs beschikbaar als een aanvullend hulpmiddel.

Contactmomenten: Er zijn drie geplande contactmomenten om de twee weken, gehouden op de campus van 18.00 tot 20.00 uur. Deze sessies kunnen ook op afstand worden bijgewoond via live streaming en worden opgenomen om te (her)bekijken.

Het examen staat gepland om 's avonds, van 18.00 tot 21.00 uur, op de campus in Brugge, België, plaats te vinden, maar kan - tegen een meerkost - ook vanuit huis worden afgelegd.

Cursusorganisatie - Dagonderwijs

Bekijk de inhouden per week:

WeekContact Hours (CH)Content
14 CH lecture
4 CH practical session
Installation of R and RStudio Introduction R: theory
Introduction R: exercises
24 CH lecture
4 CH practical session
Data analysis and visualisation: theory
Data analysis and visualisation: exercises
34 CH lecture
4 CH practical session
Data analysis and visualisation: theory
Other packages: package dependency (renv), ggplot, databases: theory
Data analysis and visualisation: exercises
Other packages: package dependency (renv), ggplot, databases: exercises
44 CH lecture
4 CH practical session
Rmarkdown and Shiny
Exercises + introduction project assignment
54 CH lecture
4 CH project based learning
Statistical testing
Project “Data analysis and visualization of a publicly available dataset”
64 CH practical session
4 CH project based learning
Statistical testing
Project “Data analysis and visualization of a publicly available dataset”
EXAM4 CHExam

Waar en wanneer de lessen plaatsvinden, is te vinden in het lesrooster. Enkele dagen voor de start van de lessen wordt er extra uitleg over de leeromgeving en het lesrooster per e-mail bezorgd.

Cursusorganisatie - Afstands­onderwijs

Bekijk de inhouden per week:

WeekContact Hours (CH)Content
12 CH study guidanceBasics of R, data analysis and visualization
32 CH study guidanceOther packages (renv, ggplot2, databases), RMarkdown & Shiny, project assignment
52 CH study guidanceStatistical testing
EXAM3 CHExam

Waar en wanneer de lessen plaatsvinden, is te vinden in het lesrooster. Enkele dagen voor de start van de lessen wordt er extra uitleg over de leeromgeving en het lesrooster per e-mail bezorgd. De link naar de live streaming wordt via de leeromgeving aangekondigd.

Leerresultaten

 • Kennis van de verschillende gegevenstypen en structuren in R.
 • Verschillende gegevenstypen en structuren toepassen in R.
 • De juiste visualisatietechniek selecteren en toepassen voor grafische weergave van variabelen in een dataset.
 • R- en Bioconductor-pakketten zoeken, installeren, testen en toepassen.
 • Gegevensmanipulaties uitvoeren op datasets en R-code schrijven om een probleem op te lossen.
 • Basisinzicht in statistiek toepassen en een beschrijvende statistische analyse uitvoeren om biologische en biomedische datasets te evalueren.
 • De verschillende statistische tests toepassen voor het analyseren van één of meer variabelen in een dataset en de statistische resultaten op beknopte en wetenschappelijk goedgekeurde wijze rapporteren.

Data en locaties

De microdegree R via dagonderwijs gaat door in de periode februari - april 2025 van academiejaar 2024-2025. Inschrijven voor deze opleiding is mogelijk van 1 juli 2024 tot begin februari 2025. Voorinschrijven is nu al mogelijk via https://webreg.howest.be. De lessen gaan door op de campus in Brugge, België, maar kunnen ook van thuis uit via live streaming gevolgd worden. Het examen vindt plaats op de campus in Brugge.

De microdegree R via afstandsonderwijs gaat door in de periode oktober - december 2025 van academiejaar 2025-2026. Voorinschrijven is mogelijk vanaf maart 2025. De contactmomenten kunnen op de campus in Brugge, België, of via live streaming van thuis uit worden bijgewoond. Het examen vindt plaats op de campus of kan - mits een meerkost - van thuis uit worden afgelegd.

Howest Campus Brugge Station - Gebouw A

Studiebelasting

De microdegree R for Data Analysis and Visualisation heeft een studieomvang van 5 studiepunten (ECTS). Eén ECTS komt overeen met een studietijd van 25 à 30 uur.

Om de opleiding tot een goed einde te brengen, dien je rekening te houden met volgende (geschatte) tijdsbesteding:

 • Dagonderwijs: Naast het volgen van de lessen (8 uur/week) voorzie je 's avonds of in het weekend tijd om de leerstof te herhalen en te verwerken. Tijdens de lessen (week 4 tot en met 6) is er tijd voorzien om aan de opdracht te werken. Voorafgaand aan het examen voorzie je tijd om te studeren.
 • Afstandsonderwijs: Door de band genomen heb je per week minstens één avond en één volledige dag in het weekend nodig om zelfstandig door de leerstof te gaan. Voorafgaand aan het examen voorzie je tijd om te studeren.

Studiegeld

Het studiegeld voor academiejaar 2024-205 bedraagt € 357,00 of € 1518,00 voor niet-EEA studenten (onder voorbehoud). Er is geen extra studiekost voor studiemateriaal of software. De opleiding vereist een goede laptop.

SME-portfolio

Deze opleiding komt in aanmerking voor ondersteuning via het SME-portfolio onder het onderwerp beroepsspecifieke competenties.

Inschrijven

Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2024-2025 kan vanaf 1 juli 2024 op de infodagen op de campus, online en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat. Je inschrijving verloopt online via de online registratie.

Welke documenten hou je klaar?

 • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
 • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

 • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
 • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.