Jouw toekomst

Je beroep als bouwkundig tekenaar

howest illustraties_kwaliteitslabel cropped.png

Slaag je voor de opleiding, dan ontvang je je diploma hoger onderwijs (Associate degree) Bouwkundig tekenaar.
Enkele mogelijkheden waar je als bouwkundig tekenaar aan de slag kunt:

Als bouwkundig tekenaar kan je werken in een architectenbureau. De bouwkundig tekenaar vertaalt het idee en concept van de architect naar een technisch correct plan (in 2D en/of 3D). Jouw plan zal dan in een volgende fase gebruikt worden om de gebouwen te bouwen. Jij wordt dus de brug tussen idee en uitvoering: je visualiseert het idee om zo een vlotte en correcte uitvoering te garanderen.

Als bouwkundig tekenaar kan je ook terecht komen in een bouwbedrijf. Bouwbedrijven die grote projecten uitvoeren hebben vaak bouwkundig tekenaars in dienst.

Ook openbare besturen (vb. gemeentes) doen vaak een beroep op een bouwkundig tekenaar, of hebben een bouwkundig tekenaar in dienst. Denk maar aan al het tekenwerk dat nodig is voor grote infrastructuurwerken, openbare werken of openbare gebouwen die worden opgericht.

Misschien start je liever op zelfstandige basis als freelance-bouwkundig tekenaar? Ook dit is mogelijk! Je verwerft alle kennis die nodig is om als goede freelancer aan de slag te gaan. Steeds meer bedrijven doen een beroep op een freelance bouwkundig tekenaar.

Bouwkundig tekenaar is bovendien een knelpuntberoep (zie https://www.vdab.be/trends/vacatureanalyse.shtml). Dit betekent dat er een grote vraag is naar het beroep, en afgestudeerden dus vlot een mooie job vinden!

Volg een verkort traject naar de bacheloropleiding

howest illustraties_cursusmateriaal cropped.png

Ben je afgestudeerd binnen HBO5 Bouwkundig tekenaar, maar wil je nog verder vormen? Dat kan dankzij het verkort traject naar de professionele bacheloropleiding Toegepaste architectuur. Je hebt al heel wat kennis en vaardigheden opgedaan tijdens je HBO5-opleiding. Daarom geniet je van vrijstellingen, waardoor je het bachelortraject kan afleggen (in dagonderwijs) in 2 jaar.