Onze troeven

5 pijlers en 4 keuzetrajecten

Binnen de opleiding Toegepaste Informatica zijn er 5 pijlers:

 • In de pijler ICT Infrastructuur leer je hoe een computer, een mobile device, een smart device en een computernetwerk functioneren en hoe je die configureert en beheert. Er is aandacht voor mogelijkheden die virtualisatie en cloud computing bieden en de organisatie van een hedendaags datacenter.
   
 • In de pijler Informatiemanagement leer je informatiesystemen ontwerpen en ontwikkelen, databases aanmaken en beheren en data om te zetten tot bedrijfsinformatie en kennis. Ook een goede applicatiearchitectuur bedenken en hedendaagse technieken van softwareontwerp beheersen, horen thuis in deze pijler.
   
 • In de pijler Softwareontwikkeling leer je langetermijnoplossingen programmeren voor één device, laat je verschillende devices informatie sturen naar elkaar, mét integratie van visuals en geluid. Je ontwikkelt de applicatie van de toekomst door gebruik te maken van software frameworks en ontwerpt de geschikte user interface volgens de user experience design principes.
   
 • In de pijler ICT-management focussen we ons op het aspect schakel tussen gebruiker en de informatica. Een project plannen, communiceren onder informatici of met eindgebruikers, de kwaliteitscontrole van informaticaoplossingen uitvoeren en rapporteren naar het management zijn hier voorbeelden van. Ook kennis over de bedrijfseconomische context, waarin je de informatica zal moeten toepassen, is onontbeerlijk.
   
 • In de pijler Web en mobiele technologie verdiep je je in alle technieken nodig om een moderne webapplicatie te maken. Of dit nu een mobiele webapp is of de opvolger van Facebook, je werkt met HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery, webservices, Ajax en je past responsive design toe wanneer je jouw smartphone voorziet van je eigen creaties.

En verdiep je je binnen 4 keuzetrajecten:

Projecten en werkveld

Screen Shot 2017-09-05 at 11.27.05.png

In Toegepaste Informatica zijn er naast de practica en de labs heel wat reële cases die worden uitgewerkt in projecten.

Dat zijn projectvragen van bedrijven of ideeën die ontstaan zijn tijdens de opleiding. Hiermee ga je aan de slag. Ook neem je zelf initiatief om, samen met de eindgebruikers én begeleid door de docenten, het project tot een mooi resultaat te brengen.

Sommige van die projecten worden verdergezet in een startup die studenten zelf oprichten.

Studiereizen en seminars

Toegepaste Informatica gaat op studiebezoek naar toonaangevende informaticabeurzen zoals:  Info Security (Brussel of Utrecht), ICT & Logistiek (Utrecht), Supply Chain Innovations (Antwerpen), congressen en seminars met internationale uitstraling zoals JSConf (eigen organisatie), Devoxx (Antwerpen), BruCON (Gent), FOSDEM (Brussel) en er is zelfs een (vrijblijvende) opleidingsreis naar Silicon Valley (San Francisco) of China.

Tot slot staan er ook bedrijfsbezoeken en voor CCCP @home een bezoek aan het Europees parlement op het programma.

Certificaten

Je krijgt de kans om tijdens je studie volgende certificaten te behalen:

 • CCNA Routing en Switching
 • CCNA Security
 • Certified Ethical Hacker

Bovendien word je goed voorbereid op CISSP en CISM.

Onderzoek

In Toegepaste Informatica zijn er een aantal onderzoekslijnen, waaraan docenten en medewerkers werken. Je scherpt jouw onderzoeksvaardigheden aan en leert een onderzoeksvraag, een conclusie en kritische reflectie op te stellen. Ook eigen ideeën en interesses op het vlak van ICT kunnen worden uitgewerkt.

Voorbeelden zijn het re-engineeren van games, het nagaan van maatschappelijke invloeden van sociale media, de inzetbaarheid van Zora ()de zorgrobot …

De opleiding Toegepaste Informatica beschikt over labomateriaal zoals Raspberry Pi, Tessel.io … waarmee je aan de slag kunt.

Ondernemerschap

Je helpt mee een event als TEDxUHOWEST te organiseren en wordt zo betrokken bij budgettering, planning en commercialisatie. Contacten leggen met het bedrijfsleven en zijn belangrijke decisionmakers, wordt zo in de praktijk gebracht.

Je wordt opgeleid om een belangrijke rol te spelen in de digitale en globale wereld van morgen.

Internationalisering

IT-netwerken stoppen niet bij onze landsgrenzen. Als IT-professional werk je vaak binnen een internationale context. Hierdoor zijn soft skills en internationale ervaring heel belangrijke troeven. Wij stimuleren dan ook onze studenten om hun horizon te verruimen. 

Zo staat er alvast een internationale projectweek op het programma bij een partnerinstelling. Daarnaast kan je stage lopen en/of studeren in het buitenland. We hebben relaties met hogescholen, organisaties en bedrijven gespreid over Europa en nog veel verder: USA, Gambië, India, Mauritius, Mexico, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, ...

Tot slot kan je ook naar internationale conferenties, en op studiereis naar Silicon Valley of China.