Overslaan en naar de inhoud gaan

Communicatie? Unlock een wereld vol tactics en tools!

In de bacheloropleiding Communicatie (vroeger Communicatiemanagement) leiden we je op tot een communicatie-expert. Je leert hoe je communiceert met impact, je maakt kennis met de mediawereld, je wordt copywriter / storyteller en je zet je eerste stappen in grafisch ontwerp.

Een nieuw product lanceren? Communiceren in crisistijd? De bedrijfsreputatie versterken?

In de opleiding Communicatie in Kortrijk bedenk je straffe strategieën, stel je communicatieplannen op en werk je creatieve oplossingen uit. Daar hoort een doeltreffend, inspirerend en creatief verhaal bij, in de vorm van tekst (blogpost!), beeld (Photoshop!), audio (podcast!), video (TikTok!) of een event (awardshow!).

Voel je je alive and kicking op social media? Ben je een influencer-lover? Ben je mee met de laatste TikTok-hypes? En ben je getriggerd door trends en innovaties op het vlak van socials en technologie (visual storytelling, online content, digital marketing...)?

Dan is de creatiefste communicatieopleiding van het land je op het lijf geschreven.

Vriendengroep studenten communicatie die samen hangen in een vintage roze zetel en allemaal bezig zijn op hun smartphone

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

Foto van bachelor studenten communicatie aan howest tijdens een hoorcollege

Eerste jaar

In het eerste jaar zie je de nodige theorie om al snel over te schakelen naar oefeningen en zelfs content creation voor échte opdrachtgevers (think: Rodenbach, Les Tartes Françoises, Dovy, Colora, Foodbag… #yeswelikefood).

De verschillende media met hun eigenschappen komen aan bod. Je kruipt in het hoofd van ‘de consument’ om te ontdekken hoe die zich gedraagt en waarom dat zo is. Diversiteit, duurzaamheid, AI, maar ook andere trends staan op de topiclist. En wat is nu precies Marketing en wat is PR?

Check ons opleidingsprogramma

Tweede jaar

Creëren is het werkwoord van je tweede jaar: van een communicatieplan tot een aftermovie, van je eigen website tot een eventconcept. Zo kan je in mei aan je eerste stage van 4 weken beginnen.

Derde jaar

Het jaar van jouw passie. Je kiest uit een van de vijf ateliers:

 • Content Creator
 • Digital Marketing & Sales
 • PR & Media Influencer
 • Event Designer
 • Creative Business Developer
Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Foto van alumnus van howest communicatie Sciandri Jacques tijdens zijn job als social media expert bij voetbalploeg Zulte-Waregem

Iedereen communiceert

Elke stad, gemeente, culturele instelling, ngo, commerciële organisatie of mediaspeler heeft communicatieprofessionals nodig.

Specialist of allround?

Er wacht jou een heel brede waaier aan jobs. Wat dacht je van copywriter, eventmanager, PR-consultant, content creator, mediastrateeg of socialmedia-expert? Als allround communicatiemedewerker kan je uiteraard ook aan de slag in een communicatiebureau of op de communicatieafdeling van een bedrijf. Met je diploma Communicatie op zak ben je er helemaal klaar voor!

Track C

Bachelordiploma op zak, maar op zoek naar een extra troef om je profiel te boosten? Je hunkert naar een creatief perspectief op het bedrijfsleven?

Track C, het verkort traject van de opleiding Communicatie, biedt je de kans om je in één jaar tot communicatiespecialist te ontpoppen.

Verkort traject na bachelor: Track C

Verkort traject na een graduaat

Hungry for more? Behaal na een graduaat ook nog je bachelordiploma in twee jaar!

We spijkeren je communicatiestrategie bij, werken aan je Engelse en Franse taalvaardigheid en versterken je research skills. Bouw expertise op binnen één specifiek communicatiedomein door te kiezen voor het atelier die jou het meeste boeit.

Verkort traject na graduaat

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

In 2018 werd de bacheloropleiding Communicatie beoordeeld door een onafhankelijke en externe commissie. De opleidingsvisitatie werd uitgevoerd door Vluhr KZ. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld. Het volledige rapport van de commissie met sterke punten en ontwikkelpunten kun je hier lezen.

Recent afgestudeerden van de bacheloropleiding Communicatie zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Vriendengroep studenten communicatie die samen hangen in een vintage roze zetel en allemaal bezig zijn op hun smartphone
Kostenraming voor deze opleiding
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Kom langs op onze infodagen

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Trendgevoelig

Je maakt een roadtrip doorheen een landschap van nieuwe trends en kan ze al snel zelf detecteren. Je werkt in ons eigen Gen Z Lab mee aan de producten, campagnes en concepten van morgen.

Nauwe banden met het werkveld

Dankzij ons netwerk kan je nauw – en ook heel vaak – samenwerken met mooie organisaties en partners. Je leert aan de hand van échte cases voor échte opdrachtgevers.

De creatiefste communicatieopleiding

Het moeilijkste aan communicatie is opvallen. Vanaf jaar 1 dagen we je brein uit met verschillende creativiteitstechnieken om zo unieke communicatiecampagnes te creëren.

De juiste tools voor het werkveld

Communicatie evolueert constant. Van AR over VR, AI en voice. We leren je dan ook werken met alle trending tools uit het werkveld.

Persoonlijk traject volgens interesse en talent

In het derde jaar kies je tussen vijf ateliers volgens de specialisatie die jou het meeste boeit: Content Creator, Digital Marketing & Sales Manager, PR & Media Specialist, Creative Business Developer of Event Creator.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  Foto van bachelor studenten communicatie aan howest tijdens een hoorcollege

  In de opleiding Communicatie word je helemaal klaargestoomd voor het “werkleven”. Er is een aangename mix van lessen en de inspirerende gastcolleges en uitdagende opdrachten vormen je in drie jaren stapsgewijs tot een gedreven communicatieprofessional. Bovendien leer je kritisch kijken naar de actualiteit, wat vandaag enorm helpt in mijn job als PR-consultant bij Bepublic Group. Van copywriter over online marketeer tot public relations consultant, de opties na de opleiding zijn eindeloos!

  Jules Fremaut
  Howest Alumnus

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

  Jan Dauwe

  Jan Dauwe

  Opleidingscoördinator

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  De communicatie- en creatieve vakken zijn voor alle studenten nieuw. Je hebt dus geen voorkennis nodig. Wat de talen betreft, streven we ernaar om in het eerste jaar iedereen op hetzelfde niveau te krijgen voor Frans, Nederlands en Engels. Onze taaldocenten volgen zowel sterke als minder sterke studenten goed op. Sterke studenten krijgen bovendien extra uitdagingen. We werken op maat van de student, maar de examens zijn voor iedereen dezelfde.

  Studenten die voldoende tijd en energie in Frans en/ of Engels investeren, kunnen slagen. We weten uit ervaring dat inzet en motivatie een grote rol spelen. Als opleiding zoeken we dan ook steeds naar methodes om elke student zo goed mogelijk te motiveren en te ondersteunen. We streven ernaar dat alle studenten afstuderen met het noodzakelijke niveau B2 voor de mondelinge en schriftelijke vaardigheden.
   

  Bij Howest focussen we op integratie tussen verschillende module-inhouden en veel projectwerk. En dit vanaf het begin van de opleiding. Zo heb je aan het einde van je studie een mooi portfolio opgebouwd. Je komt terecht op een school waar leerlingen en docenten elkaar kennen, waar we echt één op één kunnen werken, je persoonlijk kunnen begeleiden en meer divers onderwijs kunnen bieden. Geen fan van grote zalen en mensenmassa's, maar graag wat kleiner? Dan is de opleiding Communicatie aan Howest een hele goede keuze.

  U kunt vaak keuzes maken op basis van uw interesses. Dit kan bijvoorbeeld op het niveau van het thema van je podcast of je blogs en vlogs. In het derde jaar kies je een workshop: Content Creator, Digital Marketing & Sales Manager, PR & Media Specialist, Creative Business Developer of Event Creator. In de module Collectief werk je samen met specialisten van andere opleidingen en kies je zelf je opdrachtgever. Maar je kunt ook je specialisatiedomein kiezen voor de twee stages. Zo geef je een persoonlijk tintje aan je opleiding.