Bachelor Toegepaste Informatica

Bachelor Toegepaste Informatica

Ben je gefascineerd door een wereld die meer en meer digitaal wordt? Droom je ervan om zelf software te ontwikkelen? Trekt het beveiligen van IT-systemen en netwerken tegen hackers jou aan? Daagt bedrijven ondersteunen met de meest innovatieve technologieën je uit? Dan is Toegepaste Informatica ongetwijfeld iets voor jou.

In deze bacheloropleiding groei je uit tot een veelzijdige informaticus met een sterke specialisatie na een gemeenschappelijk jaar!

De opleiding bestaat uit volgende keuzetrajecten:

Klik op het keuzetraject naar wens om zo het studieprogramma in te kijken.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Inkijk cursusmateriaal Opleidingswebsite

Wil je onze campussen ‘in het echt’ zien? Reserveer je bezoek

Vind je geen gepast tijdstip? Mail naar bezoek@howest.be

Volg de bacheloropleiding Toegepaste Informatica op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stel je vraag

Een vraag over de opleiding Toegepaste Informatica? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

AI Business Professional (AIBP)

Een vraag over het keuzetraject AI Business Professional? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Computer & Cyber Crime Professional (CCCP)

Een vraag over het keuzetraject Computer & Cyber Crime Professional? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Software Engineer (SE)

Een vraag over het keuzetraject Software Engineer? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

ICT & Blockchain Consultant (IBC)

Een vraag over het keuzetraject ICT & Blockchain Consultant? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Herbekijk

Herbekijk livesessies

Herbekijk de livesessies van de vorige online infodag via onderstaande links:

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Ga er rechtstreeks mee in gesprek of vuur je vragen per e-mail af.

Corneel Theben Tervile

Corneel Theben Tervile

Opleidingscoördinator

Stuur e-mail
Olivier Sourie

Olivier Sourie

Trajectbegeleider (aanvraag vrijstellingen) & Lector Hardware and Operating Systems - .NET Development 

Stuur e-mail
Gene Vangampelaere

Gene Vangampelaere

Trajectverantwoordelijke Software Engineer, verantwoordelijke postgraduaten en @home opleidingen & lector Document and Knowledge Management 
 

Stuur e-mail
Ines Devlieger

Ines Devlieger

Trajectverantwoordelijke AI Business Professional, lector Machine Learning - Deep Learning

Stuur e-mail
Guy Van Eeckhout

Guy Van Eeckhout

Trajectverantwoordelijke ICT & Blockchain Consultant

Stuur e-mail
Kurt Callewaert

Kurt Callewaert

Trajectverantwoordelijke Computer & Cyber Crime Professional & Research coördinator

Stuur e-mail 0473/34 04 65

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contactgegevens:

Rijselstraat 5, 8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Welke voorkennis heb ik nodig?

Voorkennis op het vlak van informatica is handig, maar geen noodzaak. Wil je je toch wat voorbereiden, dan is er onze instapcursus programmeren en web, maar die inhoud komt ook in de lessen aan bod.

Voor wiskunde verwachten we dat je minimum 4 uur per week wiskunde hebt gehad in het secundair. Is dit niet het geval, dan zijn de instapcursussen wiskunde aanbevolen. Om je verder te helpen, richten we tijdens het academiejaar ook monitoraten in (herhalings- en begeleidingssessies). 

Hoe ziet een lesrooster/academische kalender eruit? Zijn er springuren? Vroeg uit de veren? 's Avonds lang les?

In de voormiddag, als de aandacht scherp staat, zijn er hoorcolleges. In de namiddag worden de geziene topics ingeoefende tijdens een werkcollege. Soms is er ook een vrijblijvende herhalingsles voor wie een topic niet goed onder de knie heeft. 

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Hoe groot zijn de groepen in de hoor- en werkcolleges?

In de hoorcolleges maakt de omvang van de groep niet zoveel uit, want daar geeft de lesgever les en uitleg en demonstreert hij heel wat zaken.

In de werkcolleges is de begeleiding veel intenser en per 20 à 25 studenten is er een coach die je begeleidt. 

Toegepaste Informatica aan Howest telt heel specifieke trajecten. Hoe bouwen jullie zelf de kennis op?

De opleiding telt een goed uitgebouwde onderzoeksgroep. De link tussen Onderzoek & Dienstverlening en Onderwijs is intens, waardoor cursussen inhoudelijk voortdurend up-to-date gehouden kunnen worden. 

In welk type bedrijven kan ik als Computer & Cyber Crime Professional na mijn studies aan de slag?

Je kan terecht in een softwarebedrijf als security specialist, maar ook in een specifiek securitybedrijf. Er zijn ook al securitybedrijven ontstaan uit de schoot van Howest. Je profiel is ook gegeerd voor de grote consultancybedrijven. 

Is er enkel in Brussel werk voor een Computer & Cyber Crime Professional? Hoe zit het met de werkzekerheid?

Securitybedrijven vind je in heel Vlaanderen. Sommige in de regio Brugge zijn zelfs ontstaat uit de schoot van de opleiding. Aangezien security alsmaar belangrijk worden en meer en meer apparaten gekoppeld worden aan het internet, wordt de nood aan security professionals alleen maar groter. 

Hoe word ik begeleid tijdens het eerste semester?

We volgen de voortgang van elke student op tijdens en na de werkcolleges. In november kan je tijdens een deelexamen checken waar je staat. Heb je iets niet goed begrepen, dan kan je ingerichte herhalingslessen volgen.

Moet ik zelf een stagebedrijf zoeken?

Onze opleiding heeft heel veel contacten voor stages. We richten zelfs een stagemarkt in waarop stagiairs en bedrijven kennis met elkaar kunnen maken. Uiteraard kan je ook zelf een nieuw stagebedrijf aanbrengen. 

Is Toegepaste Informatica theoretisch? Of juist heel praktisch?

We nemen de term toegepast in Toegepaste Informatica zeer letterlijk. Als professionele bachelor is het de bedoeling dat je dingen enigszins begrijpt maar de absolute meerwaarde zit in het uitvoeren en doen! Het vele projectwerk, de vele werkcolleges en labo’s bewijzen dat je zelf aan de slag gaat. We geloven dan ook dat passie en motivatie de sleutel is naar succes. Het euforisch gevoel na al het harde werk van een project valt dan ook niet te onderschatten. Hoe verder je in de opleiding vordert, hoe meer het belang van praktische taken naar boven komt. Helemaal op het einde is er dan de kers op de taart met de stage.

Uit welke richtingen komen de meeste studenten? Is de opleiding haalbaar als ik geen informatica heb gekregen in het middelbaar?

De meeste studenten komen uit wetenschappelijke richtingen in het ASO of uit informaticabeheer en boekhouden-informatica in het TSO. Heb je geen informatica gehad? Dat is geen probleem. Wil je je toch al wat voorbereiden voor de lessen starten? Dan je een van de instapcursussen programmeren of web volgen. Er zijn ook instapcursussen wiskunde als je minder dan 4 uur wiskunde hebt gehad in het secundair. 

Wat is het verschil tussen de trajecten ICT & Blockchain Consultant (IBC) en AI Business Professional (AIBP)?

Bij ICT & Blockchain Consultant ligt de focus op het optimaliseren van processen door een bestaand platform in te zetten. Bij AI Business Professional ligt de focus op het optimaliseren van bedrijfsprocessen door data-driven intelligentie aan de systemen toe te voegen. Beide trajecten vereisen echter een brede basiskennis informatica, die in de eerste semesters aan bod komt. 

Krijg ik veel wiskunde en talen?

De wiskunde is beperkt tot wat belangrijk en relevant is en tot wat het werkveld verwacht van een bachelor. Je krijgt geen specifieke lessen Frans en Engels. Je kennis uit het secundair moet volstaan om de opdrachten van het internationaal project tot een goed einde te brengen. Bij die opdrachten word je begeleid door een taaldocent. 

Wanneer moet ik een keuze maken tussen de 4 trajecten?

Die keuze maak je in het tweede jaar. Het eerste jaar geeft je een gemeenschappelijke basis, waarin heel wat inhouden uit de keuzetrajecten zijn verwerkt. 

In welke bedrijven kan ik op stage? In Vlaanderen, Brussel en internationaal?

Je loopt stage in een IT-bedrijf of een bedrijf met een IT-afdeling. Dit kan in je buurt zijn, maar we hebben contacten in heel Vlaanderen en Brussel. Ook een internationale stage is een mogelijkheid. We organiseren een stagemarkt om je bij je keuze te helpen. 

Is de opleiding internationaal georiënteerd?

Je krijgt genoeg mogelijkheden om contacten te leggen met buitenlandse studenten. Zowel op de eigen campus als tijdens je stage of studie in het buitenland. Je kan ook deelnemen aan internationale projecten. 

Werken informatici nog altijd alleen, in een kelder, onder een zoemende tl-lamp?

Moderne informatici zijn actieve teamspelers die in een open sfeer samenwerken met collega's en klanten.

Welke laptop moet ik hebben?

Per opleiding kan je een lijst van laptops raadplegen op howest.be/laptops. Je laptop kan je aankopen op howest.academicshop.be. Belangrijk voor deze opleiding is dat je voldoende geheugen hebt (16 GB intern en extern minimaal 256 GB SSD, maar beter 512 GB) en een sterke processor (minstens i5 of vergelijkbaar). Heb je al een laptop die min of meer dezelfde specificaties heeft, probeer die dan eerst in te zetten voor je in een nieuwe investeert. Een webcam is een must. 

Welke (internationale) projecten zijn er tijdens de opleiding?

Je kan deelnemen aan heel wat internationale projecten. Je kan een project kiezen dat op Howest plaatsvindt en waar studenten van andere landen aan kunnen deelnemen, of je kiest een project bij een partner in Europa of ver daarbuiten (India, China of Zuid-Afrika). Het aantal deelnemers aan deze internationale projecten is beperkt per hogeschool. Op basis van je resultaten in het eerste jaar wordt rekening gehouden met je voorkeur. 

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Wat wordt er bedoeld met de term 'informatica' in de opleiding Toegepaste Informatica?

Met termen als IT, ICT, computerpersonen, computerwetenschappen, informatica, … is het soms niet makkelijk om het verschil te ontdekken in het onderwijslandschap. Informatica betekent voor ons 'IT voor business'. We kijken naar alle computergerelateerde elementen die van belang zijn in een bedrijf, een organisatie of een informatieflow. Dit gaat van een ondersteunende rol om systemen te beheren en op te zetten tot het maken en uitwerken van oplossingen waarbij we telkens “business” meerwaarde in het achterhoofd houden. In het IT-landschap zijn we dan ook het meest gegeerde IT-profiel.

Wat is het verschil tussen de opleiding Multimedia en Communicatietechnologie en de opleiding Toegepaste Informatica aan Howest?

Toegepaste Informatica focust zich op IT-vaardigheden die direct kunnen ingezet worden in een bedrijfsomgeving. Welk keuzetraject men ook volgt men wordt een solution engineer die de technische bagage combineert met de nodige analytische en bedrijfskundige inzichten om de beste oplossing voor te stellen.

Waarin blinkt TI aan Howest uit tov andere professionele bachelors informatica?

We maken gebruik van moderne technieken rechtstreeks uit het werkveld vanaf dag één. Voor de kenners onder ons: we verkennen onmiddellijk tools zoals Git en gebruiken principes van Continuous Integration, die automatische feedback op code geven.

In de eerste jaren ligt de focus op gebruiken en later bouwen we hierop om alles te begrijpen en het eventueel zelf ook op te zetten. We differentiëren ons ook met het aanbod van de keuzetrajecten. Zo zijn we marktleider in Computer & Cyber Crime Professional en bieden met ICT & Blockchain Consultant en AI Business Professional unieke trajecten aan. In Software Engineer komen heel wat innovatieve ontwikkeltechnologieën aan bod en is er sterke aandacht voor DevOps.

Meer informatie over de studentenvoorzieningen en -faciliteiten aan Howest

Studentenvoorzieningen en -faciliteiten

Op zoek naar de juiste studiekeuze? Vragen over studentenfaciliteiten, studietoelage, financiële ondersteuning, huisvesting of tussenkomst in de vervoerskosten van en naar de campus? Andere persoonlijke vragen?

Meer informatie