Jongeren in kwetsbare situaties hebben het niet altijd makkelijk op school. Tope Sterk heeft als doel de kansen voor die jongeren te vergroten aan de hand van student tutoring.
Studenten uit het hoger onderwijs treden in dit geval op als begeleider om leerlingen uit het basis- of secundair onderwijs te ondersteunen bij het leerproces. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tutoringprogramma’s positieve effecten hebben op de leerresultaten in basis- en secundair onderwijs. In een grootschalige meta-analyse (Nickow, A., Oreopoulos, P. & Quan, V. (2020) werd een aantal tendenzen aangetoond: positieve effecten zijn gelijk voor rekenen en taal, positieve effecten zijn sterker in basisonderwijs.
Howest bouwt tijdens Tope Sterk 5 de structurele samenwerking die is uitgewerkt in West- en Oost-Vlaanderen verder uit naar het Vlaamse niveau. Deze organisaties waren of worden partners:
- vzw De Katrol in Oostende en elders in W-Vl & O-Vl
- 't Scharnier in Brugge en Blankenberge
- Komerbi in Brugge
- Kompanjon in Gent en Antwerpen
- Homestart in Leuven met andere lokale afdelingen
- Uylenspel – Gent
- Armen tekort – Antwerpen
Lerend netwerk
Howest bouwt in het schooljaar 24-25 het lerend netwerk uit, doet onderzoek naar én wisselt expertise uit over (via onder meer een studiedag): omgaan met kinderen van ouders met psychische problemen, cultuursensitieve hulpverlening, omgaan met verontrusting, zelfregulerend leren, intervisie rond grensoverschrijdend gedrag naar studenten en impactmeter rond gezinsondersteuning.
Na dit project wordt ook een publicatie voorbereid met theoretische inzichten en praktische handvaten rond het werken met kwetsbare gezinnen in de thuissituatie via tutoringprojecten.