De elektrificatie van voertuigen kent een exponentiële groei, waarbij laadinfrastructuur een cruciale bouwsteen vormt voor de energietransitie. Er worden verplichtingen opgelegd om laadinfrastructuur te implementeren, maar niet alle infrastructuur, is voldoende slim en duurzaam.
Willen we echt een significante impact hebben op het verlagen van de netbelasting die een belangrijke rol speelt bij elektrificatie, dan moeten we niet alleen de laadpleinen en laadpunten slim en duurzaam maken, maar via energiemanagement systemen laten integreren en communiceren met gebouwbeheersystemen.
Slim laden
Dit project zorgt, via meerdere cases en diverse haalbaarheidsstudies, dat bestaande en toekomstige technologie over slim laden wijd verspreid wordt bij de verschillende doelgroepen: Vlaamse fabrikanten, elektro-installateurs, studieburelen, energieadviseurs, charge point operators, ... De bedoeling is dat slim laden niet beperkt blijft tot een kleine groep van partijen die de technologie kennen en kunnen implementeren. Het gaat om een nieuwe groeiende markt die door Vlaamse bedrijven moet opgepikt worden. Bovendien speelt slim laden een grote rol in het beperken van de investeringskosten van Fluvius in het distributienet. Doordat het project zich sterk zal focussen op praktische implementatie, zullen technologie-uitvoerders en -aanbieders aan de hand van hands-on workshops & demonstratoren op campus Howest alsook op Energyville én concreet uitgewerkte projecten bij eindklanten meer inzichten en ervaringen krijgen in slimme en duurzame laadpalen en laadpleinen.
Het einddoel is dat de Vlaamse installateurs en fabrikanten deze nieuwe groeiende markt oppikken.