LoREco wil de economie weer dichter bij de mensen brengen. Wij geloven dat de grote technologische, maatschappelijke en ecologische uitdagingen van de toekomst slechts kunnen worden aangepakt door in te grijpen op de fundamenten.
We stoten als samenleving op grenzen: klimaatopwarming, afbrokkelen van lokale handel en minder sociale cohesie. Het zijn zaken die zijn veroorzaakt door de manier waarop we onze maatschappij hebben vormgegeven. Met dit project willen we nagaan hoe je met een fundamenteel andere economische logica het hoofd kan bieden aan deze uitdagingen en ze zelfs tot kansen kan omkeren.
LoREco wil als ESF-transitieproject op zoek gaan naar een manier om dat te realiseren. De opzet is met behulp van een complementaire munt en een daaraan gekoppeld gegarandeerd inkomen de lokale economie en het sociaal weefsel binnen de steden te versterken. Op die manier wil LoREco de volle potentie van de bevolking op een duurzame manier aanspreken.
Drie bouwblokken
- We werken met steden en gemeenten
Zowel het toelichten van de voordelen als het verkennen van de vragen en obstakels van overheden maken integraal deel uit van dit proefproject. Samenwerken met burgers, bedrijven en vrijwilligersorganisaties is deel van het project.
- We tonen welke economische veranderingen mogelijk zijn
We willen meer weten over de complexe economische en sociale veranderingsprocessen en de impact ervan op de lokale economie nagaan. Daarom werken we aan software om het gedrag van de 'economische agenten' te modelleren en visualiseren.
- We bouwen mee aan open source technologie
Voor de implementatie van complementaire munten op een hedendaagse manier werken we aan een betalingsplatform dat de uitrol op lokaal niveau faciliteert.