Voor steden is het een uitdaging om de energiefactuur betaalbaar te houden. Howest helpt de stad Kortrijk hierbij. Vanuit proeftuinen op Kortrijk Weide en Transfo Zwevegem ontwikkelt Smart Technology Energy lab data-architectuur voor slimme sturing van de energiesystemen.
De energietransitie en energiecrisis dagen steden uit om hun factuur onder controle te houden. Een weg daarnaartoe is het optimaliseren van energiestromen aan de hand van slimme real-time sturingen. Flexibiliteit via Energie Management Systemen (EMS) staat echter nog in zijn kinderschoenen en vindt quasi nog geen ingang bij steden.
Vanuit de proeftuinprojecten site Kortrijk Weide en site Transfo Zwevegem ontwikkelt dit project een data-architectuur voor slimme sturing van energiesystemen van volledige sites. De hardware is er al grotendeels. De uitdaging omvat zowel het opbouwen van EMS-systemen waaronder het verknopen van talrijke bronnen met real-time energiedata op gebouw- en installatieniveau (productie, verbruik, opslag) en contextdata (energieprijzen, klimatologisch, bezetting en gebruik, binnenklimaat, ventilatie...). De data wordt eerst gevisualiseerd in functie van de noden van de gebruikers. Na het ontwerpen van slimme algoritmes en controle-strategieën kan het EMS “beslissingen nemen”. Via artificiële intelligentie kan het systeem tenslotte patronen herkennen en verder optimaliseren.
Vanuit de proeftuinprojecten maken we de vertaalslag naar het openbaar patrimonium. Een eerste pakket gebouwen in Harelbeke en Kortrijk wordt voorzien van hardware en ingekoppeld in het EMS-platform. Er wordt een business model voor energiemanagement via EMS ontwikkeld.