Veel hogescholen, laboratoria en bedrijven hebben niet de kennis, expertise of middelen om een fulltime bio-informaticus aan te nemen. Het Bio-informatica Kenniscentrum (BiKC) speelt hierop in met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. Op maat gemaakte applicaties kunnen worden ontworpen om biomedische en biotechnologische gegevens te analyseren en visualiseren, al dan niet in combinatie met databases voor gegevensopslag en gegevensbeheer en/of AI voor gegevensverwerking.
In samenwerking met de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie (BLT) beschikt het kenniscentrum over een nanopore lab voor nanopore technologie. Deze nieuwste generatie sequencing technologie laat toe in realtime de code van DNA en RNA in elk soort staal te analyseren. Afhankelijk van de toepassingen kunnen er totaaloplossingen geboden worden voor zowel wet lab als dry lab analyses.
Om de staalanalyses voor bedrijven, ziekenhuizen en andere hogescholen te blijven garanderen en zelfs uit te breiden, wordt - met de steun van VLAIO - in 2023 een high performance server aangekocht om big data van experimenten en staalanalyses te bewaren en verwerken. Daarnaast komt er nog extra labo apparatuur.