Howest ontving afgelopen week 134 hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg. Ze dachten er samen na over de meerwaarde van hulpverlening via digitale tools.
De opleiding Toegepaste Psychologie van Howest organiseerde op 2 juni Blended Care, een studiedag voor hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg. “Blended Care is een combinatie van face-to-facegesprekken en het gebruik van digitale toepassingen”, zegt Elia Wyverkens, onderzoekscoördinator van de opleiding Toegepaste Psychologie aan Howest. “Dat kan gaan van beeldbelgesprekken, apps, huiswerkopdrachten via een digitaal platform, ondersteuning via chat tussen de sessies door enzovoort.” Er zijn in de praktijk heel wat voordelen aan verbonden. Dankzij digitale toepassingen kunnen we de intensiteit van de begeleiding verhogen, wat bijvoorbeeld belangrijk blijkt in de behandeling van depressie. Ze kunnen ook ingezet worden als “wachtverzachter” of voorzorg, om de lange wachtlijsten tijdelijk op te vangen. In onze sector zijn die zeer lang. Voor jongeren die voor een groot deel digitaal leven is de online bereikbaarheid van de hulpverlening zelfs een hele grote troef.”
Toch is niet iedereen in de geestelijke gezondheidzorg overtuigd van de meerwaarde van digitale tools. Hulpverleners zijn soms nog terughoudend omdat ze vrezen dat het de hulpverlening zou ontmenselijken of onpersoonlijk maken. Als we kijken naar Nederland, zien we dat ze daar evolueren naar een situatie waarbij je eerst een volledig digitaal traject doorloopt vooraleer je een hulpverlener kan spreken. Deze manier van hulpverlenen is niet alleen drempelverhogend, ze is ook onpersoonlijk en niet afgestemd op de cliënt. In Vlaanderen kijken we hier veel kritischer naar, en dat is ook nodig, want er zijn ook terechte bezorgdheden over privacy en data-beveiliging.”
“Daarom werkten we dan ook met een communicatiecampagne #GemengdeGevoelens” zegt Annelien Mees, lector en projectmedewerker bij de opleiding Toegepaste Psychologie aan Howest. Veel hulpverleners staan er immers met gemengde gevoelens tegenover en het zal belangrijk blijven om de digitalisering in hulpverlening doordacht aan te pakken. Tom Van Daele, onderzoeker bij Thomas More, vatte het mooi samen als “Therapie zonder technologie heeft een plaats én een toekomst, maar de therapeut van de toekomst zal ook technologie gebruiken”.