In onze maatschappij ligt er de jongste jaren een steeds grotere focus op mentaal welzijn. Bovendien maakte de coronacrisis duidelijk dat tijd doorbrengen in de buitenlucht kan bijdragen tot een goede mentale gezondheid. De opleiding ‘ervaringsleren in en met de natuur’ van Howest, uniek in Vlaanderen (!), speelt hierop in met handvaten voor professionals uit diverse sectoren.
In Canada en Schotland kunnen dokters het advies ‘meer natuur’ voorschrijven, om zo het mentaal welbevinden van de patiënten te verhogen. Ook bij ons is er de jongste jaren, mede door de gezondheidscrisis, meer aandacht voor mentaal welzijn. Tijdens coronatijd trokken meer mensen de natuur in, daarna voelden ze zich fitter, positiever, meer ontspannen, minder angstig en gelukkiger. Howest haakt daarop in met een nieuw postgraduaat ‘ervaringsleren in en met de natuur’, een verkorte opleiding voor professionals. “Het postgraduaat speelt niet alleen in op de grotere focus op natuur en mentale gezondheid, maar ook op de luidere roep om psychische problemen en conflicten herstelgericht te benaderen”, zegt Eveline Van Cauwenberghe, opleidingscoördinator Ergotherapie van Howest.
Opleiding tot expert
“Via ‘learning by doing’ ervaren de deelnemers een grote variatie aan mogelijkheden om met en in de natuur welzijnsbevorderend te werken”, gaat Van Cauwenberghe verder. “Ze worden opgeleid tot experten die authentieke ervaringen in en met de natuur kunnen inzetten in de eigen organisatie. Zo kan je bijvoorbeeld als professional binnen de jeugdhulp, de kinder- en jeugdpsychiatrie of het sociaal werk nieuwe impulsen geven aan je begeleiding. Om hier vervolgens op een actieve en creatieve manier de deelnemers met elkaar in gesprek te brengen waardoor inzicht in hun situatie, weerbaarheid en zelfvertrouwen vergroot kunnen worden. Als psychotherapeut kan je de natuur in trekken voor je individuele begeleiding door wandelen, natuur en psychotherapie te combineren om je cliënten fysiek en mentaal in beweging te zetten. Of als leerkracht binnen het buitengewoon onderwijs kan je meer naar buiten trekken met de kinderen om hun interesse te stimuleren, de groepsband te versterken en conflicten te voorkomen. Er is zeer veel mogelijk”, zegt Van Cauwenberghe. “De opleiding is uniek in Vlaanderen en is een meerwaarde voor heel wat professionals uit diverse sectoren: van leerkrachten over opvoeders en sociaal werkers tot(ergo)therapeuten, … en andere functies in de brede gezondheids- en welzijnszorg.”
Samenwerking tussen groene provincies
Het postgraduaat is een co-creatie tussen Howest (West-Vlaanderen) en PXL (Limburg), die beide al heel wat ervaring hebben met het thema. Niet toevallig zijn dat ook twee groene provincies in Vlaanderen. “In verschillende van onze bacheloropleidingen zit ervaringsleren in en met de natuur al voor een stuk verweven. We bieden dit nu ook aan als afzonderlijk postgraduaat, vooral omdat we voelen dat er behoefte aan is in de maatschappij en in het werkveld”, besluit Van Cauwenberghe.
Meer weten?
Neem gerust contact op via eveline.van.cauwenberghe [at] howest.be (eveline[dot]van[dot]cauwenberghe[at]howest[dot]be)of neem een kijkje op www.howest.be/ervaringslerennatuur