Het project SE-MoRE onderzoekt de mogelijkheden van slim laden in diverse contexten. Dit omvat publieke en semi-publieke laadpleinen, een breed scala aan voertuigtypes (trucks, bestelwagens, bussen en auto's) en verschillende energiecontracten. Interesse in slim laden op een laadpark? De onderzoekers van Energie Lab helpen u graag.
SE-MoRE (Smart Charging - E-Mobility meets Renewable Energy) is een vertaalproject dat de kennis uit fundamentele onderzoeken toepast in praktische scenario’s. Een van deze praktijkcases is het laadpark van Howest, waar we ons richten op slim laden met meerdere optimalisatiedoelen, zoals het benutten van zonne-energieoverschotten, het optimaliseren van energiecontracten en het delen van energie tussen gebouwen.
Dynamische energiecontracten
In België, waar de groene energiemix steeds groter wordt, winnen dynamische energiecontracten snel aan belang. De toenemende 'duck curve', waar er sterke ochtend- en avondpieken aanwezig zijn en een overvloed aan groene energieproductie overdag, leidt tot extreme schommelingen in energietarieven. Elektrisch laden met dynamische tarieven, en dan vooral gericht op het Day-Ahead tarief biedt aanzienlijke voordelen. Door in te spelen op deze prijsschommelingen kunnen laadkosten aanzienlijk worden verlaagd en wordt een duurzamer energieverbruik gestimuleerd.
Een cruciaal aspect van dynamisch laden, is de koppeling met de verschillende prijsstructuren waar in veel gevallen de daluren een lagere prijs bieden. Door laadsessies te plannen tijdens deze daluren, kunnen gebruikers aanzienlijk besparen. Dankzij Day-Ahead prijzen, die een dag van tevoren worden gepubliceerd, kunnen geautomatiseerde systemen of gebruikers hun laadsessies proactief plannen en optimaliseren.
Energiemanagementsystemen
De implementatie van dynamische tarieven vereist nauwkeurige meting van het verbruik, minstens per kwartier. Energiemanagementsystemen (EMS) spelen hierbij een essentiële rol. Ze automatiseren het laadproces, zodat laden automatisch plaatsvindt tijdens de meest voordelige uren. Een EMS koppelt verschillende energiebronnen, prijzen en verbruikers om een duurzame energiemix te creëren.

Praktijkvoorbeeld
Om laadpalen slim aan te sturen op de energiemarkt, is het belangrijk om de correlatie tussen Day-Ahead prijzen en actuele laadkosten te begrijpen. Een voorbeeld: in het weekend van 29 en 30 maart, met veel wind en zon, daalden de energieprijzen aanzienlijk (zie de blauwe Day-Ahead prijs in de grafiek). Door het zonne-energieoverschot te benutten, kon een elektrisch voertuig tegen een negatieve energieprijs worden opgeladen, wat resulteerde in kostenbesparing. De data-analyse helpt gebruikers om potentiële besparingen te identificeren en hun laadstrategie aan te passen. Met de dynamische laadstrategie betaalde de gebruiker op zondag 30 maart 2025 7,2 euro. Indien voor een standaard laadtarief werd gekozen betaalde de gebruiker 20,3 euro. Dit is een besparing van 64% ten opzichte van een variabel contract.
Contact
Zelf van plan om een project rond slim laden op een laadpark toe te passen of heb je een use-case waarbij je denkt dat deze past binnen het project? Aarzel dan niet om contact op te nemen!