Naar schatting kampt een op de drie volwassenen met slaapproblemen. Omdat dit veelal ook een impact heeft op het werk, pakt de Hogeschool West-Vlaanderen uit met Sleepcoach, een project dat bedrijven begeleidt naar een betere slaap voor hun medewerkers. "Een goede slaap start overdag", luidt het.
Ontwikkeling programma
Het vitaler maken van medewerkers en organisaties, is de missie van Sleepcoach. Onderzoekers van de opleidingen Toegepaste Gezondheidswetenschappen en Toegepaste Psychologie aan Howest hebben twee jaar aan het programma gewerkt. “We hebben ons gebaseerd op een gevalideerd protocol voor interventie-ontwikkeling. Daarnaast lieten we ons adviseren door partners met expertise in preventie en gezondheidspromotie”, zegt onderzoekers Sarah Daniels en Sara Kindt. De afgelopen weken werd het programma uitgerold binnen Howest en in enkele externe organisaties. “Tijdens onze workshops wordt duidelijk dat er een hoge nood is aan informatie en preventie. De deelnemers vinden het ook fijn om te beseffen dat ze niet de enigen zijn met slaapproblemen.”
"Zwaar onderschat probleem"
Volgens de onderzoekers is en blijft slaap een zwaar onderschat probleem. “Er wordt zelden over gesproken, hoewel het zo belangrijk is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een goede slaap heel wat voordelen oplevert: een betere immuniteit, een hoger energieniveau, een scherpere concentratie, een betere stemming, groter empathisch vermogen, ... Een goede slaap is dus cruciaal om je goed in je vel te voelen, optimaal te functioneren en gemotiveerd aan de werkdag te starten. Daar heeft niet alleen de werknemer veel aan, het komt ook de werkgever ten goede.”
Maatwerk
Een volgende stap is de uitbouw van een programma dat welzijnsprofessionals de handvaten geeft om zelf met het thema slaap aan de slag te gaan. “Om het op die manier ook te integreren in hun HR-beleid. Slaap vraagt om maatwerk, waardoor inzicht in een organisatie en medewerkers cruciaal is om een duurzame impact te hebben. Ons doel is om organisaties hierbij te begeleiden en alle nodige informatie en nuance mee te geven, zowel voor medewerkers die kampen met slaapproblemen als voor medewerkers die graag tips krijgen om hun nachtrust (nog) te verbeteren.”, besluiten de onderzoekers.
Let's connect
Benieuwd wat Sleepcoach voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met sarahdaniels [at] howest.be (Sarah Daniels )en/of sarakindt [at] howest.be (Sara Kindt). Meer info over het project vind je op Sleepcoach Howest.