Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers van Howest en HOGENT lanceren het boek Decentering Design – Practice in a More-than-human World. In deze publicatie pleiten ze samen met internationale stemmen voor een vernieuwende ontwerppraktijk.

Wij vertrekken niet langer vanuit het klassieke mensgerichte denken in ontwerp”, zegt Giliam Ganzevles van Howest-onderzoeksgroep Design, Technology & Arts, verbonden aan de bacheloropleiding Devine. Samen met collega-onderzoekers Bert De Roo, Mirte van Aalst en Glenn Deliège (allen HOGENT) onderzocht hij de afgelopen twee jaar hoe ontwerpers kunnen evolueren naar een meer relationele ontwerphouding. “In de Westerse cultuur zijn we het gewoon om altijd het functionele aspect voor de mens centraal te stellen”, zegt Ganzevles. “Ontwerpen gebeurt meestal op basis van menselijke behoeften, gedragingen en emoties. Wij stappen af van dat uitgangspunt.

"Bij de herinrichting van een plein wordt doorgaans vooral gekeken naar menselijke noden. Maar een plein is niet alleen een menselijke ruimte – het plein is een plek waar mens en alle andere dieren en planten elkaar kruisen en beïnvloeden. Kan het perspectief van al deze individuen evenwaardig worden meegenomen in het ontwerp van zo’n plek, en welke andere ontwerpkeuzes zullen dan gemaakt worden?

Onderzoek Devine 1

Internationale interesse

Het boek bespreekt deze perspectiefwissel aan de hand van interviews met een brede waaier aan professionals: van landschapsontwerpers en interaction designers tot kunstenaars, filosofen, beleidsmakers en curatoren. Bekende namen in de ontwerperswereld als Superflux en FormaFantasma passeren de revue – die laatste introduceert onder andere deze inzichten bij bedrijven zoals modemerk Prada en meubelontwerpers Artek.

De internationale samenwerking zorgt ervoor dat het boek ook buiten België weerklank vindt. Het is niet alleen verkrijgbaar bij Copyright in Gent, maar ook bij Perimeter Books in Melbourne, Australië. En dat is niet de enige internationale belangstelling. “We reisden onlangs naar de pre-opening van de biennale in Venetië", zegt Ganzevles. “In september gaan we er terug om een lezing en workshop te geven over onze aanpak. Voor ons is dat de kers op de taart.

Onderzoek Devine 2

Nood aan

De publicatie sluit aan bij de bredere beweging binnen de ontwerpwereld die pleit voor een verschuiving van mensgericht naar meer-dan-menselijk ontwerp, waarbij de nadruk ligt op de relaties en interacties tussen mensen, niet-menselijke wezens en hun gedeelde omgeving. ​Ook digitale tools en installaties kunnen een sleutelrol spelen door andere perspectieven zichtbaar te maken en deze op speculatieve wijze met onze realiteit te verbinden. "We merken een groeiende interesse binnen de ontwerpwereld voor deze thematiek. Met dit boek willen we ontwerpers aanzetten om hun denkkaders te verruimen. Achteraan in het boek bieden we een reeks oefeningen waarmee lezers meteen zelf aan de slag kunnen gaan met deze denkwijze en zo hun praktijk in vraag stellen.

Boekvoorstelling

Tijdens een thematische avond in Gent zal het boek worden voorgesteld. Wie dit moment wil bijwonen, is welkom op 27 mei om 20 uur in de Kunsthal in Gent.

Giliam Ganzevles

Giliam Ganzevles