Go international!

Internationale mobiliteit

Bauke Hoerée / Multimedia & Communicatietechnologie / Nederland / Erasmusstudie

Dat internationale mobiliteit een fundamentele meerwaarde biedt, zowel voor studenten als docenten, staat als een paal boven water. Een goed omkaderde buitenlandse studie/stage of onderwijsperiode geeft je een bevoorrechte kijk op het onderwijsgebeuren of werkveld in het land in kwestie. Ze scherpt je internationale en interculturele competenties aan, waaronder je vlotheid in vreemde talen. Binnen je vakgebied gaan door het internationaal perspectief nieuwe wegen open.

Talrijke afgestudeerden van Howest getuigen dat de kansen op de arbeidsmarkt vergroten voor wie leer- of werkervaring heeft in het buitenland. Werkgevers appreciëren kwaliteiten eigen aan mobiele studenten: flexibiliteit, ondernemendheid, mobiliteit, zelfredzaamheid en taalvaardigheid. Verder verruimt zo´n internationale periode je blik, bezorgt je nieuwe vriendschappen, leert ze je omgaan met diversiteit en interculturele dialoog, bevordert je zelfstandigheid, assertiviteit en maturiteit.

Grootschalige studies naar de impact van het Erasmusprogramma toonden het intussen ook aan: afgestudeerden met internationale ervaring doen het beter op de arbeidsmarkt. Deze en alle andere meerwaarde vind je in de Erasmus Impact Studies van 2014 en 2019.

De Howest opleidingen bieden ook talrijke ‘Internationalisation at Home’ initiatieven, zoals het uitnodigen van buitenlandse gastdocenten en studentendelegaties, of deelname aan internationale projecten waarbij de afstanden via digitale samenwerking overbrugd worden. Elke campus heeft ook International Days. Op die manier komen zelfs de meest honkvaste Howesters in contact met de internationale dimensie van hun studie- of werkgebied. Alle Howest-studenten kunnen ook “buddy” worden van een van de talrijke “internationals” die instromen voor onze Engelstalige semesters of opleidingen. Het buddyschap is intercultureel erg verrijkend en leidt tot prachtige internationale vriendschappen.

Wil je als student je studieperiode een internationale wending geven, dan biedt Howest je daar beslist alle mogelijkheden toe. Scrol doorheen onze internationaliseringspagina en verneem alles over erkende studieperiodes aan één van onze 200 Europese & intercontinentale partnerscholen, buitenlandse stages, studiereizen, over globaal engagement in het kader van een zuidstage, financiële ondersteuning en begeleiding, …

Ook onze docenten en medewerkers stimuleren wij om in internationaal te gaan en om de meerwaarde van hun mobiliteitservaring te delen met studenten en collega's.

Erasmus beleidsverklaring 2021-2027

Axel Brabants / Industrieel Productontwerpen / Portugal / Erasmus studie

Howest is houder van het Erasmus Charter for Higher Education 2021-2027 en participeert actief in het Erasmus+ programma onder de code B KORTRIJ03.

Lees de Erasmus Beleidsverklaring 2021-2027, op basis waarvan het Erasmus Charter for Higher Education werd toegekend aan Howest.

Partners

Axel Brabants / Industrieel Productontwerpen / Portugal / Erasmus studie

Howest-opleidingen werken samen met partnerhogescholen en -universiteiten in maar liefst 43 landen wereldwijd. Als student kan je er terecht voor een semester studie uitwisseling, soms voor je stage of bachelorproef, of voor een internationale week of project. Bekijk het overzicht per land

Uiteraard werkt niet elke opleiding samen met al die partners, maar hoe dan ook krijgt elke Howest-student voluit de kans om de vleugels uit te slaan én ruime keuze qua bestemming.

Studiereizen

Buitenlandse reis als onderdeel van je programma

De meeste opleidingen organiseren een buitenlandse reis als onderdeel van hun programma. Zo kom je als student in contact met andere culturen en omgangsvormen, krijg je praktijkvoorbeelden uit het buitenland te zien waarmee je ook actief aan de slag gaat, en doe je ervaring of inspiratie op voor je latere job.

Een studiereis is volledig geïntegreerd in je curriculum en is gekoppeld aan studiepunten.  Er horen dus opdrachten en evaluatie bij.  In principe is deelname verplicht.  Uiteraard houdt de opleiding het kostenplaatje zo beperkt mogelijk. Studenten die dat financieel niet rooien, kunnen aankloppen bij Stuvo Howest, onze dienst studentenvoorzieningen. Wie om gegronde redenen niet mee kan, krijgt een vervangopdracht om die studiepunten te behalen.

Daarnaast bestaan ook inspiratiereizen binnen bepaalde opleidingen: niet-verplichte buitenlandse uitstappen die buiten de lestijden worden georganiseerd om bij voorbeeld het afstuderen als klasgroep wat luister bij te zetten.

Onze studenten overal ter wereld

Droom je van een buitenlands avontuur? Bekijk hier de inzendingen van de ‘Howest Share your Experience 21-22’ wedstrijd. Deze komen van Howest studenten die in het najaar van 2021 en/of het voorjaar van 2022 naar het buitenland trokken voor hun studie of stage. Een grote dank aan iedereen die foto’s en getuigenissen heeft ingezonden! Blijf dromen over reizen en avonturen!

Jaarlijks gaan heel wat studenten op stage, studie of inleefreis naar het buitenland. Bekijk hier hun ervaringen!  

Robin Beernaert is een Howest-student Bachelor Sport en Bewegen. Hij deed een Erasmus-stage bij avonturenbedrijf Climbo in Gran Canaria (Spanje), tijdens het lentesemester 2020-2021 en kreeg hiervoor een Erasmusbeurs toegekend. Robin nam deel aan de Howest International fotowedstrijd ‘Deel je internationale ervaring’ en won hiermee de 1e prijs.

Delphine Vienne is een Howest-student Bachelor Sport en Bewegen. Zij deed een Erasmus-stage bij surfschool Anywhere Watersport in Valencia (Spanje), tijdens het lentesemester 2020-2021 en kreeg hiervoor een Erasmusbeurs toegekend. Zij nam deel aan de Howest International fotowedstrijd ‘Deel je internationale ervaring’ en won de 2e prijs met haar ingezonden foto.

Emilie Steenkiste is een Howest-student Bachelor Toerisme en Recreatiemanagement . Zij deed een studie bij Sejong University in Zuid-Korea, tijdens het herfstsemester 2020-2021 en kreeg hiervoor een generieke beurs van de Vlaamse overheid en een beurs van de Provincie West-Vlaanderen. Zij nam deel aan de Howest International fotowedstrijd ‘Deel je internationale ervaring’ en won de 3e prijs met haar ingezonden foto.

Kaïn Kerkhove is een Howest-student Bachelor Industrieel Productontwerpen. Hij studeerde in het Lentesemester van 2019-2020 aan Appalachian State University, de Howest partnerschool gelegen in Boone, North Carolina, VS. Hiervoor kreeg hij een Priority Country beurs toegekend van de Vlaamse overheid. Kaïn nam deel aan de Howest International fotowedstrijd ‘Deel je internationale ervaring’ en won hiermee de 1e prijs.

Lucas Van Driessche is een Howest-student Bachelor Sport en Bewegen. Hij liep stage by Oye Lena in Peru tijdens het Lentesemester van 2019-2020. Lucas ontving hiervoor een beurs van de Provincie West-Vlaanderen. Hij nam deel aan de Howest International fotowedstrijd ‘Deel je internationale ervaring’ en won de 2e prijs met zijn ingezonden foto.

Thibaut De Laere is een Howest-student Bachelor Toegepast Informatica. Hij deed een Erasmus-stage bij Ausy/Randstad in Toulouse, Frankrijk tijdens het Lentesemester 2019-2020 en kreeg hiervoor een Erasmusbeurs toegekend. Thibaut nam deel aan de Howest International fotowedstrijd ‘Deel je internationale ervaring’ en won de 3e prijs met zijn ingezonden foto.

Brend Lambert is student Toegepaste Informatica. Hij liep stage bij een Filipijnse partneruniversiteit van Howest: Saint Mary’s University, in het kader van een ruim partnerschap dat wordt ondersteund door de provincie West-Vlaanderen. Als 2de jaarsstudent nam hij deel aan een groepsuitwisseling met Filipijnse studenten en kreeg hij de smaak te pakken om in zijn laatste jaar een semester stage te lopen in de Filipijnen.

Capucine Bollé is studente Toegepaste Gezondheidswetenschappen. Zij liep stage in The Swallow, een schoolproject van de 4de pijlerorganisatie Afrodidact. Het is omwille van de Corona-pandemie een verkorte mobiliteit geworden, maar daarom niet minder waardevol.

Howest Applied Architecture student Simarjot Singh tells us about her exchange study semester at Seoul National University of Science & Technology (SeoulTech) in South Korea! Simarjot is happy to be abroad and has learned a lot about herself and the world in the process. Even though it took a lot of time and effort (and there was a lot of corona doubt) – she says it was all totally worth it.

Laurens Hellinger is Howest-alumnus Bachelor Toegepaste Informatica. Hij deed een Erasmus-stage bij Blackboard  Londen (VK) en kon daar na zijn stage ook als vaste werknemer aan de slag. Daarnaast nam hij ook deel aan de Summer School in Zuid-Korea: "Het begon met een simpel mailtje waarop ik ben ingegaan, maar het is uitgemond in een fantastische en exotische belevenis". 

 

Be a buddy

Want an international experience without even leaving Belgium?

You can be a Buddy to a Howest international student! Help your international pal feel welcome & open up your world!

Read testimonies

Why be a buddy to an international student?

 • To spread your wings
 • To expand your world view
 • To welcome diversity
 • To give someone a sense of home
 • To share your country and culture
 • To embrace new cultures
 • To practice a language
 • To be part of a global community
 • To increase your chances of travelling
 • To increase your chances of getting a study or internship abroad scholarship from Howest
  • If you apply for a study or internship abroad scholarship / opportunity, make sure to mention that you’ve been a buddy as that is one of the criteria for being chosen! It’s no guarantee but it definitely can help!
 • You’ll be invited to all of our International Happy Hours and events!
 • In Kortrijk, you’ll have access, with your international pals and our global community to the Oasis Student Lounge and garden!
 • If you’re a really engaged buddy and share your experience, feel free to ask for a recommendation letter or reference. You’ll receive a buddy certificate too!

Interested in being a buddy during the spring and/or 2023 semester in Kortrijk or Bruges?

Find more info here! Sign up here and we’ll contact you! Feel free to contact us as well, if you have any questions about being a buddy!