Overslaan en naar de inhoud gaan

Een leraren­opleiding volgen in Howest Oudenaarde

Ben je aan het werk, maar overweeg je om via een verkort traject over te stappen naar het onderwijs? Of geef je al les, maar wil je voor een extra diploma of (knelpunt)vak gaan om zo je kansen in het onderwijs te verhogen?

In de Howest-campus van Oudenaarde bereiden we je dicht bij huis voor op een carrière als leerkracht in het middelbaar of volwassenen­­onderwijs. We hanteren daarbij maximale flexibiliteit, zodat je de lerarenopleiding perfect kan combineren met je werk en/of gezin.

Afhankelijk van je diploma of nuttige praktijkervaring kan je kiezen tussen twee verschillende lerarenopleidingen:

Meer informatie over Leerkracht Worden

Howest aanbod in the picture

Opleiden is het nieuwe rekruteren in 'the war on talent'! Daarom zetten graag deze Howest- opleidingen in de etalage. Deze opleidingen zijn zeer flexibel en hebben leerformats aangepast aan jouw tijd, situatie en ambities.

verkorte bachelor secundair onderwijs

Lerarenopleidingen in Howest Oudenaarde

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Heb je minstens drie jaar nuttige beroepservaring in een technisch of praktijkvak? Heb je nog geen lerarendiploma of bachelordiploma, maar kriebelt het om te beginnen lesgeven en je vakkennis en passie als praktijkleerkracht te delen? Dan is het Educatief Graduaat Secundair Onderwijs iets voor jou.

Lees meer

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Je beschikt over een professionele of academische bachelor en het kriebelt om les te geven? Je geeft al les, maar je mist theoretische achtergronden en/of je beschikt nog niet over het pedagogisch bekwaamheidsbewijs om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen? Dan ben je bij Howest aan het juiste adres!

Lees meer

Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs @home traject extra onderwijsvak

Jongeren tussen 12 en 18 jaar enthousiasmeren en nieuwe werelden laten ontdekken, dat is jouw talent! In deze lerarenopleiding kies je twee vakgebieden waarin jij een expert wordt. Maak kennis met de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs in Brugge.

Lees meer

Verkort traject Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Droom je ervan om later zelf les te geven? In de Educatieve Bachelor in het Lager Onderwijs maak je niet alleen je eigen droom waar, maar werk je ook mee aan die van de kinderen tussen 6 en 12 jaar. Word jij de leerkracht van morgen?

Lees meer

verkorte bachelor secundair onderwijs

Waarom studeren in Oudenaarde?

Persoonlijk en kleinschalig

Op de Howest-campus in Oudenaarde krijg je les in kleine groepen. Dat laat ruimte voor interactie, dialoog en individuele begeleiding. Wanneer je kiest voor onze kleinste campus, kom je in een warme omgeving terecht met lectoren die je optimaal ondersteunen bij het behalen van je diploma.

Focus op lerarenopleidingen

In Oudenaarde richt Howest enkel lerarenopleidingen in. Je komt dus terecht op een campus die onderwijs ademt. Dankzij die expertise zijn we ook stevig verankerd in de onderwijswereld en de bedrijfswereld in de Vlaamse Ardennen en Zuid-Oost-Vlaanderen.

Modern didactisch lokaal in realistische schoolomgeving

Op de campus is een didactisch lokaal – de EdHub – ingericht waar je in de beste omstandigheden kan kennismaken met didactische innovaties en nieuwe, flexibele werkvormen (zoals coteaching). Deze lesruimte is uitgerust met meubilair dat in diverse opstellingen geplaatst kan worden. Ook aanwezig: een ‘green key’ voor mediatoepassingen, een mobiel smartboard en een laptop voor elke leerling.

Tevens hebben we ook de beschikking over STEM en praktijklokalen vanaf 2023-2024 met een focus op een praktijkgerichte vakdidactiek.

Ervaren docenten

Veel docenten in Oudenaarde gaven zelf lange tijd les in het middelbaar. Hun praktijkervaring vormt een grote meerwaarde om je didactische vaardigheden te ontwikkelen en je het onderwijs grondig te leren kennen.

Blended learning

De theoretische vakken kan je in contact- of afstandsonderwijs volgen, maar je kan een (groot) deel van de leerstof ook thuis verwerken.

De Howest-campus in Oudenaarde

De campus van Howest in Oudenaarde vind je in de Fortstraat. Vlak bij de Schelde en op wandelafstand van het station volg je les in zeer goed uitgeruste lokalen, voorzien van alle moderne lesmaterialen.

De campus bevindt zich in de gebouwen van het GO! atheneum Oudenaarde, met heel wat vaklokalen die beschikbaar zijn voor praktijklessen. In het EdHub-lokaal passen we de nieuwste onderwijsmethodes toe.

Campus Oudenaarde

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over het aanbod van Howest in Oudenaarde? Neem gerust contact met ons op.

Mario Van Der Vurst

Mario Van Der Vurst

Campusverantwoordelijke Howest Campus Oudenaarde

We bieden een modulair programma aan. Dat betekent dat je grotendeels zelf bepaalt hoe je de opleiding afwerkt.

Voor het Educatief Graduaat Secundair Onderwijs (90 studiepunten) kan je kiezen tussen:

  • Het voltijdse traject: 3 of 4 semesters, gespreid over minstens 1,5 of 2 academiejaren.
  • Het deeltijdse traject: je neemt ongeveer 15 studiepunten op per semester en doet 3 jaar over de opleiding.

Voor de Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs (60 studiepunten) kan je kiezen tussen:

  • Het voltijdse traject: 2 semesters, gespreid over minstens 1 academiejaar.
  • Het deeltijdse traject: je neemt ongeveer 15 studiepunten op per semester en doet 2 jaar over de opleiding.

Voor beide lerarenopleidingen zijn nog twee andere trajecten mogelijk:

  • Het gepersonaliseerde traject: je deelt je opleiding volledig op maat in volgens je beschikbare tijd en passende lesmomenten.
  • Het traject leraar-in-opleiding (LIO-traject): voor wie al minstens halftijds lesgeeft.

Zeker! Deze lerarenopleidingen zijn specifiek gericht op al wie aan het werk is en overweegt om over te stappen naar het onderwijs. Door twee instapmomenten aan te bieden – september en februari – hoef je dus niet noodzakelijk te wachten tot de start van het nieuwe academiejaar.

Ja, via het LIO-traject (leraar-in-opleiding). Dat is ontwikkeld voor wie al minstens halftijds voor de klas staat in een secundaire school of in het volwassenonderwijs, maar nog geen lerarendiploma heeft. De praktijkoefeningen en je stage kan je dan in je eigen lesopdracht doen. Tegelijk zetten we in op extra begeleiding op de werkvloer, in samenwerking met de school waar je lesgeeft.

Getuigenissen

Manon Huysman

LIO-student, Leraar in Opleiding, Bernardusscholen Oudenaarde

“Ik schreef mij in voor de lerarenopleiding aan Howest, omdat ik geloofde dat ik mij meer thuis zou voelen in het onderwijs, dan in de reclamesector. Dankzij het team achter de opleiding, kon ik heel snel en op een efficiënte manier starten aan mijn tweede bacheloropleiding. Een verkort traject, helemaal op maat, speciaal voor mij... De docenten gaven het beste van zichzelf, en proberen steeds zo hands-on mogelijk les te geven. Velen van hen stonden zelf lang in het middelbaar onderwijs, en dat is enkel een meerwaarde.. De LIO-aanpak is een aanrader: het is de perfecte wisselwerking tussen theorie en praktijk. Je neemt zaken mee vanuit de theorielessen, naar de schoolbanken en omgekeerd.

Nu ik op deze manier les gevolgd heb, wil ik telkens op deze manier les. Gelukkig ben je op Howest écht nog een persoon, en geen nummer, waardoor ik meteen gecontacteerd werd. De opdrachten en examens sluiten mooi aan bij de verwachtingen. Er wordt ferm ingezet op reflectie van je eigen kunnen, en dat is toch wel iets waar ik veel uit geleerd heb, ook al zag ik die opdracht niet graag komen. Ik heb de opleiding aan 5 anderen aangeraden, dus... Misschien ben jij nummer 6?”

Katy Van Ranst

Reguliere student, deeltijds traject

“Ik heb met succes het reguliere traject afgelegd in 2 academiejaren (4 semesters), gecombineerd met een voltijdse baan en een gezin met kinderen. De motivatie om te starten werd me als ‘jonge’ zij-instromer van 50 ingefluisterd door een leerkracht die me liet proeven van het vak tijdens een gastcollege.

Je komt in een nieuwe omgeving terecht met een boeiende mix van collega-studenten, allemaal met een eigen verhaal, achtergrond, ervaring en reden om aan de studie te beginnen. De lijm tussen deze bonte mix is de zin om – op een dag – voor de klas te staan. De docenten nemen je stap voor stap mee op deze boeiende reis en leren je alles wat je nodig hebt om met de juiste bagage in het onderwijs te stappen. De mogelijkheid om het modulair samen te stellen maakt het mogelijk voor éénieder om een haalbaar traject te volgen. Vakkennis komt niet meer aan bod… dat hebben we al eerder verworven met ons basisdiploma. Naast een boeiende studie met als kers op de taart een diploma Leerkracht maak je ook nog eens unieke vriendschappen.”

Stijn Bauters

Modeltraject LIO, praktijkvak elektriciteit

“In het secundair onderwijs volgde ik de richting elektriciteit/elektronica. Van daaruit ben ik dan op de arbeidsmarkt gestapt als elektricien waar ik veel ervaring opdeed in elektrische installaties voor overheidsgebouwen, ziekenhuizen, huisinstallaties…. Toen ik de kans kreeg om fulltime als leerkracht aan het werk te gaan, hoefde ik niet lang te twijfelen. Dat leek mij toch wel een mooie uitdaging om de leerlingen voor te bereiden op de arbeidsmarkt! Ik heb de opleiding gecombineerd met een job in het onderwijs. Het was een hele opgave, maar dankzij de omkadering bij Howest Oudenaarde ben ik erin geslaagd. Howest denkt steeds mee en probeert zo een haalbaar traject op maat uit te stippelen voor mij. Ik ben zeer tevreden met mijn keuze voor Howest, waar de student centraal staat.”

Maaike Vandorpe

Voltijdse student, praktijkvak lassen

“Ik vind dat de opleiding goed verloopt. Het is wat zoeken, want in het begin is het heel veel info, gemengd met een overspoeling van leerstof en dan nog wat opdrachten en stage waardoor ik even het noorden kwijt was. Na enkele lessen liep alles wel los en kan ik het wat makkelijker plaatsen. Zo is de druk er wat af. Waar ik het moeilijk heb of dingen niet begrijp zijn de leerkrachten en begeleiders zeer aanspreekbaar en vooral behulpzaam. We worden goed bijgestaan waar nodig. De lessen zijn over het algemeen wel goed duidelijk en begrijpelijk. Ik ervaar het als een positieve ervaring met een goede vooruitgang.”

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Oudenaarde:

Alle infodagen