Verkorte Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs (voormalige Specifieke lerarenopleiding – SLO)

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs (voormalige Specifieke Lerarenopleiding – SLO)
"Je beschikt over een bachelordiploma en het kriebelt om les te geven? Je geeft al les, maar je mist theoretische achtergronden en/of het juiste diploma om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen?"

Dankzij je bachelordiploma heb je een uitstekende vakkennis. Nu wil je ook anderen enthousiast maken voor je vakgebied en de stap naar onderwijs zetten. Je wordt niet alleen leerkracht, maar ook opvoeder, begeleider, innovator en onderzoeker, creatieve organisator en cultuurparticipant. Je werkt samen met leerlingen, ouders, een schoolteam en externe organisaties. Een veelzijdige en fijne uitdaging!

Je beschikt over een bachelordiploma en het kriebelt om les te geven? Je geeft al les, maar je mist theoretische achtergronden en/of het juiste diploma om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen? Dan ben je bij Howest aan het juiste adres.

De opleiding kan gevolgd worden in campus Brugge, campus Oudenaarde en deels @home.

Voor wie?

 • Je beschikt over een bachelordiploma.
 • Je wilt lesgeven in het secundair onderwijs of andere vormen van onderwijs, zoals volwassenenonderwijs, centra voor basiseducatie of tweedekansonderwijs. Wil je weten welke vakken je mag geven, neem dan een kijkje op de site van het departement onderwijs.
 • Je wilt een extra diploma dat kansen schept op de arbeidsmarkt of dat je de mogelijkheid biedt om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen. Onze flextracks bieden ook nog nog extra mogelijkheden om je kansen in het onderwijs te verhogen.
 • Als werkzoekende of werkende wil je werken en studeren kunnen combineren. Een VDAB-traject behoort ook tot de mogelijkheden.
 • Je wilt een flexibele opleiding volgen met variabele opleidingsduur rekening houdend met jouw persoonlijke situatie.(stond in spatie)

Troeven

De opleiding is innovatief, praktijkgericht en betrokken bij het werkveld. Dankzij een grote flexibiliteit kan deze opleiding gecombineerd worden met werken en gezin. Zo beslis je zelf over de opleidingsduur, het instapmoment, de lesmomenten en het soort onderwijs (bijvoorbeeld blended learning waarbij je een (groot) deel van de leerstof thuis verwerkt of contactonderwijs).

We bieden een modulair programma aan. Dit betekent dat je grotendeels zelf bepaalt hoe je de opleiding afwerkt. Zo kan je kiezen tussen:

 • Het regulier traject (4 semesters, verspreid over minimaal 2 schooljaren)
 • Het eenjarig traject (2 semesters, verspreid over minimaal 1 schooljaar)
 • Een gepersonaliseerd traject
 • Het traject leraar-in-opleiding (LIO-traject, voor wie al een lesopdracht in het secundair onderwijs heeft)
 • Flextracks (4 semesters combinatie extra onderwijsvak of een schakelprogramma naar het lager onderwijs)

Wist je dat je jouw studietraject kan inkorten?

Via een EVC-procedure kan je je werkervaring laten erkennen.

  Online infoavonden starten in februari

  Wil je een opleiding starten aan Howest vanaf februari 2023? Dat kan! Tijdens de online infoavonden op 1 en 14 februari staan de trajectbegeleiders voor je klaar om je meer info te geven en antwoord te formuleren op al je vragen.

  Maak kennis met de opleiding

  Aan Howest ben je aan het juiste adres om in februari een andere weg in te slaan. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je ervan verwacht? Of ben je aan het werk, maar wil je liever terug gaan studeren? De lectoren en trajectbegeleiders helpen je graag verder via mail.

  Contacteer de trajectbegeleider

  De opleiding in beeld

  Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

  72157702280856071

  Waar heb ik les?

  Campus Brugge Station – BST5

  Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

  Contact details:

  Rijselstraat 5
  8200 Brugge
  +32 50 38 12 77
  brugge@howest.be
  Meer info en routeplan

  Campus Oudenaarde

  In de Fortstraat vind je de nieuwe Howest-campus. Vlak bij de Schelde en op wandelafstand van het station volg je les in goed uitgeruste lokalen, voorzien van alle moderne lesmaterialen. De campus bevindt zich in de gebouwen van het GO!- atheneum Oudenaarde, met heel wat vaklokalen die beschikbaar zijn voor praktijklessen.

  Contact details:

  Fortstraat 47
  9700 Oudenaarde
  +32 474 16 49 97
  oudenaarde@howest.be
  Meer info en routeplan

  Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

  We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
  Vul hieronder je adres in.

  Veelgestelde vragen over de opleiding

  Kan ik de opleiding volgen?

  Je kan starten met de opleiding als je al beschikt over een diploma hoger onderwijs.

  Welke vakken zal ik volgen?

  De opleiding zelf bestaat uit drie pijlers: 'ik als leerkracht in de klas', 'ik als leerkracht in de school' en 'ik als leerkracht in de praktijk'. Een mix van theorie en praktijk, waarbij we vertrekken vanuit de theorie, maar zo snel mogelijk overschakelen op praktijk - in kleine groepjes, via observatiestage en uiteindelijk de eindstage.

  Doorheen de opleiding leer je zo hoe je zelf een krachtige leeromgeving creëert.

  Kan ik de opleiding combineren met werk en gezin?

  We maken met jou een traject op maat, zodat je de opleiding maximaal kan combineren met werk en gezin. Zo bepalen we samen:

  • Het aantal vakken dat je opneemt per jaar
  • Het tijdstip van de lesmomenten (avond, dag, weekend)
  • Of afstandsonderwijs mogelijk is

  Verandert er iets in je persoonlijke situatie tijdens de opleiding (een nieuwe job, gezinsuitbreiding, ziekte ...)? Dan kan het traject flexibel aangepast worden, zodat je kansen gaaf blijven om de opleiding optimaal af te werken.

  Hoelang duurt de opleiding?

  De opleiding omvat 60 studiepunten, zodat je de opleiding in één jaar kan afwerken als je 30 studiepunten per semester opneemt (wat de studielast van voltijds studeren benadert). Wie de opleiding combineert met werk en/of gezin raden we daarom aan de opleiding te spreiden over twee jaar, waarbij je 15 studiepunten per semester opneemt.

  De flextracks omvatten 105 studiepunten (extra onderwijsvak) of 120 studiepunten lager onderwijs)

  We bekijken met jou de mogelijkheden en maken indien nodig een gepersonaliseerd traject op.

  Meer info bij: Joke De Bruyne (Brugge) / Mario Van Der Vurst (Oudenaarde)

  Ik geef al les in het secundair onderwijs. Moet ik dan ook stage lopen?

  Voor wie al lesgeeft is het Leraar-in-Opleiding (LIO)-traject de beste keuze. We stellen dan een flexibel studieprogramma op maat op, waarbij je de praktijkoefeningen en stage in je eigen lesopdracht kan doen, zodat je geen extra stage moet lopen. De theorievakken volg je samen met de andere studenten. 
  Start je met de opleiding en vind je ondertussen werk in het onderwijs? Dan kan je traject nog altijd aangepast worden naar een LIO-traject.

  Kan ik vakken in afstandsonderwijs volgen? Hoe ziet de evaluatie van de vakken eruit?

  Alle theorievakken, op ‘communicatie en overleg’ na, kan je in afstandsonderwijs volgen. Dat betekent dat je alleen naar een intakemoment en examen moet komen. De leerstof verwerken en opdrachten maken doe je thuis, op momenten die jou passen. Je wordt hierbij niet aan je lot overgelaten: bij vragen over leerstof, opdrachten, examen … kan je altijd terecht bij de lector.

  Alle vakken zijn praktijkgericht, dus ook de theorievakken, die een (rechtstreekse) link naar de onderwijsrealiteit hebben. Elk vak duurt een semester. Dat betekent examens in januari en juni. Voor elk vak dat je volgt, krijg je bij de start concrete informatie over de verplichte opdrachten en duiding over een (mogelijk) examen. 
  Sommige vakken worden permanent geëvalueerd. Dus geen examen, maar doorheen het semester opdrachten en oefeningen waarop je regelmatig feedback ontvangt.

  Welke vakken kan ik geven met mijn diploma? Kan ik vrijstellingen aanvragen?

  Op de website van Onderwijs Vlaanderen kan je nu al opzoeken welke vakken je kan geven met je diploma.

  Vrijstellingen aanvragen kan uiteraard, als je hiervoor in aanmerking komt. Je vindt hier algemene informatie over de procedures.

  De trajectbegeleider van de opleiding kan je bij dit alles verder helpen:

  Wat na mijn opleiding?

  Zoals je misschien weet, is leraar secundair onderwijs een knelpuntberoep. Je hebt na het behalen van je diploma trouwens niet alleen lesbevoegdheid in secundair onderwijs, maar ook in heel wat andere onderwijsvormen en beroepsvelden.

  Wanneer en waar starten? Meer weten?

  Je kan starten aan onze opleiding in september en februari, op onze campus in Brugge (Rijselstraat) of Oudenaarde (Fortstraat) . Om je programma beter vorm te geven, maak je het beste een afspraak met de trajectbegeleider.

  Meer weten?
  Meer informatie over de opleiding vind je hier, maar je kan ook mailen naar joke.de.bruyne@howest.be of mario.van.der.vurst@howest.be.

  Hoe ziet mijn lesrooster eruit als ik de opleiding deeltijds volg?

  Voor de bachelors

  Wil je de opleiding combineren met werk en heb je maar beperkte tijd om naar de les te komen, opdrachten te maken en te studeren, stage in te plannen, … dan raden we je aan om ongeveer 15 studiepunten per semester op te nemen. Dan duurt de opleiding 1.5 jaar.

  In Howest Campus Brugge worden deze vakken aangeboden in contactonderwijs op dinsdagavond van 18u00-22u00 en donderdagavond van 18u00-22u00, enkele sessies overdag zijn ook mogelijk (woensdagvoormiddag - onder voorbehoud). Combinatie met afstandsonderwijs is ook mogelijk.

  In Howest Campus Oudenaarde worden deze vakken aangeboden in contactonderwijs op woensdagavond van 8u00-22u00 en zaterdagvoormiddag (om de twee weken van 8u00-13u30), sessies overdag (DCA) zijn ook mogelijk (woensdagnamiddag ). Combinatie met afstandsonderwijs is mogelijk.

  Hoe ziet mijn lesrooster eruit als de opleiding voltijds volg?

  Voor graduaten

  Ben je momenteel niet aan het werk, dan kan je voltijds studeren. Je kan dan de opleiding afwerken in 1,5 jaar, drie semesters dus. We kiezen ervoor om zoveel mogelijk vakken ook in contactonderwijs aan te bieden, echter gezien de covid-maatregelen zal dat niet altijd mogelijk zijn.

  In Howest Campus Brugge worden deze vakken aangeboden in contactonderwijs op maandagnamiddag van 13u00-17u00 en/of -avond van 18u00-22u00 en woensdagavond van 18u00-22u00). Vanaf semester twee kan de combinatie met afstandsonderwijs gemaakt worden. Dit kan je dan bespreken met je trajectbegeleider.

  In Howest Campus Oudenaarde worden deze vakken aangeboden in contactonderwijs op woensdagnamiddag van 13u00-17u00 en/of -avond van 18u00-22u00 en donderdagavond van 18u00-22u00. Vanaf semester twee kan de combinatie met afstandsonderwijs gemaakt worden. Dit kan je dan bespreken met je trajectbegeleiders. 

  Voor bachelors

  Ben je momenteel niet aan het werk, dan kan je voltijds studeren. Je kan dan de opleiding afwerken in 1 jaar, twee semesters dus. We kiezen ervoor om zoveel mogelijk vakken ook in contactonderwijs aan te bieden, echter gezien de covid-maatregelen zal dat niet altijd mogelijk zijn.

  In Howest Campus Brugge worden deze vakken aangeboden in contactonderwijs op dinsdagavond van 18u00-22u00 en woensdagvoormiddag van 9u00-13u00 of donderdagavond van 18u00-22u00. Vanaf semester twee kan de combinatie met afstandsonderwijs gemaakt worden. Dit kan je dan bespreken met je trajectbegeleider.

  In Howest Campus Oudenaarde worden deze vakken aangeboden in contactonderwijs op woensdagavond/-namiddag van 18u00-22u00 en zaterdagvoormiddag (wekelijks van 8u00-13.30), sessies overdag (DCA) zijn ook mogelijk (woensdagnamiddag ). Combinatie met afstandsonderwijs is ook mogelijk.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.

  Praktische info

  Studentenvoorzieningen en Stuvo

  De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

  Studentensecretariaat

  Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

  Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

  Getuigenissen

  "Dankzij het traject voel ik me helemaal klaargestoomd om kwaliteitsvol les te geven."

  Wim Boddin

  "Dankzij het traject voel ik me helemaal klaargestoomd om kwaliteitsvol les te geven."

  Wim Boddin

  Verkorte Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs (voormalige Specifieke lerarenopleiding – SLO)

  Na twee jaar te werken in een kantoor, besefte ik dat ik nood had aan iets anders. Ik besloot om leerkracht te worden, maar dat was natuurlijk sneller gezegd dan gedaan. 

  Zonder lerarendiploma zou het heel moeilijk zijn om een job te vinden in het onderwijs. Dankzij de lerarenopleiding die wordt aangeboden bij Howest kon ik tóch meteen aan de slag bij CVO Scala als leerkracht NT2. 
  Tijdens die opleiding komt er natuurlijk veel op je af. Je steekt veel tijd in het voorbereiden van je lessen en dan moet je ook nog eens studeren. Ik had enkele vakken in contactonderwijs, maar ook heel wat vakken in afstandsonderwijs. Dat was voor mij een groot voordeel. Zo kon ik heel goed organiseren wanneer ik bepaalde taken maakte. Zonder deze vakken op afstand zou het mij niet gelukt zijn.

  Bij het ene vak leer je al wat meer bij dan bij het andere. Dat is normaal. Ze zeggen ook altijd dat de leerkracht een vak interessant of niet interessant kan maken. Wel...ik had fantastische lectoren!  Na alle theorie kwam ik terecht in het LIO traject. Dankzij dit traject moest ik naast mijn job als leerkracht niet nog eens extra stage volgen. Ik kon alle opdrachten uitvoeren in mijn klassen en daar was ik heel blij mee. 

  Sommige taken waren zeer nuttig, andere wat minder. Maar als je dan denkt dat je niet veel meer kan bijleren ontdek je toch nog heel wat dingen. De momenten dat mijn LIO-begeleider in mijn klas kwam meeluisteren waren de meest interessante momenten. Mijn LIO-begeleider heeft me enorm vooruit geholpen met mijn 'valkuilen' tijdens de les. Dit ook op een constructieve manier en allesbehalve demotiverend. 

  Nu ben ik afgestudeerd en ik kijk tevreden terug naar het traject. Ik ben heel blij dat het gedaan is, omdat je er toch wel veel tijd in steekt. Maar ik ben ook heel blij dat ik het gedaan heb.  Dankzij het traject voel ik me helemaal klaargestoomd om kwaliteitsvol les te geven. Het geeft me ook meer zekerheid in mijn job en in mijn portemonnee. :) 
   

  "Ik heb de opleiding aan 5 anderen aangeraden, dus... Misschien ben jij nummer 6?"

  Manon Huysman

  "Ik heb de opleiding aan 5 anderen aangeraden, dus... Misschien ben jij nummer 6?"

  Manon Huysman

  Verkorte Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs (voormalige Specifieke lerarenopleiding – SLO)

  Ik schreef mij in voor de lerarenopleiding aan Howest, omdat ik geloofde dat ik mij meer thuis zou voelen in het onderwijs, dan in de reclamesector. Dankzij het team achter de opleiding, kon ik heel snel en op een efficiënte manier starten aan mijn tweede bacheloropleiding. Een verkort traject, helemaal op maat, speciaal voor mij... De leerkrachten gaven het beste van zichzelf, en proberen steeds zo hands-on mogelijk les te geven. Velen van hen stonden zelf lang in het middelbaar onderwijs, en dat is enkel een meerwaarde. Voor mij was het ook een goede zaak dat ze bereid waren een oogje dicht, te knijpen wanneer ik een deadline niet kon halen, omdat ik het te druk had op het werk. De LIO-aanpak is een aanrader: het is de perfecte wisselwerking tussen theorie en praktijk. Je neemt zaken mee vanuit de theorie lessen, naar de schoolbanken en omgekeerd. 

  Nu ik op deze manier les gevolgd heb, wil ik telkens op deze manier les. Los van het online platform dan... dat was wennen. Soms ging er informatie verloren... Gelukkig ben je op Howest écht nog een persoon, en geen nummer, waardoor ik meteen gecontacteerd werd. De opdrachten en examens sluiten mooi aan bij de verwachtingen. Het is en blijft een opleiding: sommige opdrachten zijn nu eenmaal minder interessant. Er wordt ferm ingezet op reflectie van je eigen kunnen, en dat is toch wel iets waar ik veel uit geleerd heb, ook al zag ik die opdracht niet graag komen. 

  Ik heb de opleiding aan 5 anderen aangeraden, dus... Misschien ben jij nummer 6?

  "De opleiding overtrof mijn verwachtingen!"

  Katrien Van De Velde

  Bij aanvang had ik me een idee geschetst: lesgeven, dat is praten voor een groep leerlingen die braafjes notities nemen. Tenminste, dat was 15 jaar geleden zo toen ik op de secundaire schoolbanken zat!

  Maar de opleiding overtrof mijn verwachtingen! Ik leerde lesgeven voor een groep. Daarbij kregen we een waaier aan leermiddelen om te gebruiken zoals hoekenwerk, placemat, Kahoot! Die probeerden we uit tijdens de fijne oefenmomenten in kleine klasgroepen, om dan toe te passen tijdens de stage in het laatste jaar. Daarnaast kregen we ook ondersteuning om bepaalde leerling behoeften te detecteren en in te spelen hierop.

  Howest biedt een aanpast programma aan elkeens nood. Zo kreeg ik tijdens de opleiding een zoontje erbij maar vormde dit geen struikelblok. Naast de ondersteuning van Howest kon ik ook rekenen op mijn medestudenten, voor het afwerken van de opleiding. Ze hebben mij de mogelijkheid geboden om een nieuwe (job)richting uit te gaan.

  Volg de verkorte bacheloropleiding Secundair Onderwijs op sociale media