Verkorte Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs (voormalige Specifieke lerarenopleiding – SLO)

"Je beschikt over een bachelordiploma en het kriebelt om les te geven? Je geeft al les, maar je mist theoretische achtergronden en/of het juiste diploma om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen?"

Dankzij je bachelordiploma heb je een uitstekende vakkennis. Nu wil je ook anderen enthousiast maken voor je vakgebied en de stap naar onderwijs zetten. Je wordt niet alleen leerkracht, maar ook opvoeder, begeleider, innovator en onderzoeker, creatieve organisator en cultuurparticipant. Je werkt samen met leerlingen, ouders, een schoolteam en externe organisaties. Een veelzijdige en fijne uitdaging!

Je beschikt over een bachelordiploma en het kriebelt om les te geven? Je geeft al les, maar je mist theoretische achtergronden en/of het juiste diploma om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen? Dan ben je bij Howest aan het juiste adres.

De opleiding kan gevolgd worden in campus Brugge, campus Oudenaarde en deels @home.

Voor wie?

  • Je beschikt over een bachelordiploma.
  • Je wilt lesgeven in het secundair onderwijs of andere vormen van onderwijs, zoals volwassenenonderwijs, centra voor basiseducatie of tweedekansonderwijs. Wil je weten welke vakken je mag geven, neem dan een kijkje op de site van het departement onderwijs.
  • Je wilt een extra diploma dat kansen schept op de arbeidsmarkt of dat je de mogelijkheid biedt om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen.
  • Als werkzoekende of werkende wil je werken en studeren kunnen combineren. • Je wilt een flexibele opleiding volgen met variabele opleidingsduur rekening houdend met jouw persoonlijke situatie.

Troeven

De opleiding is innovatief, praktijkgericht en betrokken bij het werkveld. Dankzij een grote flexibiliteit kan deze opleiding gecombineerd worden met werken en gezin. Zo beslis je zelf over de opleidingsduur, het instapmoment, de lesmomenten en het soort onderwijs (bijvoorbeeld blended learning waarbij je een (groot) deel van de leerstof thuis verwerkt of contactonderwijs).

Meer info bij: Joke De Bruyne (Brugge) / Mario Van Der Vurst (Oudenaarde)

We bieden een modulair programma aan. Dit betekent dat je grotendeels zelf bepaalt hoe je de opleiding afwerkt. Zo kan je kiezen tussen:

  • Het regulier traject (4 semesters, verspreid over minimaal 2 schooljaren)
  • Het eenjarig traject (2 semesters, verspreid over minimaal 1 schooljaar)
  • Een gepersonaliseerd traject
  • Het traject leraar-in-opleiding (LIO-traject, voor wie al een lesopdracht in het secundair onderwijs heeft)

Getuigenissen

"Dankzij het traject voel ik me helemaal klaargestoomd om kwaliteitsvol les te geven."

Wim Boddin

"Dankzij het traject voel ik me helemaal klaargestoomd om kwaliteitsvol les te geven."

Wim Boddin

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Na twee jaar te werken in een kantoor, besefte ik dat ik nood had aan iets anders. Ik besloot om leerkracht te worden, maar dat was natuurlijk sneller gezegd dan gedaan. 

Zonder lerarendiploma zou het heel moeilijk zijn om een job te vinden in het onderwijs. Dankzij de lerarenopleiding die wordt aangeboden bij Howest kon ik tóch meteen aan de slag bij CVO Scala als leerkracht NT2. 
Tijdens die opleiding komt er natuurlijk veel op je af. Je steekt veel tijd in het voorbereiden van je lessen en dan moet je ook nog eens studeren. Ik had enkele vakken in contactonderwijs, maar ook heel wat vakken in afstandsonderwijs. Dat was voor mij een groot voordeel. Zo kon ik heel goed organiseren wanneer ik bepaalde taken maakte. Zonder deze vakken op afstand zou het mij niet gelukt zijn.

Bij het ene vak leer je al wat meer bij dan bij het andere. Dat is normaal. Ze zeggen ook altijd dat de leerkracht een vak interessant of niet interessant kan maken. Wel...ik had fantastische lectoren!  Na alle theorie kwam ik terecht in het LIO traject. Dankzij dit traject moest ik naast mijn job als leerkracht niet nog eens extra stage volgen. Ik kon alle opdrachten uitvoeren in mijn klassen en daar was ik heel blij mee. 

Sommige taken waren zeer nuttig, andere wat minder. Maar als je dan denkt dat je niet veel meer kan bijleren ontdek je toch nog heel wat dingen. De momenten dat mijn LIO-begeleider in mijn klas kwam meeluisteren waren de meest interessante momenten. Mijn LIO-begeleider heeft me enorm vooruit geholpen met mijn 'valkuilen' tijdens de les. Dit ook op een constructieve manier en allesbehalve demotiverend. 

Nu ben ik afgestudeerd en ik kijk tevreden terug naar het traject. Ik ben heel blij dat het gedaan is, omdat je er toch wel veel tijd in steekt. Maar ik ben ook heel blij dat ik het gedaan heb.  Dankzij het traject voel ik me helemaal klaargestoomd om kwaliteitsvol les te geven. Het geeft me ook meer zekerheid in mijn job en in mijn portemonnee. :) 
 

"Ik heb de opleiding aan 5 anderen aangeraden, dus... Misschien ben jij nummer 6?"

Manon Huysman

"Ik heb de opleiding aan 5 anderen aangeraden, dus... Misschien ben jij nummer 6?"

Manon Huysman

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Ik schreef mij in voor de lerarenopleiding aan Howest, omdat ik geloofde dat ik mij meer thuis zou voelen in het onderwijs, dan in de reclamesector. Dankzij het team achter de opleiding, kon ik heel snel en op een efficiënte manier starten aan mijn tweede bacheloropleiding. Een verkort traject, helemaal op maat, speciaal voor mij... De leerkrachten gaven het beste van zichzelf, en proberen steeds zo hands-on mogelijk les te geven. Velen van hen stonden zelf lang in het middelbaar onderwijs, en dat is enkel een meerwaarde. Voor mij was het ook een goede zaak dat ze bereid waren een oogje dicht, te knijpen wanneer ik een deadline niet kon halen, omdat ik het te druk had op het werk. De LIO-aanpak is een aanrader: het is de perfecte wisselwerking tussen theorie en praktijk. Je neemt zaken mee vanuit de theorie lessen, naar de schoolbanken en omgekeerd. 

Nu ik op deze manier les gevolgd heb, wil ik telkens op deze manier les. Los van het online platform dan... dat was wennen. Soms ging er informatie verloren... Gelukkig ben je op Howest écht nog een persoon, en geen nummer, waardoor ik meteen gecontacteerd werd. De opdrachten en examens sluiten mooi aan bij de verwachtingen. Het is en blijft een opleiding: sommige opdrachten zijn nu eenmaal minder interessant. Er wordt ferm ingezet op reflectie van je eigen kunnen, en dat is toch wel iets waar ik veel uit geleerd heb, ook al zag ik die opdracht niet graag komen. 

Ik heb de opleiding aan 5 anderen aangeraden, dus... Misschien ben jij nummer 6?

"De opleiding overtrof mijn verwachtingen!"

Katrien Van De Velde

"De opleiding overtrof mijn verwachtingen!"

Katrien Van De Velde

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Bij aanvang had ik me een idee geschetst: lesgeven, dat is praten voor een groep leerlingen die braafjes notities nemen. Tenminste, dat was 15 jaar geleden zo toen ik op de secundaire schoolbanken zat!

Maar de opleiding overtrof mijn verwachtingen! Ik leerde lesgeven voor een groep. Daarbij kregen we een waaier aan leermiddelen om te gebruiken zoals hoekenwerk, placemat, Kahoot! Die probeerden we uit tijdens de fijne oefenmomenten in kleine klasgroepen, om dan toe te passen tijdens de stage in het laatste jaar. Daarnaast kregen we ook ondersteuning om bepaalde leerling behoeften te detecteren en in te spelen hierop.

Howest biedt een aanpast programma aan elkeens nood. Zo kreeg ik tijdens de opleiding een zoontje erbij maar vormde dit geen struikelblok. Naast de ondersteuning van Howest kon ik ook rekenen op mijn medestudenten, voor het afwerken van de opleiding. Ze hebben mij de mogelijkheid geboden om een nieuwe (job)richting uit te gaan.

Infomomenten

Infodag

vrijdag tot zaterdag
07/05 - 08/05
Infodag

Infodag

zaterdag
26/06 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
28/08 10u-13u
Infodag

Infodag

vrijdag
10/09 17u-20u
Infodag