Skip to main content

Cijfer-minded het bedrijfsleven in

 • Ben je klantgericht en leergierig?
 • Ben je cijfer-minded en analytisch ingesteld?
 • Ben je kritisch en nauwkeurig aangelegd?

Dan is de afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement iets voor jou. 

Klaar voor een carrière in accountancy en fiscaliteit

Met een studieprogramma dat zowel praktijkgericht als digitaal innovatief is, stomen we je klaar voor een boeiende carrière:

 • Je krijgt een algemene, brede bedrijfskundige basisopleiding.
 • Dat vullen we aan met gespecialiseerde accounting & administration vakken.
 • We zetten in op persoonlijke en professionele ontwikkeling.
 • Vanaf het eerste semester werk je op diverse projecten in samenwerking met het werkveld

Met een diploma ‘Bedrijfsmanagement - Accountancy-Fiscaliteit’ kan je heel wat kanten uit. Accountant of fiscalist is vandaag bovendien een knelpuntberoep.

Accountancy-Fiscaliteit studenten aan de slag

Je krijgt kansen bij top accountancykantoren, zoals:

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 à 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeld van een lesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster

Eerste jaar

In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student Bedrijfsmanagement essentieel zijn.

Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit de afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit.

Tegelijk maak je in het eerste jaar al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar komt de nadruk te liggen op de specifieke modules uit jouw afstudeerrichting. Hierdoor word je een specialist in jouw domein.

Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar je eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar stomen we je helemaal klaar voor je eerste job!

Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt. Daar ligt dan ook de nadruk op in het laatste jaar.

De voorbereiding op het werkveld vullen we aan met specifieke modules uit de afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit.

Course unit descriptions for this study programme
student accountancy in het werkveld

Jouw toekomst

Diploma op zak?

Met een diploma ‘Bedrijfsmanagement - Accountancy-Fiscaliteit’ kan je veel kanten uit.

Je kan aan de slag in een boekhoudkantoor, bij de overheid of de FOD Financiën, maar ook in bedrijven, kmo's, een ziekenhuis of woonzorgcentra. Of kies voor een carrière als zelfstandig accountant, fiscalist of financieel adviseur.

Jobs en aanbod genoeg!

Verder studeren?

Door de stevige basis aan bedrijfsmanagementvakken kan je in een zeer korte periode (1 tot 1,5 jaar) een tweede bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen. Via een schakelprogramma kan je gemakkelijk doorstromen en kan je toch nog die master halen waar je misschien al zo lang van droomt. Of misschien interesseert een banaba Fiscaliteit jou wel.

Je hoeft ook niet binnen de richting Bedrijfsmanagement te blijven. Op de website van Howest Academy kan je ons actuele aanbod aan bijscholingen vinden.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je (in 3 jaar) volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20 tot 24 uur les per week. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je al een andere opleiding gevolgd en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? Dan kunnen we een traject op maat van jouw situatie uitwerken.

Contacteer hiervoor lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys), trajectbegeleider van de opleiding Bedrijfsmanagement.

At home

Je kan de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement Accountancy-Fiscaliteit volledig volgen via afstandsonderwijs. Op deze manier behaal je een professionele bachelor die volledig gelijkgesteld is aan het bachelordiploma behaald na 3 jaar voltijds dagonderwijs.

Je volgt dus dezelfde vakken als de studenten van het dagonderwijs (eventueel in een aangepast format) en je loopt twee keer stage (5 weken voltijds en 12 weken voltijds).

Meer info: kartien.dewitte [at] howest.be (Katrien Dewitte)

Verkort traject

Heb je al een graduaatsdiploma op zak? Dan kan je mogelijk het bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen in anderhalf tot twee jaar. We voorzien een verkort traject vanuit het graduaat Accounting Administration.

Neem contact op met trajectbegeleider lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys) voor meer informatie.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Accountancy - Fiscaliteit aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 31 August
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Bruges:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Meteen in de praktijk

Vanaf het eerste semester zet je je tanden in verschillende projecten in samenwerking met diverse werkveldpartners. Door de talrijke projecten met en in bedrijven, leer je om onmiddellijk de theorie om te zetten in de praktijk! Hierdoor heb je zeker een stapje voor bij je eerste werkervaring!

 • Je leert teamgericht en planmatig werken met aandacht voor timemanagement.
 • Je krijgt een stevige theoretische basis met focus op concrete toepassing ervan in de praktijk.
 • Evaluaties gebeuren door zowel lectoren als externen uit het werkveld.
 • Vanaf dag 1 wordt er gestart met specialisatie.
 • Je proeft van het echte werk tijdens verschillende stageperiodes: inloopstage, bedrijfsstage en stage in een accountantskantoor.
 • Je voert projecten alleen uit én in groep.

Persoonlijke aanpak en begeleiding

Je krijgt les van gemotiveerde lectoren met een jarenlange bedrijfservaring. Vanaf semester 1 kan je rekenen op een mentor die je zowel schriftelijk als mondeling feedback geeft.

Je bent een individu en wordt ook zo benaderd door de lectoren die blijk geven van een heel persoonlijke aanpak. Zo kan je je niet alleen als student, maar ook als persoon verder ontplooien.

Het werkveld in

Handen uit de mouwen, daar houden we van bij Howest.

In de werkveldmodules duik je telkens een volledig semester in het echte werk met verschillende cases rond boekhouden en fiscaliteit. Je trekt er ook op uit en leert in de module werkveldverkenning de bedrijven echt kennen aan de hand van boeiende bedrijfsbezoeken.

Zo ontpop je je stap per stap tot accountant en leer je de knepen van het vak als boekhouder en fiscalist in samenwerking met diverse werkveldpartners.

Ben je werkzoekende?

Dan kan je onder bepaalde voorwaarden gratis instappen in de opleiding via VDAB. Volg je deze opleiding als werkzoekende via VDAB, dan geniet je van volgende voordelen:

 • Je behoudt je werkloosheidsuitkering tijdens je studie
 • Het inschrijvingsgeld en de kosten voor lesmateriaal worden terugbetaald
 • Je komt in aanmerking voor een verplaatsings- of kinderopvangvergoeding
 • Je leert een knelpuntberoep aan

Extra informatie en voorwaarden

De nieuwste digitale innovaties

Je leert werken met de meest recente software, een absolute must in de digitale wereld van accounting.

Onze futureproof opleiding groeit mee met de evoluties en trends van bedrijven.

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Nathalie Vlamynck

Nathalie Vlamynck

Lector

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Would you like to study abroad for a semester? Or are you interested in an international internship? You can! You will discover all the opportunities to go abroad within Howest on this page. During your studies, we will work together to make your international adventure a reality!

Het is een praktijkgerichte opleiding in kleine groepjes begeleid door lectoren met de nodige praktijkervaring.

Je bent graag bezig met cijfers.
Het bedrijfsleven spreekt je aan.
Je geeft graag advies.
Je hebt een analytisch inzicht.

Je werkt graag zowel in groep als individueel.

Neen, de jobinvulling van een accountant is veel ruimer. Je interpreteert het verhaal achter de cijfers, analyseert, adviseert en zoekt naar concrete oplossingen. Je bent de bedrijfscoach voor veel ondernemingen.

Als je voldoende werkt en vooral ‘goesting’ hebt om te slagen, lukt dit zeker! We starten van nul, waardoor je sowieso een goede boekhoudkundige basis verwerft. Eenmaal je deze basis onder de knie hebt, kan je verder bouwen aan een uitgebreide kennis op het vlak van accountancy & fiscaliteit.

De contacten met het werkveld zijn een grote meerwaarde. Tijdens de opleiding voorzien we 2 stages, talrijke bedrijfsbezoeken en vanaf jaar 1 reële cases in samenwerking met het werkveld. Tijdens de cases leer je de boekhouding van A tot Z te voeren, formuleer je klantgerichte adviezen, licht je de financiële gezondheid van een onderneming door, maak je een financieel plan op, bereiden we je voor op een fiscale controle… Kortom, we stomen je klaar voor de arbeidsmarkt.