In 'Artificiële Intelligentie Inspiratie' (Art-Ie) wordt onderzocht hoe de grensregio Vlaanderen-Nederland kan worden versterkt op het vlak van digitale innovatie, met focus op Artificiële Intelligentie (AI). Het wil voornamelijk kmo's samenbrengen met kennisinstellingen.
Digitale innovatie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en zal alleen maar aan belang toenemen. Hoewel de coronacrisis de digitaliseringstrend zowel in Vlaanderen als in Nederland heeft versneld, zijn er nog tal van uitdagingen, vooral voor de vele kmo’s/mkb’s in West- en Oost-Vlaanderen en Brabant. Dit project wil de grensregio Vlaanderen-Nederland versterken en vooral kmo's met kennisinstellingen samenbrengen. Centraal in dit project staan de Vlaamse en Nederlandse hogescholen die met hun inhoudelijke expertise en state-of-the-art infrastructuur perfect geplaatst zijn om bedrijven te laten kennismaken met innovatieve digitale technologieën, en in het bijzonder hun praktijkgericht onderzoek rond AI.
Als opstap naar samenwerking met hogescholen willen we kmo’s/mkb’s inspireren op het vlak van innovatieve digitale technologieën en hen zo laagdrempelig mogelijk laten kennismaken met onze hogescholen en met hun expertise en infrastructuur op het vlak van innovatieve digitale technologieën en AI. We bouwen 3 grensoverschrijdende AI-onderzoekslabs uit, elk met hun specifieke expertise. Bij Howest ligt de nadruk op de verbinding tussen mens en AI met een focus op implementatie van AI op de werkvloer. We bieden kmo's/mkb's de kans om actief samen te werken met een hogeschool door een innovatievraagstuk uit te werken in een van de grensoverschrijdende labs. We focussen daarbij telkens op AI in verschillende facetten met toepassingen in verschillende domeinen.