Overslaan en naar de inhoud gaan

Ergotherapeuten/zorgprofessionals adviseren en bieden hulpmiddelen aan zodat hun individuele cliënten met specifieke noden activiteiten kunnen uitvoeren. Wanneer deze standaard hulpmiddelen geen passend antwoord bieden op de specifieke noden van individuele cliënten, kan je via Do-It-Yourself zelf aangepaste hulpmiddelen maken of bestaande hulpmiddelen aanpassen op maat van de specifieke noden van de individuele cliënt.

Werk je als ergotherapeut/zorgprofessional en wil je graag zowel traditionele als nieuwe materialen ontdekken en kennismaken met technieken zoals 3D-printing en lasersnijden? In deze workshop(s) leer je al doende één of meerdere materialen en technieken kennen en toepassen.

Bekijk de thema’s van de workshops

Je kan inschrijven per workshop. Heb je na het volgen van één van deze workshops zin in meer? Aarzel dan niet om een kijkje te nemen naar ons postgraduaat Makerskills voor ergotherapeuten/zorgprofessionals waar je gedurende 3 semesters ondergedompeld wordt in de wereld van Do It Yourself – Assistive Technology (DIY-AT).

Inschrijven

Praktisch

Voor wie zijn deze workshops?

Voor ergotherapeuten/zorgprofessionals die willen innoveren door de brug te slaan tussen Assistive Technology en de Do-It-Yourself cultuur.

Je bent in het bezit van een bachelordiploma Ergotherapie of een ander zorgberoep.

Concreet?

Tijdens de workshop ga je 2,5 uur aan de slag en oefen je een specifieke MakerSkill door hands-on materialen en technieken te leren kennen en uit te voeren.

Je sluit aan bij de deelnemers die het postgraduaat MakerSkills voor ergotherapeuten / zorgprofessionals volgen.

Data van de worskhops

Elke workshop gaat door op vrijdagnamiddag van 13u tot 15u30.

  • 16 december 2022: Makercorner
  • 13 januari 2023: Lasercutting
  • 17 februari 2023: 3D printing
  • 24 maart 2023: Textiel
  • 16 juni 2023: Morphing
  • 15 september 2023: Orfit
  • september 2024: Cardboard prototyping
  • november 2024: De Krukhack
  • december 2024: Makercorner

Kostprijs voor deze workshops

De kostprijs voor het volgen van één workshop bedraagt 100 euro.

Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.

De opleiding gaat door op deze 2 leslocaties

Lesgevers Workshops MakerSkills voor ergotherapeuten/zorgprofessionals

Matthias Van De Walle

Matthias Van De Walle

Ergotherapie & Industrieel Productontwerpen

Anne Dejager

Anne Dejager

Ergotherapie

Heb je nog vragen over deze workshops?

Contacteer anne.dejager [at] howest.be (Anne Dejager)

Programma

Je ontvangt twee kennisclips om je voor te bereiden op de workshop. Eén kennisclip is een algemene inleiding over relevante topics zoals design thinking, Assistive Technology, Do It Yourself cultuur en de brug tussen deze topics.

Deze kennisclip neemt je mee in het DIY-AT verhaal voor ergotherapeuten. De tweede kennisclip is een inleiding over het specifieke thema van de workshop die je volgt.

Makercorner – 16 december 2022

Makercorner – 16 december 2022

De makercorner is een werkatelier op wielen die bestaat uit verschillende lades met allerhande materialen en handgereedschap. De inhoud van elk van de verschillende lades maakt het mogelijk om als ergotherapeut een prototype te maken of een eerste aanpassing te doen.

De focus van deze workshop ligt op het maken van low-cost prototypes met allerhande verbindingstechnieken verkrijgbaar in de doorsnee doe-het-zelf zaak.

Lasercutting - 13 januari 2023

Lasercutting - 13 januari 2023

Lasersnijden stelt een ergotherapeut in staat om via een digitale tekening houten of kunststof plaatmateriaal te bewerken. Online zijn er heel wat digitale tekeningen beschikbaar. Via handige tools kan je ook zelf een digitale tekening maken.

In deze workshop leer je de basisbeginselen van het lasersnijden, een eigen laser gesneden doos te maken en personaliseren en maak je kennis met laser gesneden hulpmiddelen en therapiemateriaal.

3D printing – 17 februari 2023

3D printing – 17 februari 2023

De 3D-print techniek wordt steeds toegankelijker en leent zich zeer goed om eenvoudige hulpmiddelen te printen. Het relatief eenvoudig gebruiksgemak en de lage kosten zorgen ervoor dat 3D printen ook als prototyping wordt gebruikt.

In deze workshop leer je de basisbeginselen van het 3D-printen, de materialen gebruikt door de hobbyist, een hulpmiddel van DIY-AT websites downloaden, personaliseren en voorbereiden voor het 3D-printen.

Textiel – 24 maart 2023

Textiel – 24 maart 2023

In deze workshop leer je eigenschappen kennen van verschillende soorten textiel en leer je om hier bewuste keuzes in te maken. Er worden ook meerdere technieken aangeleerd zoals verschillende steken, het werken met een naaimachine, een rits innaaien,…. Er wordt aandacht besteed aan het maken van een patroon.

Je leert vaardigheden die als ergotherapeut een meerwaarde zijn om bestaande objecten of hulpmiddelen te coaten of te personaliseren.

Morphing  – 16 juni 2023

Morphing  – 16 juni 2023

Op een eenvoudige manier sterke, vrij gevormde onderdelen maken of onderdelen op een organische manier met elkaar verbinden is een uitdaging. In deze workshop leer je verschillende verbindingstechnieken om complexe vormen te maken en te verbinden met elkaar.

Je leert werken met materialen die in de kostuum wereld gevestigd zijn en ook inzetbaar zijn bij het vervaardigen van DIY-AT.

Orfit –  15 september 2023

Orfit – 15 september 2023

Orfit is een van de materialen waarmee functionele spalken gemaakt kunnen worden. In deze workshop leer je verschillende materialen kennen en de do’s & dont’s bij het maken van handspalken.

Je gaat praktisch met het Orfit materiaal aan de slag om een spalk te maken.

Cardboard (karton) prototyping – oktober 2024

Cardboard (karton) prototyping – oktober 2024

Het tastbaar maken van een idee is een fundamentele stap in elk ontwerpproces. Dit helpt om het idee te begrijpen, te testen en te evalueren. Door met karton te werken kan dit op een hele goedkope manier.

In deze workshop leer je de knepen van het Quick & Dirty prototypen met karton om zo op een snelle en goedkope manier een testbaar prototype te ontwikkelen. Vaste en bewegende verbindingen worden hands on aangeleerd.

De Krukhack – december 2024

De Krukhack – december 2024

In deze workshop maak je kennis met de basis houtbewerkingsmachines van een fablab en ga je binnen de werkplaats van het Industrial Design Center met deze machine aan de slag. Je leert werken met de lintzaag, kolomboormachine, afkortzaag en je leert verschillende verbindingstechnieken kennen.

Je maakt kennis met het belang van werkvolgorde en voorbereiding aan de hand van het maken van een bekerhouder die wordt bevestigd aan een kruk.

Inschrijven

Inschrijven voor een of meerdere workshops kan via onderstaand formulier.

Uw gegevens

Betaling

Keuze workshops

Ik wens me in te schrijven voor volgende workshop(s)