De bacheloropleiding Sport en Bewegen bestaat dit academiejaar tien jaar. Dat verdient een feestje! Op vrijdagavond 17 juni kwamen zo meer dan 150 alumni naar de Sportinnovatiecampus in Brugge voor een feestelijke avond in een ontspannen – en warme – sfeer.
10 jaar en 520 alumni
Sinds de opstart tien jaar terug zwaaiden ongeveer 520 alumni af aan de opleiding Sport en Bewegen van Howest. Zij zijn vandaag aan de slag als personal trainer, bedrijfscoach, beweegcoach in de preventieve gezondheidssector of (post-)revalidatiesector of als (beleids)medewerker in de sportsector of actieve vrijetijdssector. Op vrijdagavond 17 juni kwamen 150 van deze alumni herinneringen ophalen tijdens een geslaagd event op de Sportinnovatiecampus. Er was een ludieke quiz over 10 jaar Sport en Bewegen en de exergames konden ontdekt worden tijdens de SportsCubeCup. Een mobiel frietkraam en drank à volonté – het was een zeer warme avond – zorgden voor veel lachende gezichten en een geweldig weerzien met oud-studiegenoten. Dat blijkt ook overduidelijk uit de fotoreeks.
Innovatieve Sportinnovatiecampus
In de tien jaar dat de opleiding Sport en Bewegen bestaat, is er uiteraard heel wat veranderd. De uitbouw van de Brugse Sportinnovatiecampus in samenwerking met Sport Vlaanderen spant daarbij de kroon. Dat is vandaag een ultramodern sportcomplex met tal van indoor- en outdoorsportmogelijkheden waar we bewegingsdeskundigen futureproof kunnen opleiden. De Sportinnovatiecampus is de voorbije jaren ook volop blijven inzetten op nieuwe technologie. Dat leidde vorig jaar tot de opening van de unieke Sportscube for Active Gaming, waar we mensen via VR en exergames op een laagdrempelige manier aan het bewegen zetten.
Onderzoek en dienstverlening
In tien jaar werd ook heel wat onderzoek gedaan binnen de opleiding. Enkele voorbeelden: in het project ‘Fitfluencers’ onderzochten we bijvoorbeeld hoe we via influencermarketing jongeren kunnen aanzetten om te bewegen. Het onderzoeksproject ‘Vital Cities’ helpt dan weer steden en gemeenten om een beweegvriendelijke omgeving te creëren, terwijl ‘Healthy Ageing’ onderzoek doet naar diverse levensstijlfactoren die belangrijk zijn om gezond ouder te worden bij de doelgroep van 55+ en net gepensioneerden. Tot slot ontwikkelden we de ‘Body education toolbox’ voor het attractief en effectief aanleren van beweegwetenschappelijke kennis via technologie (VR).
Ook de dienstverlening vanuit de opleiding werd jaar na jaar uitgebreid. Binnen ‘Followhub’ begeleiden we bijvoorbeeld werknemers van bedrijven op een innovatieve manier naar een gezonde levensstijl. Daarnaast bieden we heel wat bijscholingen en praktijkworkshops aan. Zo ging onlangs nog een lessenreeks ‘Active Gaming Expert’ door voor mensen die actief zijn binnen de sport- en beweegsector. De focus lag daarbij op het attractiever maken van sport- en beweegsessies door de integratie van laagdrempelige exergames.