Overslaan en naar de inhoud gaan

Howest begeleidt Vlaamse bedrijven op weg naar hun digitale transformatie. “De resultaten zijn veelbelovend”, klinkt het.

Personeel opleiden aan de hand van innovatieve gametechnologie, centen besparen dankzij artificiële intelligentie, … Als je dit twintig jaar geleden had gezegd, dan hadden velen dit wellicht niet geloofd. Daarom is ook de digitale transformatie voor heel wat kmo’s een grote stap. “De omschakeling is vaak te complex, te tijdrovend en vooral te duur”, zegt Kurt Callewaert, valorisatiemanager bij Howest. “Nochtans kunnen bedrijven hierdoor tijd en kosten besparen én ook nieuwe diensten aanbieden, wat dan weer extra winst kan opleveren.”

Om bedrijven te stimuleren om de omschakeling te maken, heeft de Vlaamse overheid de Voka Digihub in het leven geroepen. “Via de Voka Digihub worden kmo’s gekoppeld aan de juiste experten of kennisinstelling en betalen ze, dankzij de financiële steun van Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Vlaams Agentschap Innoveren en Onder-nemen (VLAIO), slechts 30 procent van de kostprijs. Op die manier kunnen ze experimente-ren met nieuwe producten of systemen in realistische omstandigheden”, zegt Frederik De-lodder van Voka West-Vlaanderen. Voorlopig begeleidt Howest vijf kmo’s in vijftien dossiers. “Maar er lopen gesprekken met twintig kmo’s”, laat Callewaert weten.

Simon Bauwens (outKept), Lukas Snoeck (Howest), Kurt Callewaert (Howest) en Frederik Delodder (Voka West-Vlaanderen) blikken terug op een geslaagde samenwerking

Artificiële intelligentie

Bij OutKept - een bedrijf uit Gent dat realistische phishing-aanvallen met de hulp van ethi-sche phishers uitvoert om zo de veiligheid van organisaties te verhogen – is alvast lovend over de samenwerking. Lukas Snoeck van Howest onderzoekt en test artificiële intelligentie op hun campagnes. “Wij zijn enorm tevreden met het werk dat Lukas al heeft gedaan”, zegt Simon Bauwens, co-founder van OutKept. “De analyse van de phishing e-mails met artificiële intelligentie levert alvast veelbelovende resultaten op. We zijn heel benieuwd naar het ver-volg van het project.”

Concurrentie

Volgens Callewaert is Voka Digihub een mooie opportuniteit voor bedrijven. “De wereld is in verandering en de concurrentie is groot”, zegt hij. “Bedrijven hebben er alle baat bij om de mogelijkheden te leren kennen, daar zijn we bij Howest van overtuigd. Daarom werken we hier graag aan mee. We hebben bovendien heel wat kennis van diverse technologieën in huis - van virtual reality tot cybersecurity en van artificiële intelligentie tot web3 - om de digitale transformatie in de Vlaamse kmo tot een goed einde te brengen.”

Bedrijven die nog interesse hebben om samen te werken met Howest in het kader van Voka Digihub, kunnen contact opnemen met kurt.callewaert [at] howest.be (kurt[dot]callewaert[at]howest[dot]be), frederik.delodder [at] voka.be (frederik[dot]delodder[at]voka[dot]be)