Overslaan en naar de inhoud gaan

AI studeren aan Howest, dé AI-hogeschool bij uitstek

AI is hot en zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden. Systemen op basis van kunstmatige efficiëntie zullen namelijk in steeds meer sectoren, toepassingen en beroepen hun meerwaarde bewijzen. Denk aan chatGPT, zelfrijdende auto’s of DALL·E. Of aan software die op basis van de aangeleverde data verkeersstromen slimmer aanstuurt, robots laat bewegen, misdaden oplost door het verbeteren van lageresolutiebeelden of voorspelt welke producten het best zullen verkopen.

Om deze systemen en AI-software te ontwikkelen, blijven menselijke specialisten uiteraard nodig. Tien jaar geleden al zijn we aan Howest intensief beginnen inzetten op artificiële intelligentie. Vandaag brengen we die expertise over in drie opleidingen:

  1. Bachelor Creative Technologies & AI
  2. Afstudeerrichting Artificiële Intelligentie
  3. Keuzetraject AI Engineer

Dit maakt dat we vandaag dé hogeschool bij uitstek zijn om je grondig te verdiepen in artificial intelligence. Bovendien hebben we voor wie al een diploma heeft ook nog een postgraduaat Toegepaste AI, een short-track Creative Technologies & AI en een @home-traject voor wie aan het werk is.

Artificial Intelligence (AI) studeren

Opleidingen Artificial Intelligence aan Howest

Op basis van ons onderzoek en onze expertise op het vlak van AI bieden we je drie opleidingen aan met een uitgesproken focus op Artificial Intelligence.

Elk van deze drie opleidingen zorgt ervoor dat jij met jouw toegepaste profiel toegevoegde waarde creëert, de efficiëntie van bedrijven verhoogt en ze relevant houdt in een wereld van razendsnelle digitalisering.

Bachelor Creative Technologies & Artificial Intelligence

Dit is dé AI-opleiding bij uitstek. In deze Engelstalige bachelor groei je uit tot een AI-expert met focus op front-end toepassingen. Denk onder meer aan Deep Learning, simulaties in 3D-omgevingen voor AI Reinforcement Learning, Generatieve Neural Netwerken...

Lees meer

Afstudeerrichting Artificiële Intelligentie (bachelor Toegepaste Informatica)

Je groeit uit tot een IT’er met een zeer stevige kennis van AI. Je wordt namelijk een specialist in het back-end programmeren, ontwikkelen en implementeren van systemen en technologieën gebaseerd op artificiële intelligentie. Daarvoor verwerf je een diepgaande kennis van machine learning, NLP, blockchain, transformers…

Lees meer

Keuzetraject AI Engineer (bachelor Multimedia en Creatieve Technologie)

Je ontwikkelt AI-software gebruikmakend van eenvoudige regressies tot complexe deep learning en/of state-of-the-art reinforcement learning modellen. Als scherpzinnige developer ga je nog verder: je ontwikkelt een volledige back-end & API om de kracht van AI om te zetten in een innovatieve oplossing.

Lees meer

Artificial Intelligence (AI) studeren aan Howest

Waarom AI studeren aan Howest?

Volwaardige opleidingen met focus op AI

Onze opleidingen in artificiële intelligentie zijn ook effectief opleidingen in artificiële intelligentie. We beperken ons niet tot één of enkele AI-modules, maar besteden veel studiepunten aan AI: 180 (op 180 ECTS) voor de bachelor Creative Technologies & AI, 84 voor de afstudeerrichting Artificiële Intelligentie en 54 voor het keuzetraject AI Engineer.

Tip: kijk niet enkel naar de titel van de opleiding, maar reken bij je keuze altijd even uit hoeveel studiepunten effectief besteed worden aan AI.

Meer geavanceerde AI-topics

Wij gaan verder op het vlak van AI dan de meeste andere 'AI-opleidingen'. Met andere woorden: we beperken ons niet tot deep learning, machine learning en de basis van neurale netwerken. Dit komt ook aan bod:

  • Transformers/NLP (chatGPT)
  • DALL·E /Midjourney (automatische generatie van afbeeldingen/kunst/3D)
  • Generatieve neurale netwerken (stable diffusion)
  • Reinforcement learning
  • 3D-gesimuleerde omgevingen om robots/cobots/self-driving cars te laten leren

Specifiek beroepsprofiel

Je studeert niet af als een IT’er die enkel wat geëxperimenteerd heeft met AI, maar als een software engineer met een solide kennis in AI. De bachelor Creative Technologies & AI leidt je zelfs op tot een echte AI-expert.

Meer dan 10 jaar ervaring in AI

In 2014 zijn we aan Howest gestart met onderzoek naar AI en hebben we de eerste samenwerkingen opgezet met AI-bedrijven. De meeste andere instellingen zijn pas op de AI-trein gesprongen in 2019 of later.

Volledige AI software cycle

Je doorloopt het volledige machine learning proces, van data cleaning over het trainen van algoritmes tot het in productie brengen. In al onze AI-opleidingen besteden we dus ook aandacht aan MLOps.

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze AI-opleidingen. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Johan De Gelas

Johan De Gelas

Contactpersoon Artificial Intelligence studeren aan Howest

Veel opleidingen zijn op de AI-hype gesprongen en willen je overtuigen met brochures en websites waar Artificial Intelligence op staat. Maar de realiteit is soms helemaal anders. In de ene opleiding komt AI pas laat aan bod, in de andere blijft AI beperkt tot enkele uren les. Vaak ga je ook niet verder dan wat eenvoudige opdrachten in verouderde technologie.

Niet zo aan Howest. Wij zijn in 2014 al gestart met onderzoek naar AI. Vandaag zijn we dan ook helemaal thuis in deze technologie. Onze opleidingen blijven bovendien niet beperkt tot één of enkele AI-modules, maar besteden veel studiepunten aan AI.

Aan Howest zetten we al tien jaar heel sterk in op artificiële intelligentie. We bieden AI dus niet aan om marketingredenen. Integendeel! Met een Engelstalige bachelor, een afstudeerrichting, een keuzetraject en een postgraduaat beschikken we over een volwaardig gamma aan opleidingen die veel verder gaan in geavanceerde AI-content.

De Engelstalige bachelor Creative Technologies & AI is dé AI-opleiding bij uitstek. Alle 180 studiepunten van deze nicheopleiding staan in het teken van AI. Na drie jaar ben je bijgevolg een échte AI expert (met focus op front-end toepassingen).

Ook in de afstudeerrichting Artificiële Intelligentie van de bachelor Toegepaste Informatica worden 84 van de 180 studiepunten gereserveerd voor AI. In het keuzetraject AI Engineer van de bachelor Multimedia en Creatieve Technologie zijn 54 studiepunten specifiek gerelateerd aan AI. In beide opleidingen groei je uit tot een IT’er met een solide kennis op het vlak van Artificial Intelligence.

Daar bestaat geen twijfel over. Waar andere hogescholen AI meestal beperken tot machine learning en de basis van neurale netwerken, gaan we aan Howest ook écht in de diepte. Deep learning, Blockchain, NLP, Reinforcement Learning, Transformers, 3D Simulations for AI Reinforcement Learning, Generative Neural Networks… Het zijn slechts enkele van de geavanceerde topics die we verspreid over onze AI-opleidingen aan bod laten komen.

Aan Howest krijg je met andere woorden de meest grondige opleiding in artificiële intelligentie.

AI voor bachelors en masters

Postgraduaat Toegepaste Artificiële Intelligentie

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Dan kan je aan Howest het postgraduaat Toegepaste Artificiële Intelligentie volgen. In deze grondige en innovatieve opleiding word je bijgeschoold en verrijkt tot een echte AI-innovator. Je wordt binnen je bedrijf of organisatie een leider met een helikoptervisie op het domein van AI.

Het postgraduaat gaat grotendeels online door en combineert Engelse webinars en lessen in het Nederlands en het Engels. Verdeeld over twee semesters krijg je volgende modules: Machine Learning, Data Science, Python for AI, AI Ethics, Neural Networks, Deep Learning, Reinforcement Learning en Conversational AI.

Lees meer

Short-track Creative Technologies & AI

Wil je je in 1 jaar verdiepen in de geavanceerde AI-bachelor Creative Technologies & Artificial Intelligence? Deze driejarige, Engelstalige bacheloropleiding bieden we ook als short-track aan. Je volgt dan op de campus 6 modules van in totaal 60 studiepunten.

Op basis van je bestaande IT-diploma en vanuit je uitstekende kennis van programmeren, wiskunde en statistiek groei je zo uit tot een echte AI-professional.

Meer info over de short-track

AI@home voor fulltime professionals

Is overdag naar de campus komen niet te verzoenen met je werk en/of gezin? Maar wil je je toch verdiepen in Artificial Intelligence? Dan kan je het Artificial Intelligence @home-traject volgen. Deze opleiding bestaat uit twee modules van 6 studiepunten – machine learning en deep learning – gespreid over twee semesters. Je kiest zelf wanneer je wil studeren, met online ondersteuning van ons team. Daarnaast zijn er ook enkele contactmomenten op de campus.

Deze opleiding in afstandsonderwijs vormt een ideale combinatie van werk en studie voor IT’ers die de mogelijkheden van AI willen verkennen.

Meer info over AI@Home

Artificiële intelligentie is hot

Let’s Talk AI

Als innovatieve hogeschool houden we aan Howest elke dag de ogen open voor de fascinerende wereld van AI. Zo organiseerden de communicatieopleidingen op woensdag 24 mei ‘Let’s Talk AI’. In The Penta tekenden meer dan 300 communicatiespecialisten en studenten present voor een reeks inspirerende talks rond hoe artificiële intelligentie de communicatie- en marketingsector zal veranderen.

ChatGPT, Midjourney, WriteSonic, Adobe Firefly… deze en tal van andere tools passeerden de revue. Stuk voor stuk zullen ze de komende jaren ook binnen Howest steeds vaker aan bod komen. Want Tool + Expert > Tool + Noob

Zo ging het eraan toe op Let’s Talk

Workshop ‘AI Prompt Engineer’

‘Prompt engineering’ wordt steeds belangrijker om het maximum uit AI-tools te halen. Op zaterdag 16 september 2023 organiseren we in dat kader de gratis workshop ‘AI Prompt Engineer’.

In deze workshop leer je wat prompts zijn, hoe je ze kan implementeren en hoe je ze kan finetunen voor specifieke doeleinden. Enkele van de meest innovatieve prompts, zoals ChatGPT, DALL-E, Midjourney of WriteSonic, komen aan bod en worden geëvalueerd.

De workshop gaat door op onze campus in Brugge richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is in AI en benieuwd is waarom het efficiënte gebruik van AI-tools samengaat met goede prompts.

Schrijf nu in

Infodag
Zaterdag 29 juni
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen:

Alle infodagen