Overslaan en naar de inhoud gaan

NIEUW: woe 24 april 2024

Ontdek de toekomst van onderwijs met AI!

Wil je jouw onderwijservaring naar een hoger niveau tillen? Ontdek de kracht van Artificial Intelligence (AI) in het onderwijs van vandaag! Met AI kunnen we gepersonaliseerd leren mogelijk maken, waardoor elk individu op zijn eigen tempo en op maat gemaakte leermiddelen kan krijgen.

Dankzij AI kunnen we als onderwijsprofessionals beter inzicht krijgen in de voortgang en behoeften van elke student, waardoor we effectiever kunnen lesgeven en leerlingen kunnen ondersteunen waar nodig. Interactieve leermiddelen, adaptieve leersystemen en virtuele assistenten zijn slechts enkele voorbeelden van hoe AI het onderwijs transformeert. We tonen je graag in hands-on workshops hoe AI je lessen en het onderwijsleerproces versterken.

We voorzien een inspirerende keynote van Robbe Wulgaert (18.00-19.00) en diverse keuzeworkshops (19.00-21.00). We sluiten de avond af met een netwerkmoment. Het overzicht van de sessies kan hieronder geraadpleegd worden.

De inschrijvingen zijn afgesloten op 17/04/2024.

Doelgroep

Deze dag is bedoeld om leraren uit het lager en secundair onderwijs te inspireren.

Wees er snel bij, enkele workshops zijn al VOLZET!

Praktisch

Datum: woensdag 24 april (18.00u – 22.30u)

Locatie: Howest - Campus Oudenaarde, Fortstraat 47, 9700 Oudenaarde
Er is voldoende parkeerruimte in de buurt van de campus.

Kostprijs: €10

Inschrijven: vóór 17 april 2024

Programma

Op 24 april 2024 (tussen 18.00 en 22.30) organiseren de lerarenopleidingen van Howest en het onderzoeks- en navormingscentrum EdHub een inspiratie/nascholingsevenement ‘Get inspired: AI ‘ waarbij we onderwijsprofessionals uit secundair en lager onderwijs willen inspireren rond het gebruik van AI.

We voorzien een inspirerende keynote van Robbe Wulgaert (18.00-19.00) en diverse keuzeworkshops (19.00-21.00). We sluiten de avond af met een netwerkmoment. Het overzicht van de sessies kan hieronder geraadpleegd worden.

Overzicht
18.00u - 19.00u Keynote Robbe Wulgaert
19.00u - 21.00u Keuze sessie
21.00u - 22.30u Netwerkmoment

Workshops

AI voor directies

Een korte en krachtige lezing over de impact van AI in onderwijs. Artificiële intelligentie komt al vaak aan bod in ons dagelijks leven en in onderwijs, meer dan we zelf op het eerste gezicht zouden denken.

In deze workshops bespreken we de ethische richtlijnen opgesteld door de Europese commissie en gaan we na aan welke randvoorwaarden de school best voldoet om AI sterk in te zetten in het pedagogisch beleid.

Deze professionalisering is uitermate geschikt voor directie/beleidsmedewerkers/leraren lager/secundair onderwijs die de theoretische achtergrond en onderwijskundige noden willen vastpakken.

Een staalkaart van AI-tools voorbij ChatGPT (gevorderden)

Onderwerpen die aan bod komen in deze sessie:

  • het contextvenster: werken met zeer grote bestanden, zoals een volledige cursus, om er examenvragen uit te puren of er een bias uit te halen;
  • méér dan prompts: chatbots vs tools die de prompts voor jou schrijven;
  • search met AI: van een zoekmachine naar een antwoordmachine;
  • automatische transcripties & efficiënte prompts om ze te verwerken tot lesmateriaal;
  • multimodaliteit: beeld en tekst combineren om te begrijpen en te creëren;
  • wat we communiceren over onze AI-praktijk om de student tot gids te zijn.

VOLZET - ChatGPT, jouw collega om een les uit te werken

We zetten ChatGPT meteen aan het werk om samen stellingen te bedenken over een lesonderwerp. Verder brainstorm je met het systeem over inhouden, feiten verzamelen, oefeningen ontwerpen (ook AI-proof oefeningen), activerende werkvormen en zelfs differentiatie. Telkens benaderen we het systeem als een collega of buddy die meedenkt om jouw les vorm te geven. En … ChatGPT is een buddy met veel geduld die wel om kan met jouw eisen en kritische blik. We gaan praktisch aan de slag: breng een laptop mee. Het is handig als je al vooraf een account aanmaakt op http://openai.com.

XR Workshop

De workshop biedt een introductie tot XR. We starten vanuit een basisuitleg wat XR is en welke hardware voorhanden is. Aan elke hardware koppelen we mogelijke software die kan ingezet worden in de technische opleidingen. Hierbij komt ook de hardware en software van het XR Actieplan aan bod. Na deze korte theoretische uitleg is het tijd om zelf de mogelijkheden van XR te ontdekken en hoe deze technologie een meerwaarde kan bieden in uw lessen.

AI hulplijnen voor je lesontwerp voor dummies

We kaderen eerst de inclusieve leeromgeving en de mogelijkheden die Microsoft biedt om het leereffect te optimaliseren, het zelfregulerend vermogen van de leerlingen te verhogen en jouw tijd als leerkracht optimaal te gebruiken (lees: minder werk met méér effect).

Je gaat daarna zelf aan de slag en krijgt een duidelijke handleiding voor:

  • Leesvoortgang & Leescoach
  • Zoekvoortgang & Zoekcoach
  • Math Solver
  • Sprekervoortgang & Sprekercoach
  • Reflect

AI Prompt Engineering

Onze workshop biedt een unieke gelegenheid om dieper in te gaan op AI-prompt engineering en de vele mogelijkheden die het biedt, gericht op het onderwijs. Tijdens de workshop krijg je inzicht in wat prompts zijn, hoe je ze kunt toepassen en evalueren, en hoe je ze kunt verfijnen voor specifieke educatieve doeleinden. We zullen enkele van de meest innovatieve prompts behandelen, die bijvoorbeeld kunnen worden ingezet om rubrics te maken, interactieve leermiddelen te ontwikkelen, of zelfs virtuele docenten te creëren die vragen van studenten beantwoorden. Dit biedt je de kans om meer te leren over diverse prompttypes en hoe je ze kunt benutten om het onderwijsproces te verbeteren en leerlingen beter van dienst te zijn. We behandelen ChatGPT, Bing/Copilot, Bard, DALL-E...

VOLZET - AI tools voor de klas

Via deze workshop beogen we het inspireren van de deelnemer door het delen van expertise rond AI, toegankelijkheid en inclusie in de klas. Er wordt gestart met een algemeen informatief deel om de deelnemer te prikkelen en aan te zetten tot nadenken. Wat zijn de randvoorwaarden voor het gebruik van AI in het onderwijs? Hoe kan AI gebruikt worden als hulpmiddel voor het creëren van een krachtige inclusieve leeromgeving ? Dit algemeen deel wordt aangevuld met een aantal good practices om het onderwijzen kleur te geven. In deze hands-on workshop leer je ook doelgericht artificiële intelligentie inzetten om je eigen werk te vereenvoudigen. Het beoogt het toelichten van de brede AI-waaier aan mogelijkheden in de klas.

AmAI, dat kan ook!

AI voor de taalleerkracht en in de taalles (insteek Engels, maar uiteraard ook voor collega's Frans en Nederlands): hoe kan AI de taalleerkracht ondersteunen bij het ontwerpen van lessen en lesmaterialen en hoe kan je als taalleerkracht met AI aan de slag in de klas ? In de workshop krijg je een steekkaart van praktische tools die jou als leerkracht kunnen ondersteunen bij het voorbereiden van je lessen, daarnaast kijken we ook naar hoe je AI zinvol kan inzetten in de taallessen, met je leerlingen. Want, is AI gebruiken nu echt fraude plegen? Of liggen er mooie kansen om hiermee écht iets te doen in de lessen? Je krijgt inspirerende voorbeelden van hoe je zelf meteen met AI aan de slag kan, recht uit de lespraktijk. We denken ook na over een kader om AI te integreren in je opdrachten voor de leerlingen. Een uitnodiging om al eens "om te denken".

Brugge Centrum

Heb je nog een vraag rond dit event?

Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!
Dit kan je doen door een mailtje te sturen naar edhub [at] howest.be