Op dinsdag 23 mei hebben Howest en aannemer MBG de meiboom op de nieuwe campus Brugge Station geplant. Traditioneel gebeurt dit op het moment dat het hoogste punt van de ruwbouw is bereikt. “De (ver)bouwwerken zitten op schema. In september 2024 zullen 5.000 studenten hun intrek nemen in de campus van de toekomst”, zegt algemeen directeur Lode De Geyter.
Het plaatsen van de meiboom op het hoogste punt van een nieuw huis is een middeleeuwse traditie die voorspoed symboliseert, in de hoop dat het huis zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als een boom. Het is ook het moment waarop de aannemer zijn bouwvakkers bedankt voor het geleverde werk. Howest en hoofdaannemer MBG uit Antwerpen willen deze bijzondere gebeurtenis dan ook niet zomaar laten voorbijgaan.
“Ik ben erg trots dat MBG dit prachtige project voor HOWEST mag realiseren. Het project is bijzonder omdat het zowel een renovatie van een bestaand pand, als een de bouw van een volledig nieuw gebouw omvat en er gestreefd wordt om het zo duurzaam en energieneutraal als mogelijk te maken. Ik wil graag HOWEST bedankt voor de fijne samenwerking. We appreciëren dat we als echte partner hebben mogen meedenken over de conceptie van het gebouw in al zijn facetten. Ik wil graag alle medewerkers, partners en de ontwerpers, die in full BIM werken, bedanken. Dankzij echt teamwerk tussen alle betrokkenen kunnen de werken goed gecoördineerd en volledig op schema worden uitgevoerd.” - Luc Stuyck, algemeen directeur van MBG.
Landmark aan station
De realisatie van de Brugse Howest-campus is tweeledig: enerzijds de renovatie van de bestaande gebouwen en anderzijds het optrekken van de nieuwbouw. Samen zullen ze één geïntegreerde campus vormen. Dankzij de hellende daken wordt het hoofdgebouw een opmerkelijke landmark aan het station in Brugge. De campus is ontworpen op basis van een totaal van 5.200 studenten, met verdere uitbreidingsmogelijkheden in functie van de reële groei.
Het ontwerp voorziet in een vloeiende circulatie en boeiende buitenruimte die auto- en fietsluw wordt. De moderne leslokalen en ateliers worden gecombineerd met een studentenweide, een uitbreiding van het beukenbos en daktuinen met een maximaal behoud van groen. “Al deze aspecten zullen van Brugge Station een onderwijscampus van de toekomst maken, geheel binnen onze anticipating the future-filosofie”, zegt algemeen directeur Lode De Geyter.
Doorgedreven duurzaamheid
De nieuwe gebouwen zijn BijnaEnergieNeutraal (BEN) en worden 80% van het jaar verwarmd met hernieuwbare energiebronnen. Ook op het gebied van water(her)gebruik is er stevig geïnvesteerd. Zo wordt alle afvalwater ter plaatse gezuiverd en - samen met gebufferd regenwater - opnieuw gebruikt als spoel-, schoonmaak- en sproeiwater. Op die manier wordt stadswater enkel gebruikt om te koken, drinken en de handen te wassen. Het gebouw in Brugge is zo volledig circulair. De verwarming en koeling gebeuren bijna het hele jaar door met grondwarmte. Alleen tijdens de koudste periodes van het jaar zullen andere brandstoffen worden gebruikt. Er is ruimte voor uitbreiding van de grondwarmtebuizen, waardoor de campus op termijn volledig op deze manier kan verwarmd worden.
“Technieken spelen een belangrijke rol in het duurzaam, circulair en zo goed als neutraal maken van de Howest campus. Het doet ons plezier dat we van bij aanvang hebben kunnen meedenken en samen het gebouw naar een hoger niveau hebben kunnen brengen. Alle aannemerstechnieken maken deel uit van de VMA-familie waardoor we ‘samen’ op een goed gecoördineerde en dynamische manier konden nadenken over en werken aan deze bijzondere onderwijscampus.” - Joachim Agneessens, Regional Director Operations Electro bij VMA.
In 2024 klaar voor studenten
De werken die in het najaar van 2022 zijn gestart, zitten mooi op schema. “Dat betekent dat al in januari 2024 een deel van de gebouwen in gebruik kan worden genomen”, zegt directeur gebouwen Dieter Dobbelaere. “In september 2024, bij de opening van het nieuwe academiejaar, zullen we er zo goed als alle studenten van Howest Brugge verwelkomen.”