Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak je van de energie-uitdagingen joúw uitdaging?

  • Ben je geboeid door energie in de ruime zin van het woord?
  • Klinken hernieuwbare energie, de energietransitie, smart grids, thuisbatterijen of domotica je als muziek in de oren?
  • En wil je later als energiespecialist de uitdagingen van de energiesector aanpakken?

Aan Howest beseffen we zeer goed dat energie een hot topic is. Én dat het energiethema de komende jaren alleen maar belangrijker zal worden. De energietransitie, de zoektocht naar maximale energie-efficiëntie, de elektrificatie en het terugdringen van onze CO2-uitstoot brengen namelijk heel wat uitdagingen met zich mee.

Om in te kunnen spelen op de talrijke energie-uitdagingen zullen in de toekomst heel veel energiespecialisten nodig zijn. Energie-experts die op basis van hun diepgaande kennis van energietechnologie en slimme tools bedrijven en particulieren op weg zetten naar een optimaal gebruik van energie.

Aan Howest leiden we deze energiespecialisten van morgen op. Op onze campus Kortrijk Weide brengen we al onze opleidingen in het teken van energie samen. We hebben er met The Reactor zelfs een state-of-the-art energielabo.

The Reactor, het energielabo van Howest Energiemanagement

Energieopleidingen aan Howest in Kortrijk

Graduaat Internet of Things

De graduaatsopleiding Internet of Things is dé STEM-opleiding van de toekomst. Je bestudeert de nieuwste IoT-toepassingen en leert hoe je die kan integreren in de context van huishoudens (Smart Home), kantoorgebouwen (Smart Office), bedrijven (Smart Factory) of de stad (Smart City).

Met heel veel aandacht voor de praktijk ben je na 2 jaar helemaal klaar om aan de slag te gaan in het knelpuntberoep van IoT-technicus.

Kriebelt het om mee te bouwen aan het Internet of Things van de toekomst, waarin alles geconnecteerd is via internet? Klik dan snel door voor alle details van dit toekomstgerichte graduaat.

Lees meer

Keuzetraject IoT Engineer

IoT Engineer is een keuzetraject dat je vanaf het vierde semester van de bachelor Multimedia en Creatieve Technologie kan kiezen.

In de specialisatie IoT (Internet of Things) Engineer leer je hoe je slimme apparaten en industriële installaties kan laten samenwerken. Je krijgt inzicht in verschillende soorten sensoren, connectiviteitsopties en protocollen. En je leert ook hoe je cloudservices configureert en met elkaar verbindt door coding.

Tegelijk krijg je de kans om jouw eigen slimme apparaat te ontwikkelen. Zo word je niet enkel een expert in connectiviteit, maar ook onderdeel van de groeiende gemeenschap van makers.

Lees meer

Bachelor Built Environment

Wil je meebouwen aan een betere leefomgeving door dorpen, wijken en steden anders en toekomstgerichter in te richten? Ga je mee de uitdagingen van vandaag en morgen – circulariteit, energietransitie, bouwshift, klimaatadaptatie – aan? En besef je dat we de ‘gebouwde omgeving’ anders moeten inrichten met het oog op een duurzame toekomst?

In de bacheloropleiding Built Environment bouw je mee aan een circulaire maatschappij en een leefbare toekomst met focus op de lange termijn. Je groeit uit tot een ‘creatieve stadsbouwer’ en ‘bruggenbouwer’ die alle actoren uit een bouwproject verbindt.

De opleiding Built Environment is uniek in Vlaanderen.

Lees meer

Banaba Sustainable Energy Management

Deze unieke banaba biedt young potentials de kans om zich in één jaar te verdiepen in de energie-uitdagingen van de toekomst.

Je leert hoe je bedrijven en organisaties kan ondersteunen op hun pad naar energietransitie, CO2-neutraliteit en een kleinere ecologische voetafdruk. Daarvoor maak je enerzijds diepgaand kennis met bestaande en innovatieve technologieën. Anderzijds is ook de bedrijfseconomische implementatie erg belangrijk.

Deze banaba is een uiterst toekomstgerichte opleiding waarin je technische en bedrijfseconomische skills combineert om als energie-expert aan de slag te gaan.

Lees meer

Master Sustainable Energy System Management

De Europese master Sustainable Energy System Management (SESyM) is een initiatief van EUREC (The Association of European Renewable Energy Research Centers) en van een consortium van hogeronderwijsinstellingen, waaronder Howest.

In deze master word je voorbereid om een actieve rol te spelen in de energietransitie. Daarbij komen zowel technologische als economische, juridische, sociale en milieukundige uitdagingen aan bod.

Tijdens deze masteropleiding van drie semesters studeer je minstens in twee Europese landen. Aan Howest organiseren we het specialisatiesemester ‘Sustainable Energy & Digital Transformation’.

Lees meer

Postgraduaat Energiemonitoring & Energietransitie

In dit postgraduaat leer je grote hoeveelheden energiedata verwerken en visualiseren in dashboards. Deze energiemonitoring is essentieel om de energietransitie te faciliteren.

Het programma is opgebouwd uit vijf modules die ja na elkaar of elk apart kan volgen:

  • Energiestrategie
  • Energiemonitoring en -analyse
  • Energietransitie
  • Energiedashboards
  • Forecasting van energieverbruik

Lees meer

Waarom energie studeren aan Howest?

Uitgebreide ervaring in energie

Onze energieopleidingen zijn gebaseerd op de diepgaande kennis van de lectoren en anderzijds op het praktijkgerichte wetenschappelijke onderzoek van de onderzoeksgroep Smart Tech Energy Research. Veel docenten komen ook uit het werkveld of staan er nog zeer dicht bij.

Energielabo The Reactor

Op onze campus in Kortrijk vind je The Reactor. In dit state-of-the-art energielabo kan je de theorie in de praktijk brengen. Zo ga je zelf hands-on aan de slag met concrete energievraagstukken. Je vindt er onder meer vier soorten vloerverwarming, een verluchtingsgroep, opstellingen voor slimme gebouwen en smart grids en zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak. Alle opstellingen zijn uitgerust met sensoren die de basis vormen voor je analyses.

Innovatie zit in ons DNA

Howest is een atypische, creatieve, ondernemende en zeker ook innovatieve hogeschool. Innoveren doen we enerzijds door het uitbreiden van ons opleidingsaanbod met innovatieve opleidingen die onze studenten klaarstomen voor de toekomst. Anderzijds vernieuwen we onze opleidingen ook continu inhoudelijk. Dat doen we met veel aandacht voor innovatie, trends en technologische evoluties.

Steek energie in energie! Warmtecamera in energielabo The Reactor van Howest

Energielabo The Reactor

In dit state-of-the-art energielabo kan je de theorie in de praktijk brengen.

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen:

Alle infodagen