Hoe kan een analyse op basis van artificiële intelligentie bedrijven helpen om energie te besparen? Op deze en heel wat andere urgente energievragen willen onderzoekers van Howest en Universiteit Gent binnenkort een antwoord geven. De experten van Energie Lab, AI Lab (Howest) en Lemcko (UGent) dienen samen het TETRA-projectvoorstel EnergyWise in en zoeken bedrijven die hun energiekosten en ecologische voetafdruk willen minimaliseren. Concreet volgt de ontwikkeling van een energiemanagementtool voor kmo's.
Moeilijke inschatting
Hernieuwbare energie ligt onder vuur op de hedendaagse energiemarkten: sterk variërende energiekosten en de opkomst van nieuwe marktmodellen maken dat het verdienmodel van hernieuwbare energiebronnen moeilijk in te schatten is. Bovendien worden duurzaamheid en CO2-reductie steeds belangrijker voor bedrijven. Deze dualiteit maakt dat er meer dan ooit nood is aan onderbouwd advies voor toekomstige investeringen.
Uitdagingen
- Overproductie en inefficiëntie: Veel installaties, zoals zonnepanelen, zijn geïnstalleerd zonder afstemming op het verbruiksprofiel, wat leidt tot energieoverschot en verspilling.
- Fluctuerendeday-ahead en intraday: energiekosten bieden kansen voor optimaal energiebeheer. Veel bedrijven missen echter de kennis om hier op in te spelen.
- Congestieproblemen: Het is belangrijk om na te gaan hoe slim energiebeheer kan helpen congestie te voorkomen, zoals een overaanbod van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.
Strategisch energiebeheer
Er ontbreekt vaak een gepersonaliseerd, neutraal rekenmodel dat inzicht biedt in hoe specifieke technologieën het verbruik en rendement beïnvloeden.
Ons project EnergyWise beantwoordt de nood door een energiemanagement-tool te creëren die bedrijven, en specifiek kmo's, helpt strategisch om te gaan met de uitdagingen en kansen in de energiemarkt. De tool is ontworpen om bedrijven te ondersteunen in hun energiebeheer en hen te begeleiden bij investeringen in technologieën die bijdragen aan duurzame winstgevendheid.
Werk mee in dit project
Ben je als bedrijf of organisatie op zoek naar innovatieve manieren om energie-efficiëntie en winstgevendheid te verbeteren? Sluit dan aan bij de begeleidingsgroep van ons project.
Je kan actief deelnemen door een use case aan te bieden, of passief deelnemen door mee te volgen en in interactie te gaan tijdens de bijeenkomsten.