Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarover?

In deze opleiding professionaliseren we gedreven werknemers tot leiders met een helikoptervisie op het domein van AI. We ontwikkelen de competenties om kennis en vaardigheden met betrekking tot AI toe te passen, om AI kritisch te benaderen, innovatie en verandering aan te sturen en te handelen als een bekwame, maar kritische, gebruiker van AI-toepassingen.

Deze toegepaste training geeft je de vaardigheden om meteen als AI-expert aan het werk te gaan in het werkveld. In tegenstelling tot een masteropleiding ligt de focus op de toepassing van de kennis en inzichten van de KI, en niet zozeer op het bedenken en ontwikkelen van nieuwe theoretische algoritmen.

Voor wie?

Voor wie is deze opleiding bedoeld? Voor jou, de ambitieuze professional die de diepte in wil duiken en een helikoptervisie wil ontwikkelen op het fascinerende domein van AI. Ben jij iemand die niet alleen wil begrijpen hoe AI werkt, maar ook hoe je het kritisch kunt benaderen, innovatie kunt stimuleren en verandering kunt sturen? Dan is deze opleiding jouw springplank naar een leidende rol in de wereld van Artificial Intelligence.

Wat maakt onze opleiding uniek? In tegenstelling tot masteropleidingen, leggen wij de nadruk op de praktische toepassing van kennis en vaardigheden in real-world scenario's. Hier draait het om het direct inzetten van je expertise als AI-professional, niet alleen om het bedenken van nieuwe theoretische algoritmen. Deze toegepaste training rust je uit met de concrete vaardigheden die je nodig hebt om als volwaardige AI-expert aan de slag te gaan in het werkveld.

Klaar om de volgende stap te zetten en jezelf te transformeren tot een gewilde AI-professional? Schrijf je vandaag nog in voor onze opleiding en ontdek hoe jij de drijvende kracht achter de toekomst van AI kunt worden!

Iedereen met een diploma hoger onderwijs kan inschrijven voor het postgraduaat. Wie ervaring heeft met programmeren en statistiek heeft een voordeel bij het volgen van de modules.

Waarom?

Artificiële intelligentie (AI) is niet meer weg te denken en zal impact hebben op de maatschappij, het werkveld en onze persoonlijke levens. Het is moeilijk om, tussen de vele goede en slechte nieuwsberichten over AI, uit te maken wat hype is en wat een trend is.

Het domein van AI is in se transdisciplinair: meerdere disciplines vormen een nieuw kader waarbinnen geredeneerd, gewerkt en geïnnoveerd kan worden.

Dit alles vereist professionals die multi- of transdisciplinaire teams kunnen leiden en inzicht hebben in wat AI kan betekenen. Het postgraduaat ‘Toegepaste AI’ is een grondige, onderzoeksgebaseerde en innovatieve opleiding die de huidige professionals bijschoolt en verrijkt tot AI-innovators binnen hun organisatie of bedrijf.

Hoe?

Alle lessen zijn online beschikbaar met permanente toegang tot lesmateriaal en lezingen. Online contactmomenten met je docenten zijn mogelijk op vaste momenten en vraaggestuurd. De recent vernieuwde leeromgeving, onze instructievideo's en leertrajecten van hoge kwaliteit stellen u in staat om de leerstof in uw eigen tempo te verwerken, de oefeningen te maken in interactie met medestudenten en met coaching van uw docenten.

Cybersecurity is van levensbelang voor bedrijven

Wat zal je leren?

Programma

Een aantal cursussen en webinars zal in het Engels worden aangeboden. Ook artikels, websites, videomateriaal, oefeningen kunnen Engelstalig zijn. De lesgevers zijn Nederlandstalig, alle online lessen en contactmomenten zijn in het Nederlands.

Module 1

Data Science (6SP)

Python for AI (3 SP)

AI Ethics (3 SP)

Machine Learning (6 SP)

Module 2

Neural Networks and Deep Learning (6 SP)

Reinforcement Learning (3 SP)

Conversational AI (3 SP)

Wie zijn je lesgevers?

De opleiding wordt georganiseerd door Toegepaste Informatica.

De docenten in de opleidingen hebben uitgebreide ervaring met het coachen van professionals, het aanbieden van online en blended opleidingen en het hands-on integreren van praktijk en theorie.

Ze kunnen vertrouwen op de kennis van vele experts in onze partnerbedrijven en -organisaties. Ook worden professionals van bedrijven en organisaties met specifieke expertise uitgenodigd als gastdocenten in het dit programma.

Data en locatie

Alle lessen zijn online beschikbaar met permanente toegang tot lesmateriaal en lezingen. Online contactmomenten met je docenten zijn mogelijk op vaste momenten en vraaggestuurd. De recent vernieuwde leeromgeving, onze instructievideo's en leertrajecten van hoge kwaliteit stellen u in staat om de leerstof in uw eigen tempo te verwerken, de oefeningen te maken in interactie met medestudenten en met coaching van uw docenten.

Face-to-face contactmomenten worden georganiseerd in Brugge (1x per semester).

Je kan deze opleiding starten in september (21/09/2024) of februari (15/02/2025).

Tijdsinvestering

Deze opleiding omvat 18 studiepunten in het eerste semester en 12 studiepunten in het tweede semester.

Evaluatiemethode

Er zijn geen evaluatiemomenten enkel opdrachten die je op eigen tempo kan afwerken voor het einde van het semester.

Resultaat

Het succesvol volgen van een postgraduaat leidt tot een getuigschrift indien je beschikt over een graduaats-, bachelor- of masterdiploma. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan krijg je een bewijs van deelname.

Toelatingsvoorwaarden

Bij het aanvragen van toelating tot het postgraduaat ‘Applied AI’ zijn volgende criteria van belang:

 • Houder van een bachelor- of masterdiploma van een erkende hoger onderwijsinstelling. Beslissingen voor directe toelating zullen op individuele basis worden genomen op basis van graad en voorkennis van, of ervaring met, statistiek en programmeren. Als er geen directe toelating mogelijk is, zal een intakegesprek worden georganiseerd dat u zal adviseren over (optionele) voorbereidende cursussen.
 • Een aantal cursussen en webinars zal in het Engels worden aangeboden. Ook artikels, websites, videomateriaal, oefeningen kunnen Engelstalig zijn. De meeste lesgevers zijn Nederlandstalig, alle online lessen en contactmomenten zijn in het Nederlands.
 • Elke aanvraag wordt afzonderlijk beschouwd. De persoonlijke verklaring is een integraal onderdeel van het aanvraagproces. Waar relevant, kan ook werkervaring worden overwogen.

Extra Info

We willen een kwalitatief excellente coaching garanderen voor de studenten die deelnemen aan dit postgraduaat. Daarom is het maximale aantal deelnemers dat zich voor dit postgraduaat kan inschrijven 50 per jaar.

Vlaams opleidingsverlof & KMO-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code ODB-1000870.

Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.

Kostprijs

 • Volledige traject: €1.850
 • Per semester: €935

Contactpersoon

 • U wilt eerder verkregen credits overbrengen om de opleiding te verkorten?
 • U wilt de opleiding starten maar vraagt zich af of uw niet-IT-achtergrond een nadeel is?

Stuur een e-mail naar gene.vangampelaere [at] howest.be (gene[dot]vangampelaere[at]howest[dot]be), de trajectbegeleider bespreekt de mogelijkheden om u een gepersonaliseerd opleidingstraject te bieden.

Steun­maatregelen

Vlaams opleidingsverlof

Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

Lees meer

KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Lees meer

Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Lees meer

Inschrijven

Je inschrijving verloopt online via de online registratie. Bij het beëindigen van de inschrijvingsprocedure betaal je het inschrijvingsgeld van dit postgraduaat. Vroegtijdig uitschrijven -voor de feitelijke start van het postgraduaat- resulteert in een gedeeltelijk terugbetaling van het studiegeld. 20% van het studiegeld wordt niet terugbetaald en aangerekend als een administratieve kost. Eenmaal de opleiding van start is gegaan wordt er geen terugbetaling meer gedaan, ongeacht of bepaalde opleidingsonderdelen in het eerste of tweede semester worden aangeboden.

Welke documenten hou je klaar?

 • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
 • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

 • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
 • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Infoavond
Dinsdag 18 juni
VAN 18u TOT 20u
Meer info

Ontmoet Howest Academy

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Officieel diploma van de hogeschool

Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Gene Vangampelaere

Gene Vangampelaere

Coördinator Leven Lang Leren - Cluster Informatica & Technologie

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diplomacontract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.

Ja, dat is mogelijk. Stuur uw rekeningnummer en factuurgegevens naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaalde inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van de betaling met de KMO-wallet. U heeft dus tijdelijk een dubbele betaling uitstaan.

Als je opleiding gedeeltelijk of volledig gefinancierd wordt met financiële steun (KMO, Vlaams vormingsverlof, Vlaamse schooltoelage, Vlaamse opleidingscheques), is het belangrijk om de voorwaarden van het financiële steunprogramma met betrekking tot de aanwezigheidsplicht na te kijken. Studenten zijn verantwoordelijk voor de formele registratie van hun aanwezigheid door de docenten.

De coördinator van je cursus zal aangeven welk platform gebruikt zal worden voor kortlopende cursussen. Voor langlopende opleidingen staat je cursusmateriaal op leho.howest.be. Je kunt inloggen met de gegevens die je na inschrijving hebt ontvangen van de centrale studentenadministratie.

Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.

Voor kortlopende postgraduaatopleidingen is directe inschrijving via de webpagina definitief en bindend. Voor diploma- en kredietopleidingen zoals bachelor-, associate- en micrograduaten is voorinschrijving niet bindend, maar het verzekert je wel van een plaats in het programma.

 • Voor een graduaats diploma:
  Je bent officieel ingeschreven als je je online voorinschrijving hebt voltooid en digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de registrar ontvang je inloggegevens en een factuur voor de betaling van het inschrijfgeld.
 • Voor microdegrees:
  Je bent officieel ingeschreven nadat je vooraanmelding is verwerkt door de studentenadministrateur en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dit kan handmatig of digitaal via het digitale leerplatform: https://leho.howest.be/ (snelkoppeling onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

Betaling van het inschrijfgeld dient te geschieden uiterlijk 1 oktober of - indien de cursus op een ander tijdstip start - binnen 15 dagen na inschrijving. Voor betalingen per factuur geldt de uiterste betaaldatum vermeld op de factuur. Alleen in uitzonderlijke gevallen is betaling in termijnen toegestaan en alleen als er een termijnregeling is ingediend en akkoord bevonden door de financieel medewerker van Howest. Neem contact met ons op via howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) voor meer informatie.