Skip to main content

Waarover?

In deze opleiding professionaliseren we gedreven werknemers tot leiders met een helikoptervisie op het domein van AI. We ontwikkelen de competenties om kennis en vaardigheden met betrekking tot AI toe te passen, om AI kritisch te benaderen, innovatie en verandering aan te sturen en te handelen als een bekwame, maar kritische, gebruiker van AI-toepassingen.

Deze toegepaste training geeft je de vaardigheden om meteen als AI-expert aan het werk te gaan in het werkveld. In tegenstelling tot een masteropleiding ligt de focus op de toepassing van de kennis en inzichten van de KI, en niet zozeer op het bedenken en ontwikkelen van nieuwe theoretische algoritmen.

Voor wie?

Voor wie is deze opleiding bedoeld? Voor jou, de ambitieuze professional die de diepte in wil duiken en een helikoptervisie wil ontwikkelen op het fascinerende domein van AI. Ben jij iemand die niet alleen wil begrijpen hoe AI werkt, maar ook hoe je het kritisch kunt benaderen, innovatie kunt stimuleren en verandering kunt sturen? Dan is deze opleiding jouw springplank naar een leidende rol in de wereld van Artificial Intelligence.

Wat maakt onze opleiding uniek? In tegenstelling tot masteropleidingen, leggen wij de nadruk op de praktische toepassing van kennis en vaardigheden in real-world scenario's. Hier draait het om het direct inzetten van je expertise als AI-professional, niet alleen om het bedenken van nieuwe theoretische algoritmen. Deze toegepaste training rust je uit met de concrete vaardigheden die je nodig hebt om als volwaardige AI-expert aan de slag te gaan in het werkveld.

Klaar om de volgende stap te zetten en jezelf te transformeren tot een gewilde AI-professional? Schrijf je vandaag nog in voor onze opleiding en ontdek hoe jij de drijvende kracht achter de toekomst van AI kunt worden!

Iedereen met een diploma hoger onderwijs kan inschrijven voor het postgraduaat. Wie ervaring heeft met programmeren en statistiek heeft een voordeel bij het volgen van de modules.

Waarom?

Artificiële intelligentie (AI) is niet meer weg te denken en zal impact hebben op de maatschappij, het werkveld en onze persoonlijke levens. Het is moeilijk om, tussen de vele goede en slechte nieuwsberichten over AI, uit te maken wat hype is en wat een trend is.

Het domein van AI is in se transdisciplinair: meerdere disciplines vormen een nieuw kader waarbinnen geredeneerd, gewerkt en geïnnoveerd kan worden.

Dit alles vereist professionals die multi- of transdisciplinaire teams kunnen leiden en inzicht hebben in wat AI kan betekenen. Het postgraduaat ‘Toegepaste AI’ is een grondige, onderzoeksgebaseerde en innovatieve opleiding die de huidige professionals bijschoolt en verrijkt tot AI-innovators binnen hun organisatie of bedrijf.

Hoe?

Alle lessen zijn online beschikbaar met permanente toegang tot lesmateriaal en lezingen. Online contactmomenten met je docenten zijn mogelijk op vaste momenten en vraaggestuurd. De recent vernieuwde leeromgeving, onze instructievideo's en leertrajecten van hoge kwaliteit stellen u in staat om de leerstof in uw eigen tempo te verwerken, de oefeningen te maken in interactie met medestudenten en met coaching van uw docenten.

Cybersecurity is van levensbelang voor bedrijven

Wat zal je leren?

Programma

Een aantal cursussen en webinars zal in het Engels worden aangeboden. Ook artikels, websites, videomateriaal, oefeningen kunnen Engelstalig zijn. De lesgevers zijn Nederlandstalig, alle online lessen en contactmomenten zijn in het Nederlands.

Module 1

Data Science (6SP)

Python for AI (3 SP)

AI Ethics (3 SP)

Machine Learning (6 SP)

Module 2

Neural Networks and Deep Learning (6 SP)

Reinforcement Learning (3 SP)

Conversational AI (3 SP)

Wie zijn je lesgevers?

De opleiding wordt georganiseerd door Toegepaste Informatica.

De docenten in de opleidingen hebben uitgebreide ervaring met het coachen van professionals, het aanbieden van online en blended opleidingen en het hands-on integreren van praktijk en theorie.

Ze kunnen vertrouwen op de kennis van vele experts in onze partnerbedrijven en -organisaties. Ook worden professionals van bedrijven en organisaties met specifieke expertise uitgenodigd als gastdocenten in het dit programma.

Data en locatie

Alle lessen zijn online beschikbaar met permanente toegang tot lesmateriaal en lezingen. Online contactmomenten met je docenten zijn mogelijk op vaste momenten en vraaggestuurd. De recent vernieuwde leeromgeving, onze instructievideo's en leertrajecten van hoge kwaliteit stellen u in staat om de leerstof in uw eigen tempo te verwerken, de oefeningen te maken in interactie met medestudenten en met coaching van uw docenten.

Face-to-face contactmomenten worden georganiseerd in Brugge (1x per semester).

Je kan deze opleiding starten in september (21/09/2024) of februari (15/02/2025).

Tijdsinvestering

Deze opleiding omvat 18 studiepunten in het eerste semester en 12 studiepunten in het tweede semester.

Evaluatiemethode

Er zijn geen evaluatiemomenten enkel opdrachten die je op eigen tempo kan afwerken voor het einde van het semester.

Resultaat

Het succesvol volgen van een postgraduaat leidt tot een getuigschrift indien je beschikt over een graduaats-, bachelor- of masterdiploma. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan krijg je een bewijs van deelname.

Toelatingsvoorwaarden

Bij het aanvragen van toelating tot het postgraduaat ‘Applied AI’ zijn volgende criteria van belang:

 • Houder van een bachelor- of masterdiploma van een erkende hoger onderwijsinstelling. Beslissingen voor directe toelating zullen op individuele basis worden genomen op basis van graad en voorkennis van, of ervaring met, statistiek en programmeren. Als er geen directe toelating mogelijk is, zal een intakegesprek worden georganiseerd dat u zal adviseren over (optionele) voorbereidende cursussen.
 • Een aantal cursussen en webinars zal in het Engels worden aangeboden. Ook artikels, websites, videomateriaal, oefeningen kunnen Engelstalig zijn. De meeste lesgevers zijn Nederlandstalig, alle online lessen en contactmomenten zijn in het Nederlands.
 • Elke aanvraag wordt afzonderlijk beschouwd. De persoonlijke verklaring is een integraal onderdeel van het aanvraagproces. Waar relevant, kan ook werkervaring worden overwogen.

Extra Info

We willen een kwalitatief excellente coaching garanderen voor de studenten die deelnemen aan dit postgraduaat. Daarom is het maximale aantal deelnemers dat zich voor dit postgraduaat kan inschrijven 50 per jaar.

Vlaams opleidingsverlof & KMO-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code ODB-1000870.

Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.

Kostprijs

 • Volledige traject: €1.850
 • Per semester: €935

Contactpersoon

 • U wilt eerder verkregen credits overbrengen om de opleiding te verkorten?
 • U wilt de opleiding starten maar vraagt zich af of uw niet-IT-achtergrond een nadeel is?

Stuur een e-mail naar gene.vangampelaere [at] howest.be (gene[dot]vangampelaere[at]howest[dot]be), de trajectbegeleider bespreekt de mogelijkheden om u een gepersonaliseerd opleidingstraject te bieden.

Steun­maatregelen

Inschrijven

Je inschrijving verloopt online via de online registratie. Bij het beëindigen van de inschrijvingsprocedure betaal je het inschrijvingsgeld van dit postgraduaat. Vroegtijdig uitschrijven -voor de feitelijke start van het postgraduaat- resulteert in een gedeeltelijk terugbetaling van het studiegeld. 20% van het studiegeld wordt niet terugbetaald en aangerekend als een administratieve kost. Eenmaal de opleiding van start is gegaan wordt er geen terugbetaling meer gedaan, ongeacht of bepaalde opleidingsonderdelen in het eerste of tweede semester worden aangeboden.

What documents should you have in hand?

 • A copy of your ID (front and back) will be requested during online registration.
 • You will also need to upload a copy of your higher education diploma.

Online registration

After registering

 • After completing your online registration, you will receive an e-mail with all the information needed to complete your enrolment.
 • After your file has been checked and processed by Howest, you will receive your contract and a request for payment of tuition fees and extra study costs, delivered electronically.
Info days
Read more

Meet Howest Academy

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Officieel diploma van de hogeschool

Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Gene Vangampelaere

Gene Vangampelaere

Coördinator Leven Lang Leren - Cluster Informatica & Technologie

Completing the online registration implies that you are officially enrolled and commits you to paying the registration fee. After your file is processed, you will receive an email with an invoice for payment of the registration fee.

Most advanced programmes (such as micro degrees and post-graduate programmes) are not eligible for scholarships or reduced fees. That type of financial assistance is reserved for students within the standard programmes (bachelor's). However, there are other possibilities offered by the Flemish government such as Flemish educational allowance, KMO-portefeuille and study vouchers.

Yes, it is possible. Please send your account number and billing details to howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be). The refund for the originally paid registration fee will only be made after registration of payment with the SME-wallet. You will therefore temporarily have a double payment pending.

If your training is partially or fully funded through financial assistance (SME, Flemish training leave, Flemish educational allowance, Flemish training vouchers), it is important to check the terms of the financial assistance programme concerning compulsory attendance. Students are responsible for having their attendance formally registered by the lecturers.

The coordinator of your course will indicate which platform will be used for short-term courses. For long-term programmes, your course material can be found on leho.howest.be. You can log in with the details you received from the registrar’s office after enrolment.

Send an e-mail to howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) and you will get a quick reply.

For short-term postgraduate courses, direct registration via the webpage is final and binding. For diploma and credit courses such as bachelor’s, associates and microdegrees, pre-registration is not binding, but it assures you a place in the programme.

 • For associates degree:
  You are officially enrolled once you have completed your pre-registration online and signed it digitally. After processing and approval of your online registration by the registrar’s office, you will receive login details and an invoice for payment of the registration fee.
 • For microdegrees:
  You are officially enrolled after your pre-registration has been processed by the student registrar and after you have signed your programme contract. This can be done manually or digitally via the digital student learning platform: https://leho.howest.be/ (shortcut at the bottom -> ibamaflex -> important information).

Payment of the registration fee must be made no later than 1 October or - if the course starts at another time - within 15 days of registration. For payments made by invoice, the latest payment date mentioned on the invoice applies. Only in exceptional cases will instalment payments be allowed and only if an instalment plan has been submitted and agreed to by Howest's financial officer. Please contact us at howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) for more information.

Ben je ingeschreven voor een bachelor-na-bachelor, een postgraduaat, een micro degree en/of een navorming? Dan kom je niet in aanmerking voor financiële ondersteuning in je studiekosten.

Heb je hier toch vragen rond? Neem contact op met de sociale dienst van Stuvo