Graduaat Multimedia en Informatietechnologie

Multimedia en informatietechnologie (graduaat Industrieel informatica, multimedia)
"Ben jij ook niet weg te slaan van je smartphone, het internet en sociale media? Vraag je je telkens af hoe mooie, gebruiksvriendelijke websites tot stand komen of hou je ervan om online videocontent aan te maken?"

In de graduaatsopleiding Multimedia en informatietechnologie (graduaat Industriële Informatica, multimediatechnieken)  word je opgeleid tot digitaal vormgever. Je verzamelt kennis en vaardigheden om front-end websites te bedenken, te ontwikkelen en aan te passen aan hun doelpubliek. 

Een front-end website, alles waar de bezoeker mee in contact komt, maak je met o.a. Photoshop, XD, een HTML- en Javascript-editor. Dit worden dus je favoriete tools tijdens deze opleiding. 

Bij de start kies je voor een keuzetraject: Web Focus of Video Focus. 

Beide keuzetrajecten hebben de gemeenschappelijke basis die je leert om een website technisch op te zetten, visuele content te bewerken, een eenvoudige social video te editen, user testing en alle media en teksten van de website online te beheren.

Een digitaal vormgever kan dit allemaal!

Keuzetraject Web Focus

Kies je voor het keuzetraject Web Focus? Dan leer je extra webtalen. Na het afstuderen ben je klaar om als een volwaardige front-end developer aan de slag te gaan in een webagency.  Je weet alles leuk te presenteren op een website en je voorziet de nodige visuele interacties op de webpagina. Op je werkplek kan je, door je technische kennis, vlot samenwerken met een grafisch ontwerper, programmeur en back-end developer.

Keuzetraject Video Focus

Kies je voor het keuzetraject Video Focus? Dan vul je je kennis van webontwikkeling aan met een leuke portie video. Je kan een web-, communicatie- of marketingbureau ondersteunen in het monteren, streamen en publiceren van hun video’s. Door je kennis van webontwikkeling presenteer je zo’n videocampagne binnen een leuke website of op sociale media.

De vraag naar goed geschoolde front-end webdevelopers is nog nooit zo hoog geweest!

Ben je gebeten door innovatieve websites? Dan pas jij perfect binnen dit profiel! Help binnenkort mee aan het ontwikkelen van goed ontworpen, gebruiksvriendelijke en innovatieve websites!

Keuzetrajecten van de opleiding Graduaat Multimedia en Informatietechnologie

Afstudeerrichting
Keuzetraject

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

Slaag je voor de opleiding, dan ontvang je je diploma hoger onderwijs (Associate degree) Industrieel informatica, multimedia.

Onze troeven

Wil je creativiteit combineren met technische informaticatoepassingen? Dan is deze opleiding iets voor jou. Je leert zowel de technische kant van multimedia- en informatietechnologie (zo leer je programmeren), maar kan je een creatieve toets aanbrengen aan jouw toepassingen.

Meet & greet

Wenst u meer administratieve informatie over kindergeld, inschrijvingen, attesten, … neem dan contact op met het studentensecretariaat via kortrijk.studentensecretariaat@howest.be

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157709674962182

Waar heb ik les?

Campus Kortrijk Weide - Gebouw A

De campus ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. Die ideale locatie combineren we met aangename leslokalen, persoonlijke begeleiding en hightechinfrastructuur op de campus. In Kortrijk biedt Howest innovatieve opleidingen. Die vibe, die creativiteit, die zoektocht naar innovatie, die voel je op alle campussen in de stad.

Contact details:

Sint-Martens-Latemlaan 2B
8500 Kortrijk
+32 56 24 12 11
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat moet ik precies onder Multimedia en Informatietechnologie verstaan?

Multimedia en Informatietechnologie (MIT) is een tweejarige graduaatsopleiding waarin je front-end websites leert ontwikkelen en coderen, rekening houdend met gebruiker, opdrachtgever en huisstijl van het bedrijf.

Moet ik creatief zijn om deze opleiding te kunnen volgen?

Bij Multimedia en Informatietechnologie (MIT) is creativiteit geen must, we leren je tijdens de opleiding technieken en regels om automatisch mooie designs te maken.

Is dit een programmeeropleiding?

Bij Multimedia en Informatietechnologie (MIT) ontwikkel je alles wat de bezoeker ziet op een website: zowel het visuele aspect als de interacties met gebruikers in de browser. De visuele onderdelen maak je met Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en Adobe XD, terwijl je HTML, CSS leert om van dit alles een website te maken.
De eerste basisbegrippen van programmeren leer je in de taal ‘Python’, de interacties met de website-gebruiker via Javascript en (basis)PHP. 
Je krijgt dus zowel grafisch gerichte als programmeervakken.

Is de opleiding praktisch?

Multimedia en Informatietechnologie (MIT) is een graduaatsopleiding, de meest praktische opleidingsvorm in het hoger onderwijs, zonder aparte theorielessen. Meestal start de les weliswaar met wat theorie, maar die wordt onmiddellijk toegepast in oefeningen.
Elk semester is er bovendien een project rond werkplekleren, waarbij je direct kennis maakt met projecten die rechtstreeks van de werkvloer komen. Het laatste semester (van de vier) is één grote stage.

Ik studeer nu geen IT of informatica, kan ik dan MIT volgen?

Natuurlijk, en al zeker als je een gezonde interesse hebt in computers, software en website-ontwikkeling! We gaan er sowieso van uit dat niemand in de opleiding uit een vooropleiding IT komt, dus we starten met de basis.

Ik zie in de folder de module Applied Maths. Is dat wiskunde?

Om aan de slag te gaan met informatica heb je een basis wiskunde nodig. Maar geen nood: we pakken dit weinig populaire vak heel praktisch aan en passen zelfs de lesmethode aan. De module wiskunde wordt gedurende het eerste semester normaal gezien twee uur per week gegeven, maar wij kiezen voor wekelijks drie uren, zodat het tempo van de oefeningen lager ligt en iedereen de kans krijgt de leerstof efficiënt te verwerken. Wie in het middelbaar drie of vier uur wiskunde per week kreeg, zal bovendien weinig nieuwe zaken leren.

Waar kom ik later terecht?

Je kan als webdeveloper aan de slag in een webagency, marketingbureau of bij een bedrijf waarvan je de website maakt en/of onderhoudt.

Heb ik een Windows-laptop nodig of een Macbook?

Voor de opleiding MIT kan je beide systemen gebruiken, ook in webagencies worden ze door elkaar gebruikt. Er is bijgevolg geen voorkeur, zodat je vrij bent om te kiezen. Meer info over de benodigde configuratie voor de opleiding vind je hier.

Is de opleiding in het Nederlands of Engels?

De opleiding wordt gegeven in het Nederlands, maar dé informatica-taal is natuurlijk Engels. Dat betekent dat er veel Engelstalige termen gebruikt zullen worden in de opleiding.

Waar haal ik alle nodige software?

Howest voorziet voor alle studenten de nodig software. Meer info daarover vind je hier.

Welke boeken of cursussen moet ik aankopen?

Momenteel moet je voor de opleiding geen papieren cursussen aankopen: het materiaal dat we in de opleiding gebruiken wordt door ons team zelf gemaakt. Zo kunnen we de kosten drukken en hebben we exact wat nodig is voor de opleiding.

Hoeveel les heb ik per week?

Het aantal lesuren per week verschilt per semester, maar schommelt ongeveer rond de 20 uur. Momenteel heb je in het eerste semester 21 uur les, in het tweede 16 en in het derde 18. Het vierde semester heb je de eerste vier weken een project, waarna je op stage vertrekt. Tijdens het vierde semester werk je volgens een normale werkweek van 38 à 40 uur.

Heb je een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Volg de graduaatsopleiding Multimedia en Informatietechnologie op sociale media