Overslaan en naar de inhoud gaan

In Marketingsupport is de klant koning!

Kies je in je tweede jaar Marketing- en Communicatiesupport voor de afstudeerrichting Marketingsupport, dan maak je al doende kennis met de vele facetten van sales en marketing. Je krijgt enerzijds een flinke dosis commerciële vaardigheden aangeleerd en anderzijds scherpen we je ondernemingszin aan.

Concreet? Je leert marketing- en businessplannen opmaken en uitvoeren. Je maakt kennis met de verschillende stappen van het verkoopproces en leert hoe je een professionele offerte opstelt. En je ontdekt de wondere wereld van trendwatching, marktonderzoek, mediaplanning en social media advertising.

Studente aan het telefoneren

Jouw lesrooster in het tweede jaar Marketingsupport

Na het gemeenschappelijke eerste jaar kies je in het tweede jaar tussen marketing of communicatie.

In het tweede jaar Marketingsupport heb je in het eerste semester ongeveer 20 uur les per week. In deze lessen zet je jouw sales- en marketingskills op scherp.

In het tweede semester doe je ervaring op tijdens een stage van 15 weken.

Studente maakt selfie met smartphone

Tweede jaar

Kies je na het gemeenschappelijke eerste jaar in het graduaat Marketing- en Communicatiesupport voor de afstudeerrichting Marketingsupport? Dan ontwikkel je jouw commerciële flair en salestalent.

In de module Sales verdiep je je in de verschillende stappen van het verkoopproces. Je leert ook negotiëren en offertes opstellen. In het vak Toegepaste Marketingtechnieken scherp je op een laagdrempelige manier je ondernemingszin aan. Je ontwikkelt een creatief marketingplan voor een product of dienst.

Samen met je medestudenten uit de afstudeerrichting Communicatiesupport verdiep je je bovendien in video en fotografie. Je verfijnt ook je organisatorische vaardigheden in de module Event Management en zet verder in op je kennis van de Franse taal. In 'Agency on Campus' ga je aan de slag met echte projecten van bedrijven en organisaties.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Wat doet alumnus Wout bij Top Motors?

Een job met toekomst

Met je graduaatsdiploma Marketingsupport op zak ben je een gegeerd profiel voor bedrijven.

Als marketing assistant ben je de ideale schakel om producten of diensten in de kijker en in de markt te zetten. Droom je van een job waarin je promotiemateriaal bestelt, de webshop in orde zet, online advertenties creëert of reclamecampagnes ondersteunt? Dan is deze afstudeerrichting iets voor jou.

Wil je liever aan de slag als salesmedewerker met veel klantcontacten? Intern in een toonzaal of extern op de baan?

Na het tweede jaar Marketingsupport kan je het allemaal!

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Marketingsupport aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Specialisatie in het tweede jaar

In het eerste jaar krijg je een brede basis marketing en communicatie. Op die manier ontdek je wat jou het meeste boeit. In het tweede jaar diep je een van beide verder uit.

Ben je een salestype en wil je je commerciële flair aanscherpen? Dan kies je best voor de afstudeerrichting Marketingsupport.

Permanente evaluatie

Je leert al doende en de evaluatie gebeurt zeker niet enkel met examens. Opdrachten en cases bieden je het hele jaar door de kans om te tonen wat je kan. In het tweede jaar heb je daardoor maar één kennisexamen. Van februari tot juni loop je dan wel 15 weken stage in een bedrijf naar keuze.

Link met het bedrijfsleven

Boeiende gastsprekers en coaches uit het bedrijfsleven inspireren je tijdens de diverse workshops. Zij geven je een hands-on inkijk in de vele facetten van marketing. Zo leer je al doende marketingplannen uitvoeren en ontdek je de wondere wereld van onder meer trendwatching, marktonderzoek, mediaplanning en social media advertising.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
Studente werkt aan computer

Marketing en communicatie hebben mij altijd geïnteresseerd, maar toch was het lang zoeken naar de juiste opleiding. In het graduaat Marketing- en Communicatiesupport ontdekte ik uiteindelijk de verschillende aspecten van marketing en communicatie.

Ik vond in het tweedejaar Marketinsupport bovendien mijn grote passie: copywriting en creatief denken. Dankzij de persoonlijke begeleiding en de doenersmentaliteit van het graduaat voelde ik me na twee jaar helemaal klaar om de bedrijfswereld in te stappen. En kijk: na een maand had ik al een vaste job! Als digital marketeer bij Online Marketing Monkey krijg ik nu elke dag de kans om mijn skills én passie in te zetten.

Evy Schacht
Alumna Marketingsupport

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Sylvie Desmet

Sylvie Desmet

Opleidingsverantwoordelijke

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Je kan de opleiding Marketing- en Communicatiesupport volgen in Brugge en Kortrijk.  'Learning by doing' is in deze opleiding zeer belangrijk. Gastcolleges, workshops en samenwerkingen met studenten over de campussen heen maken daarom deel uit van het opleidingsprogramma. De Kortrijkse studenten moeten zich hierdoor soms verplaatsen naar de campus van Brugge en uiteraard verwachten we de studenten van campus Brugge  soms ook in Kortrijk. De bijkomende kosten hiervoor zijn opgenomen in de raming van de studiekosten. 

Het aantal examens is in MCS beperkt, omdat we vooral inzetten op permanente evaluatie. Zo word je non-stop gecoacht, opgevolgd en geëvalueerd door je lectoren. Je weet dus op elk moment waar je staat en kan jezelf constant bijsturen. Aanwezigheid tijdens de lessen is dus een must. 

Je kan inderdaad zelf een stageplaats aanbrengen als je dat wil. Studenten kunnen echter ook kiezen uit ons ruime aanbod stageplaatsen in uiteenlopende sectoren, bedrijven of organisaties. 

Het type bedrijf waar je stage loopt is minder belangrijk dan wat je op de stageplaats effectief moet doen. Je taken moeten namelijk voldoende gevarieerd zijn en aansluiten bij wat je leert in je opleiding. In het ideale geval kan je op je stageplaats uitblinken in wat je geleerd hebt en tegelijkertijd heel wat bijleren.