Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs
"Leerkracht lager onderwijs: timmer mee aan een kindertoekomst"

Als leerkracht lager onderwijs maak je niet alleen je eigen droom om les te geven waar: je werkt ook mee aan die van de kinderen. Door creativiteit te stimuleren, kennis en inzichten bij te brengen en zo mee hun toekomst uit te tekenen. Elke dag word je ondergedompeld in hun leefwereld en leer je met hen de wereld ontdekken. Kortom, een onbetaalbaar mooie job.

Leerkracht lager onderwijs: what’s in it for me?

De opleiding leerkracht lager onderwijs is heel praktijkgericht: al vanaf het eerste semester breng je theorie in de praktijk via leerrijke stages.

Je gaat aan de slag met de mogelijkheden en talenten van elk kind om hun unieke persoonlijkheid mee vorm te geven.

Bovendien ontdek je al snel je eigen kwaliteiten en sterktes, leer je innovatieve onderwijsmethodes toepassen en raak je helemaal vertrouwd met nieuwe technologie in de klas.  

Deze ontdekkingstocht, die je samen aflegt, maakt het voor  jezelf als voor het kind onophoudelijk boeiend en toont hoe leren ook écht fun kan zijn. Bovendien krijg je de kans een stage- en/of studiesemester in het buitenland te volgen.

Waar kan je later aan de slag?

Na je opleiding tot leerkracht lager onderwijs aan Howest kan je in alle onderwijsnetten aan het werk. Gewoon, buitengewoon of methodeonderwijs? Allemaal perfect mogelijk. En dat is nog niet alles, want ook in culturele en educatieve centra verwelkomen ze je maar al te graag.

Heb je al een lerarendiploma en wens je een bijkomend bachelordiploma te behalen?

Omdat de bacheloropleidingen Kleuter-, Lager en Secundair Onderwijs intensief samenwerken hebben, worden voor jou mooie doorstroomkansen gecreëerd.

Heb je ook ambities om leerkracht voor een andere doelgroep te worden? Dat kan, via onze lerarenopleiding kan je in vier jaar tijd twee bachelordiploma’s halen. Heb je al een diploma bachelor onderwijs, of een masterdiploma in combinatie met een graduaat educatieve wetenschappen? Dan kun je via een verkort traject van één jaar kleuteronderwijzer of leerkracht secundair onderwijs worden. 

Verkort traject Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Heb je reeds een bachelor- of masterdiploma op zak én voel je de nood om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van het lagere schoolkind?

Kies voor het verkort traject aan de lerarenopleiding van Howest en behaal je pedagogisch bekwaamheidsbewijs Lager Onderwijs. We leiden je op tot een leerkracht die bewust en vol vertrouwen het verschil durft maken. Een leerkracht die inspireert, creëert en enthousiasmeert. Iemand die zich in verwondering laat brengen door de leefwereld van zijn leerlingen en op zijn beurt de leerlingen verwondert.

Dit verkort traject kan je zowel op de campus in Brugge als Oudenaarde volgen.

Download de opleidingsfiche

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met onze opleiding.

Online infoavonden starten in februari

Wil je een opleiding starten aan Howest vanaf februari 2023? Dat kan! Tijdens de online infoavonden op 1 en 14 februari staan de trajectbegeleiders voor je klaar om je meer info te geven en antwoord te formuleren op al je vragen.

Maak kennis met de opleiding

Aan Howest ben je aan het juiste adres om in februari een andere weg in te slaan. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je ervan verwacht? Of ben je aan het werk, maar wil je liever terug gaan studeren? De lectoren en trajectbegeleiders helpen je graag verder via mail.

Contacteer de trajectbegeleider

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

Een bachelor lager onderwijs kan professioneel heel wat kanten uit. Ook buiten de onderwijssector!

Onze troeven

De opleiding lager onderwijs is niet alleen boeiend, maar ook heel praktijkgericht. Bovendien staat aan Howest een gemotiveerd lectorenteam achter jou!

Meet & greet

Heb je vragen over de opleiding bachelor onderwijs? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij nemen spoedig contact met jou op.

Onderzoek en dienstverlening

Alle studenten van onze lerarenopleiding dienen zich doorheen de opleiding in te zetten en te engageren om mee te werken op de scholen waarmee we samenwerken. Ben je als school op zoek naar studenten lerarenopleiding kleuter- en/of lager onderwijs voor het begeleiden van activiteiten op jullie school, neem zeker en vast contact op.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157680446860390

Waar heb ik les?

Campus Brugge Centrum

Campus Brugge Centrum bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Sint-Jorisstraat 71
8000 Brugge
+32 50 33 32 68
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Waarom moet ik een instaptoets maken?

Zo kunnen we je verder op weg helpen!

Voor je aan een lerarenopleiding kan beginnen, vul je verplicht een instaptoets in. Het doel van deze toets is om zicht te krijgen op je startcompetenties, je studievaardigheden en je motivatie. Op die manier weet je vooraf wat je sterktes en ontwikkelpunten zijn. De resultaten zijn er dus vooral om je te helpen zodat je eventueel kan beslissen om aan te sluiten bij een differentiatietraject voor wiskunde, Frans en/of Nederlands.

Een excellente studentenbegeleiding is wat Howest vooropstelt. We besteden dan ook heel wat aandacht aan het leren kennen van onze studenten.

Hoe ziet mijn lesrooster eruit?

Het lesrooster ziet er elke week anders uit. 

We starten ten vroegste om 8u30 en sluiten ten laatste af om 17u45. Uiteraard heb je elke week ook wat vrije momenten waarin je kan ontspannen, cursussen studeren of (groeps)taken uitwerken.

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Waarom kiezen jullie voor een 6-wekenstructuur in het eerste jaar?

Het zorgt voor een vlotte overgang van het secundair naar het hoger onderwijs én hierdoor kunnen we je in het begin van de opleiding beter ondersteunen op het vlak van plannings- en studievaardigheden. 

In het eerste jaar leg je om de zes weken een examen af van een beperkt aantal modules. Hierdoor kan je intensief bezig zijn met de leerstof. De theorie wordt direct omgezet naar de praktijk. 

Voor de praktijkgerichte modules maken we een uitzondering op de 6-wekenstructuur. 

Hoe ziet mijn stage eruit?

We kiezen bewust voor een lintstage. Zo kan je geleidelijk aan wennen aan én proeven van het werkveld. 

Al in de eerste weken draai je mee op een basisschool. Op je allereerste stagedag word je al ondergedompeld in de dagelijkse realiteit van het onderwijs. Je verkent alle facetten van de job van leerkracht. In de lintstage krijg je de ruimte om te proberen, fouten te maken, te reflecteren en opnieuw te proberen. Al doende versterk je immers je vaardigheden. Naarmate de opleiding vordert, wordt het aandeel stage steeds groter. Hierdoor raak je voldoende vertrouwd met het volledige takenpakket van de leerkracht. 

Ik maak me zorgen over de moeilijkheidsgraad van de lerarenopleiding. Is een bepaalde vooropleiding nodig?

Neen, onze opleiding blinkt uit door de uitstekende studentenbegeleiding. Beschik je over een gezonde portie motivatie en doorzettingsvermogen, dan vinden we samen vast een antwoord op heel wat uitdagingen die op je pad komen. 

We bieden een aantal faciliteiten als je een leerstoornis hebt. Zo kan je gebruikmaken van voorleessoftware bij het maken van een aantal examens. De lectoren zijn steeds aanwezig op de campus. Aarzel dus niet om je bezorgdheden te delen en je vragen te stellen. Een traject op maat kan je samen met de trajectbegeleider uitwerken.  

Kan ik een internationale ervaring opdoen?

Zeker! Een greep uit het aanbod: Utrecht, Rotterdam, Noorwegen, China, India, Zambia, Zuid-Afrika, …  

Kijk je graag naar onderwijs over de grenzen heen? Daar krijg je daar tijdens je lerarenopleiding aan Howest zeker de kans toe. We zijn ervan overtuigd dat studeren of stage lopen in het buitenland een absolute verrijking is. Daarom promoten we internationale mobiliteit sterk onder onze studenten. 

Welk muziekinstrument moeten we leren spelen?

Gitaar, maar speel je zelf al een begeleidingsinstrument, dan kan je ook dit in de opleiding inzetten.

In de lessen ‘muzisch experimenteren’ leer je een aantal akkoorden spelen op een akoestische gitaar. Eens je dit onder de knie hebt, zal je vlot een repertoire aan kinderliedjes kunnen spelen. Je hebt hiervoor geen specifieke voorkennis nodig, maar voldoende oefenen doorheen het jaar is de boodschap.

Kan ik later werken in alle onderwijsnetten?

Uiteraard! Laat je niets anders wijsmaken. Howest is een pluralistische hogeschool met een breed netwerk aan stagescholen. 

We houden de focus op het werkveld zo breed mogelijk zodat je later terecht kan in alle onderwijsnetten. We stimuleren ook een open en respectvolle kijk op andere levensbeschouwingen. In de module ‘zingeving’ kan je kiezen om het attest rooms-katholieke godsdienst te behalen, een deel van het postgraduaat Niet-confessionele zedenleer opnemen of als alternatief ‘filosoferen met kinderen’ (uniek in Vlaanderen) volgen. 

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"BO De Vuurtoren"

Michelle Gysenbergs

"BO De Vuurtoren"

Michelle Gysenbergs

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

“Als ik terugdenk aan Howest komt het gevoel welkom te zijn direct naar boven. Vanaf de infodag merkte ik dat ik erbij hoorde, dat ik het waard was om naar geluisterd te worden. De lerarenopleiding was mijn safe haven: ik mocht mezelf zijn, ik leerde out-of-the-box denken en grenzen verleggen. Ik leerde op een gepaste manier omgaan met ouders en collega’s. Ik ontdekte hoe ik kinderen kon prikkelen en uitdagen op hun niveau. Ik werd ook zelf uitgedaagd om de handleiding los te laten en te vertrekken vanuit de kinderen … De lerarenopleiding heeft me gevormd tot de enthousiaste leerkracht die ik vandaag ben. De variatie in stagemogelijkheden liet me het buitengewoon onderwijs ontdekken. Ik koos daarom voor een BaNaBA buitengewoon onderwijs en geef er ondertussen ook les.

"GBS De Pluim"

Melissa Vermassen

"GBS De Pluim"

Melissa Vermassen

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Ik kijk met een warm gevoel terug op mijn tijd aan Howest. Wat me vooral is bijgebleven, is de menselijke en waarderende aanpak van de docenten. Ze kenden onze kwaliteiten en hadden oog voor onze talenten. Diezelfde aanpak vond ik later terug in de school waar ik aan de slag kon. Daar ben ik ondertussen drie jaar directeur. Die keuze was best ingrijpend, want juf worden, dát was mijn grote droom. Toch is het de juiste keuze gebleken. Met veel plezier en passie bouw ik vandaag mee aan de visie, de richting en de dagelijkse organisatie van de school. En de menselijke en waarderende aanpak van Howest? Die pas ik nu zelf elke dag toe bij het coachen van mijn team.

"BS De Wimpel"

Kaneesha Claessens

"BS De Wimpel"

Kaneesha Claessens

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Bloed, zweet en tranen: dat is waar iedere student het op het einde van deze rit over eens is. Maar ook over het feit dat Howest doorheen die drie jaar een echte steun en toeverlaat vormt. De kleinschaligheid van de hogeschool verzekert dat je geen nummer bent, maar een individu dat kan rekenen op een persoonlijke aanpak. Zo wordt, naast de nodige theorie- en praktijklessen, ook aandacht geschonken aan zelfreflectie en het vinden van jezelf. Op die manier kan je groeien als persoon en als unieke leerkracht. Ikzelf kreeg de kans om in functie van mijn bachelorproef Brussel te gaan verkennen. Daar geef ik vandaag ook les als juffrouw in het vierde leerjaar. Deze sprong had ik nooit durven wagen zonder de ervaring die ik in Howest heb opgedaan. Het spreekwoordelijke duwtje in de rug kwam alvast door het aanstekelijk enthousiasme van het lectorenteam.

"Freinetschool De Tandem"

Niels Sinnaeve

"Freinetschool De Tandem"

Niels Sinnaeve

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Een paar jaar geleden studeerde ik af aan Howest. De open sfeer, de lectoren die hun kennis en ervaring deelden en de stages op verschillende scholen hebben mij gevormd tot de leerkracht die ik vandaag ben. Kritisch denken en reflecteren over het eigen lesgeven stond centraal tijdens de opleiding. Meteen nadat ik was afgestudeerd, kon ik aan de slag als leerkracht binnen het Freinetonderwijs. Daar geef ik nog steeds met veel overgave en passie les. Elke dag werken we aan innovatieve projecten en kijken we met een kritische blik naar ons eigen werk. Het is duidelijk dat de kritische en reflecterende houding die ik aanleerde aan Howest me geen windeieren heeft gelegd.

"Jeugdclub 't Verzet"

Dylan Ghesquière

"Jeugdclub 't Verzet"

Dylan Ghesquière

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

“In andere hogescholen vond ik maar moeilijk mijn weg, maar aan Howest Brugge kwam ik thuis. Ik kon er op een heel persoonlijke manier uitgroeien tot een zelfzeker persoon met een waardevol bachelordiploma. Met dit in de rugzak durfde ik de uitdaging aangaan om in het buitengewoon secundair onderwijs type 3 te starten. Na twee jaar vol emotie en waardevolle momenten sprong ik op de volgende trein richting mijn toekomst en werd ik coördinator van Jeugdclub ’t Verzet in Knokke-Heist. Aan Howest had ik namelijk niet enkel een vak geleerd, ik leerde er ook sterk in de schoenen staan en ervoor gaan. Dat de lectoren echt om hun studenten gaven, was daarbij cruciaal. Bedankt Howest!

"Islamleerkracht"

Samia Helsmoortel

"Islamleerkracht"

Samia Helsmoortel

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Als kersverse islamleerkracht in het lager en secundair onderwijs, kijk ik met veel voldoening terug op mijn keuze voor Howest. We werden er persoonlijk begeleid in onze groei, kregen er kansen en konden er onze blik verruimen. Studeren aan Howest heeft mijn toekomst voor een groot deel bepaald. De opleiding vormde me tot een dynamische, gemotiveerde leerkracht met heel wat expertise. Ik leerde om burgerschapszin bij leerlingen te bevorderen, om mijn lessen zo vernieuwend mogelijk in te kleden en om op een positieve en efficiënte manier om te gaan met leerlingen, ouders en collega’s.

"Vanaf het begin voelde ik me thuis op de campus."

Nel Acke

"Vanaf het begin voelde ik me thuis op de campus."

Nel Acke

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Vanaf het begin voelde ik me thuis op de campus: ik kreeg een warm onthaal en er heerst een open, luchtige, plezierige sfeer. In de opleiding zelf kon ik genieten van een mix van praktijk, leeractiviteiten, coaching en het aanleren van vaardigheden – steeds onder vakkundige begeleiding van het lectorenteam. Door de grote interactie tussen kreeg ik een sterk gevoel van verbondenheid. In Howest ligt de focus op trial and error: proberen, experimenteren, fouten maken en eruit leren. Vallen en vooral opstaan. Innovatief en creatief denken. Verder krijg je in de opleiding verschillende waarden mee, die je kan inzetten in je verdere carrière en leven. Zoals ondernemingszin, creativiteit en een reflectieve houding. De opleiding leert je om de wereld uit de ogen van de kinderen te bekijken, vol verwondering en belangstelling.

Volg de bacheloropleiding Lager Onderwijs op sociale media