Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw mee aan een veilige digitale wereld

In de bacheloropleiding Cybersecurity duik je helemaal in de opwindende wereld van cybersecurity. En dat is geen overbodige luxe. Nu de wereld in sneltempo digitaliseert, zit ook de digitale criminaliteit op kruissnelheid. De aanvallen op bedrijven, overheden of financiële instellingen komen dan ook uit allerlei hoeken. Cybersecurity-experts zijn bijgevolg een veelgevraagd profiel voor elke organisatie die zich wil wapenen tegen hackers. Aan Howest leiden wij je op tot zo’n veelzijdige specialist.

Om jou uit te laten groeien tot een ‘digitale bewaker en beveiliger’ van IT-systemen en netwerken, maak je kennis met zowel de aanvallende als de verdedigende kant van cybersecurity. Je leert dus hoe je bedreigingen kan detecteren (van script kiddy tot staatsgerelateerde hacks), hoe je cybercriminelen te slim af kan zijn, hoe je data en processen kan beschermen tegen aanvallen en hoe je effectief kan reageren bij cyberincidenten.

Aangezien de bachelor Cybersecurity de enige is in ons land, word jij een echte pionier. Een uitzonderlijk securitytalent met een échte meerwaarde voor de beveiliging van elke digitale omgeving.

Knelpuntopleiding

De opleiding is door VDAB erkend als knelpuntopleiding, wat inhoudt dat je als afgestudeerde snel aan de slag kunt in een knelpuntberoep. Als je ingeschreven staat als werkzoekende en slaagt voor een VDAB-screening die je geschiktheid voor de gekozen studie beoordeelt, zorgt VDAB voor de betaling van je inschrijvingsgeld en een vast bedrag voor leermateriaal.

Studenten Bachelor Cybersecurity

Waar kom je later terecht?

Met jouw bachelor Cybersecurity op zak ben je meteen inzetbaar. Je beschikt over een specifieke expertise die inspeelt op reële noden.

Je bent gegeerd door zowel bedrijven die gespecialiseerd zijn in cybersecurity als door bedrijven met een ICT-afdeling of consultancybureaus.

Ook in de specifieke securityafdeling van overheden, de politie, het leger of (inter)nationale organisaties uit de profit- en non-profitsector kan je aan de slag.

Cybersecurity jobkansen

Knelpuntberoep met specifiek profiel

De mogelijke rollen van een cybersecurityprofessional zijn specifiek bepaald door het European Cybersecurity Skills Framework (ECSF). We bereiden je dus voor op een profiel dat effectief nodig is:

  • Cybersecurity Architect: je ontwerpt veilige systemen
  • Cybersecurity Auditor: je beoordeelt en evalueert systemen
  • Cyber Incident Responder: je reageert snel op aanvallen en beperkt zo de schade
  • Digital Forensics Investigator: je achterhaalt digitale sporen
  • Cybersecurity Educator: je creëert awareness voor digitale beveiliging
  • Cybersecurity Implementer: je implementeert innovatieve technologieën
  • Penetration Tester: je identificeert zwakke plekken en spoort beveiligheidsfouten op
  • Cyber Threat Intelligence Specialist: je identificeert bedreigingen en anticipeert hierop

Verder studeren?

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Cybersecurity aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Opleiding in beeld

Troeven van de opleiding

Uniek in Vlaanderen

Howest biedt als enige in Vlaanderen een bachelor Cybersecurity aan.

Sterke link met organisaties en bedrijven

Reële opdrachten, gastlectoren met professionele ervaring, bedrijfsbezoeken, up-todate onderzoek, stage… Stuk voor stuk zorgen ze ervoor dat je weet wat leeft op het vlak van cybersecurity en welke expertise vereist is.

Aanval én verdediging

Je leert denken als een hacker en gebruikt hun technieken en tools om cybersecurity-oplossingen hands-on te implementeren. Tegelijk trainen we je in het aanvallen en verdedigen van systemen en netwerken.

Ruime technische expertise

Je technische vaardigheden zijn inzetbaar voor uiteenlopende cyberomgevingen, waaronder ook industriële systemen en cloudinfrastructuur.

Veelzijdig inzetbaar

Binnen het volledige gamma van ‘beheren, identificeren, beschermen, detecteren, reageren en herstellen’ draag je op tal van manieren bij aan de cyberbeveiliging van uiteenlopende bedrijven, instellingen en overheden.

Soft skills

Je wordt een expert op technisch vlak, maar we trainen ook je soft skills: problemen oplossen, ethisch handelen, risicomanagement, kritisch denken, planmatig uitvoeren, flexibiliteit en stressbestendigheid.

Internationale kansen

Je kan zowel stage lopen in het buitenland als een semester studeren aan een van onze internationale partnerscholen.

Sterk onderbouwd programma

De invulling van onze opleiding vertrekt van de bestaande raamwerken, rollen en internationaal aanvaarde standaarden rond cybersecurity en hoe deze ingebed kunnen worden. Die inhoud evolueert mee met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cyberbeveiliging.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op. Wij staan elke weekdag voor je klaar tussen 9u en 17u. Stel andere vragen aan deze contactpersoon:

Johan Galle

Johan Galle

Contactpersoon Bachelor Cybersecurity

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Voorkennis op het vlak van informatica is handig, maar geen noodzaak. Wil je je toch wat voorbereiden, dan is er onze instapcursus programmeren en web, maar die inhoud komt ook in de lessen aan bod.

Voor wiskunde verwachten we dat je minimum 4 uur per week wiskunde hebt gehad in het secundair. Is dit niet het geval, dan zijn de instapcursussen wiskunde aanbevolen. Om je verder te helpen, richten we tijdens het academiejaar ook monitoraten in (herhalings- en begeleidingssessies). 

We nemen de term toegepast in Toegepaste Informatica zeer letterlijk. Als professionele bachelor is het de bedoeling dat je dingen enigszins begrijpt maar de absolute meerwaarde zit in het uitvoeren en doen! Het vele projectwerk, de vele werkcolleges en labo’s bewijzen dat je zelf aan de slag gaat. We geloven dan ook dat passie en motivatie de sleutel is naar succes. Het euforisch gevoel na al het harde werk van een project valt dan ook niet te onderschatten. Hoe verder je in de opleiding vordert, hoe meer het belang van praktische taken naar boven komt. Helemaal op het einde is er dan de kers op de taart met de stage.

De meeste studenten komen uit wetenschappelijke richtingen in het ASO of uit informaticabeheer en boekhouden-informatica in het TSO. Heb je geen informatica gehad? Dat is geen probleem. Wil je je toch al wat voorbereiden voor de lessen starten? Dan je een van de instapcursussen programmeren of web volgen. Er zijn ook instapcursussen wiskunde als je minder dan 4 uur wiskunde hebt gehad in het secundair. 

We maken vanaf dag één gebruik van de modernste ontwikkeltechnieken. Onze code EN projecten worden beheerd door marktleiders binnen het vakgebied. We hanteren steeds de principes van Continuous Development & Integration. Dit helpt ons om een echte DevOps cultuur op te bouwen, en nieuwe technologie zoals bijvoorbeeld GitHub Copilot en chatGPT te omarmen. In de eerste jaren ligt de focus voornamelijk op het gebruiken van deze mogelijkheden, maar later bouwen we hierop verder om alles te integreren en ook zelf op te zetten. We differentiëren ons ook met het aanbod van onze specialisatiedomeinen. Zo zijn we marktleider in cybersecurity en bieden we een volwaardige afstudeerrichting Artificial Intelligence (AI) aan.  In het traject Software Engineering komen heel wat innovatieve ontwikkeltechnologieën aan bod en kan het DevOps verhaal volop uitgediept worden.   Daarnaast leer je in het uniek traject Web3 software veilig en gedistribueerd (democratisch) op te zetten, maar ook de principes van digitale eigendom en identiteit in bestaande applicaties te voorzien.