Skip to main content

Leer zakendoen in en met China

  • Wil je later zakendoen in en met het Verre Oosten?
  • Ben je geboeid door de Chinese taal, cultuur en geschiedenis?
  • Zie je kansen in de snelle groei van de Chinese economie?

Dan is het keuzetraject Chinese Business Studies binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement iets voor jou. Dit keuzetraject is uniek in Vlaanderen.

Brede businessopleiding toegespitst op de Chinese markt

Het studieprogramma is een mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur. Het is opgebouwd rond vier pijlers: Chinese Culture, Chinese Business, Marketing in China en Mandarin Chinese. Zo maak je kennis met alle aspecten en finesses die bij het zakendoen met het Verre Oosten komen kijken:

  • Je leert hoe je succesvol handel drijft in en met China.
  • Je krijgt een zeer stevige basis zakelijk Chinees (3 jaar lang 6 uur per week).
  • Je ontdekt in detail hoe de Chinese bedrijfswereld in elkaar steekt. Daarvoor krijg je les van experts uit de praktijk en werk je heel vaak samen met de bedrijfswereld.
  • Je leert aankopen en verkopen in een zeer specifieke cultuur met bijzondere aandacht voor lokale etiquette.
  • Je maakt kennis met de Chinese cultuur, geschiedenis en lokale gebruiken. Dat ontdek je ook ter plaatse, want je trekt minstens één keer naar China voor studie of stage.
  • Je wordt ingeleid in het management, de financiële, juridische en logistieke organisatie en marketing van een bedrijf.
Chinese Business Studies_chinese cultuur leren kennen

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster

BST5

Eerste jaar

In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student Bedrijfsmanagement essentieel zijn.

Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit het keuzetraject Chinese Business Studies.

Tegelijk maak je al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar gaat de focus meer naar de specifieke modules uit het keuzetraject Chinese Business Studies. Hierdoor word je een specialist in jouw domein.

Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar je eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar stomen we je helemaal klaar voor het werkveld!

Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt. Daar ligt dan ook de nadruk op in het laatste jaar.

De voorbereiding op het werkveld vullen we aan met specifieke modules uit het keuzetraject Chinese Business Studies.

Course unit descriptions for this study programme
Chinese Business studies stage

Jouw toekomst

Diploma op zak?

Met je bachelordiploma kan je aan de slag bij alle bedrijven die handel drijven met China (of dat zouden willen), zowel in aankoop- als verkoopfuncties. Je komt dus terecht in een wereld met heel wat perspectieven en opportuniteiten.

Verder studeren?

Liever nog verder studeren? In samenwerking met het Confuciusinstituut kan je 1 jaar naar China om je kennis van de Chinese taal verder te verdiepen.

Aan Howest kan je ook een bijkomende afstudeerrichting of een extra keuzetraject binnen de bachelor Bedrijfsmanagement behalen in een verkort traject. Daarnaast kan je via een schakelprogramma doorstromen naar een master.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je (in 3 jaar) volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20 tot 24 uur les per week. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je al een andere opleiding gevolgd en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? Dan kunnen we een traject op maat van jouw situatie uitwerken.

Contacteer hiervoor lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys), trajectbegeleider van de opleiding Bedrijfsmanagement.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Chinese Business Studies aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 31 August
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Bruges:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Uniek keuzetraject in Vlaanderen

Je proeft van een mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur. En dat is uniek in Vlaanderen.

Dit keuzetraject bereidt je optimaal voor om succesvol handel te drijven met het Verre Oosten, een zakelijk netwerk uit te bouwen in China en zo mee te surfen op de spectaculaire groei van de Chinese economie. Marco Polo achterna…

Grondige kennismaking met de Chinese cultuur

We dompelen je helemaal onder in de Chinese cultuur, geschiedenis en lokale gebruiken. Je maakt niet alleen kennis met de Chinese cultuur, je leert ook hoe je moet omgaan met Chinese culturele gevoeligheden.

Wij zorgen ervoor dat je een voetje voor hebt als je eenmaal in de praktijk staat. We mijden de grote clichés over de Chinese-versus-de-Westerse-cultuur. Aan de hand van concrete situaties en rollenspellen leren we Chinees gedrag decoderen, dubbele bodems in gesproken en geschreven boodschappen herkennen, lichaamstaal gebruiken in de communicatie met Chinezen...

Kennismaken met China doe je niet alleen via boeken en lessen, maar ook ter plaatse. Je trekt dus minstens één keer naar China voor studie of stage.

Studiereis naar China

Elk jaar tijdens de paasvakantie en de week ervoor of erna volgt een veertigtal Howest-studenten een intensief taal- en cultuurprogramma bij de Zhejiang Gongshang University in het Chinese Hangzhou. Die universiteit is een partner van Howest en ligt op een prachtige nieuwbouwcampus met indrukwekkende sportfaciliteiten, restaurants, winkeltjes, bibliotheken…

In de voormiddag staan Chinese taal- en cultuurlessen op het programma, evenals de module 'Doing business in China'. In de namiddag begeleiden de Howest-studenten conversaties in het Engels over maatschappelijke topics met lokale studenten. Als dank voor hun inzet tijdens de conversatiesessies verblijven de Howesters drie weken gratis in vol pension op de campus van onze partneruniversiteit.

Verder staan ook werkveldbezoeken en prachtige toeristische uitstappen op het programma (o.m. het West Lake in Hangzhou, de metropool Shanghai en drie dagen Beijing op de terugweg naar België).

Stevige kennis Chinese taal

In de eerste drie semesters verwerf je de basis van het Chinees. We leren je alles over uitspraak en intonatie, hoe je eenvoudige gesprekken in het Chinees op gang kan trekken en afsluiten (ook een kunst!) en hoe je een elementaire leesvaardigheid opbouwt.

Halfweg het tweede jaar leg je niveau 3 van het officiële Chinese taalexamen af. Daarna werken we met jou naar de officiële Business Chinese Test (BCT) toe.

Het Chinees dat je zal nodig hebben om zaken te doen evolueert sneller dan de handboeken. Je zal dus geen ellenlange woordenlijsten uit het hoofd moeten leren. Je leert daarentegen zelf je woordenschat opbouwen aan de hand van douaneformulieren, productbeschrijvingen, facturen of contracten.

In de algemene bedrijfsvakken leer je een balans lezen. In geen enkele andere hogeschool- of universitaire opleiding leer je hoe je 'balans' in het Chinees zegt...

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Lieven Van Hyfte

Lieven Van Hyfte

Opleidingscoördinator

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Howest heeft in België een unieke samenwerking met het Confuciusinstituut. Hierdoor krijg je les van in China opgeleide taaldocenten en sta je op de eerste rij voor studiebeurzen die je toegang geven om in China zelf stage of extra taalstudie te volgen.

Hiernaast krijg je ook les van docenten die zelf in China gewoond of gewerkt hebben, die hun eerstehands ervaring met je delen.

Je wordt ondergedompeld in een unieke mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur. Hierbij ontwikkel je jouw management skills, je interculturele vaardigheden en leg je de basis voor het uitbouwen van een zakelijk netwerk in China. Je zal leren aankopen en verkopen in een zeer specifieke cultuur waarin lokale etiquette een belangrijke rol speelt.

·        Wil je later zakendoen in en met China?

·        Ben je geboeid door de Chinese taal, cultuur en geschiedenis?

·        Zie je kansen in de snelle groei van de Chinese economie?

Dan is het nieuwe keuzetraject Chinese Business Studies binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement iets voor jou. Het is een unieke mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur.

Vooropleiding speelt op zich niet zo’n grote rol, de 'goesting' is belangrijker. We starten van nul en bouwen geleidelijk aan kennis op. Voor wie twijfelt, bieden we instapcursussen aan. 

We gaan er prat op dat ons curriculum doorspekt is met praktijkleren. Je krijgt niet alleen les van experts uit de praktijk, je werkt ook heel vaak samen met de bedrijfswereld. Al vanaf het eerste jaar kom je in aanraking met projectwerk. We bouwen dat gradueel op zodat je in het tweede en derde jaar in staat bent om concrete real-life cases voor het werkveld op te lossen. We voorzien ook 2 stageperiodes zodat je je kan verdiepen in de specialisatie van je voorkeur. Tot slot focussen we tijdens de studiereis natuurlijk op de Chinese bedrijfswereld.

Ja, in dit keuzetraject ben je zelfs verplicht om minstens éénmaal voor studie of stage naar China te trekken.