Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuidwest-Vlaanderen staat bekend als de productieregio in België. Een op de drie productiebedrijven in ons land bevindt zich in de regio en bij velen is er de dwingende vraag om te evolueren naar een industrie die duurzamer omgaat met materialen en grondstoffen.

De Circulaire Co-creatie hub (CICO HUB 1.0) bracht organisaties en bedrijven uit de Zuidwest-Vlaamse regio samen rond de thema's circulaire economie en afvalvalorisatie. In de eerste stap werden de reststromen uit de maakindustrie in kaart gebracht en geanalyseerd. In de volgende fase cocreëerden de maakindustrie, de sociale arbeidsbedrijven, ontwerpstudenten en professionele ontwerpers nieuwe producten en businessmodellen die een win-win genereren voor de sociale arbeidsbedrijven (extra werkgelegenheid) en de maakindustrie (nieuwe economische valorisatie van reststromen).

Met dit project wordt verder gebouwd op de onderzoeksresultaten van CICO Hub 1.0. In het CICO-hub 2.0 project onderzoeken we hoe we lokale overheden, bedrijven, maatwerkbedrijven en ontwerpers kunnen ondersteunen. Daartoe ontwikkelen we een centraal aanspreekpunt met betrekking tot circulair ondernemen.