Proximus en Howest hebben vandaag een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend voor de creatie van een 5G-lab op de Howest-campus in Kortrijk. In de loop van volgend academiejaar zullen bedrijven uit uiteenlopende sectoren er, in samenwerking met de Howest-studenten en onder begeleiding van Proximus-experten, de mogelijkheden van 5G voor hun business kunnen ontdekken en nieuwe toepassingen
kunnen ontwikkelen.
Dat de komst van 5G tal van mogelijkheden met zich meebrengt voor de bedrijvenmarkt in België, spreekt voor zich. 5G wordt immers algemeen beschouwd als een belangrijke enabler van digitale transformatie in bijna elke industrietak. Minder evident is hoe het volledige potentieel van 5G-technologie kan worden gerealiseerd. Ervaringen uit landen die al verder staan in hun 5G-traject, leren dat samenwerkingsverbanden en partnerschappen de implementatie van de technologie aanzienlijk kunnen vergemakkelijken.
In die zin is de MoU die Howest en Proximus vandaag ondertekenen een belangrijke stap vooruit. Met de ondertekening officialiseren beide partijen hun wederzijdse intentie om samen te werken rond het gebruik van 5G-technologie in de industrie en het bedrijfsleven. Het lab zal ook gebruikt worden door studenten uit de opleidingen Digital Arts & Entertainment, Multimedia & Creative Technology en Cyber Security Professional. Op die manier kan Howest het potentieel van 5G-technologie benutten om verder te blijven groeien als kenniscentrum voor nieuwe technologieën, bijvoorbeeld op het vlak van gaming, waarin het vandaag al
wereldwijd hoog aangeschreven staat.
Het partnerschap is een samengaan van twee sterke ecosystemen om studenten en ondernemingen te ondersteunen. Naast zijn uitgebreide expertise als toonaangevende 5Gspeler in België, kan Proximus samen met zijn filialen extra ondersteuning bieden in complementaire domeinen gaande van beveiliging en intelligente cloudoplossingen tot artificiële intelligentie en IoT. Howest brengt de academische expertise en verfrissende inzichten van zijn studenten en docenten in, evenals een sterk, lokaal verankerd netwerk van partners die extra ondersteuning kunnen bieden bij het creëren en opzetten van de use cases. Dit vertaalt zich in een end-to-end aanpak die de verschillende belanghebbenden samenbrengt doorheen het traject van ideevorming tot implementatie.
MPN-oplossing vanaf volgend academiejaar operationeel
Concreet zal Proximus in een eerste fase een ‘mobile private network’-oplossing (MPN) installeren, waarbij een aantal ruimtes op de Howest-campus worden uitgerust met indoor 5G-connectiviteit. De bedoeling is dat het platform in de loop van het academiejaar 2022-2023 operationeel is. Geïnteresseerde bedrijven kunnen vervolgens testruimte huren en krijgen de nodige ondersteuning om hun testopstelling te realiseren. Afhankelijk van hun voorkeur werken ze alleen of samen met de Howest-studenten aan de ontwikkeling van innovatieve 5G-toepassingen die relevant zijn voor hun business.
Dit moet de ontwikkeling van innovatieve use cases mogelijk maken waarbij een combinatie van geavanceerde technologieën vereist is. Denk bijvoorbeeld aan de waaier aan mogelijke toepassingen - voor fabricage, logistiek, vervoer, enz. - van autonome terreinbewaking, waarbij vanop afstand aangestuurde robots een bepaald pand of terrein van een onderneming bewaken, monitoren en inspecteren. Het 5G-lab op de campus van Howest biedt de ideale omgeving waar expertise en technologie samenkomen voor ondernemingen uit verschillende sectoren om soortgelijke of andere use-cases te bouwen en te testen.
Proximus biedt doorheen dat traject demo’s, opleidingen en technische ondersteuning aan. Howest en zijn partners kunnen daarbij een beroep doen op de solide expertise van Proximus op het vlak van technologie, devices, netwerkdiensten, connectiviteit, ICT, systeemintegratie en digitalisering.
Nieuwe stap in een logische samenwerking van gelijkgestemde partners
De beoogde creatie van het 5G lab luidt een nieuwe fase in van de jarenlange samenwerking tussen Proximus en Howest. In de loop der jaren werd reeds een sterk partnerschap ontwikkeld op het gebied van cyberbeveiliging. Daarbij worden onder meer events rond cyber security voor studenten georganiseerd en ervaringen uitgewisseld in het kader van de Cyber Security Coalition, een samenwerkingsplatform dat cyberbeveiligingsdeskundigen uit de private, publieke en academische sector samenbrengt. De hechte banden met Howest zijn bovendien logisch in het licht van de strategische prioriteit voor Proximus om de digitalisering van ons onderwijssysteem te stimuleren. Studenten en onderzoekers de kans geven ervaring op te doen in nieuwe technologische domeinen, is van essentieel belang om onze aankomende afgestudeerden voor te bereiden op de toekomst. Met deze samenwerking willen Proximus en Howest daarin een voortrekkersrol spelen.
Anne-Sophie Lotgering, Enterprise Market Lead bij Proximus:
"Ik ben heel blij om de volgende stappen in ons strategisch partnerschap met Howest officieel te mogen aankondigen. Samen zullen we een ultramodern 5G-lab creëren, uitgerust met onze 5G MPNtechnologie. Het lab zal verschillende onderwijsprogramma's ondersteunen en studenten in staat stellen nieuwe use-cases te ontdekken, te testen en te bouwen, gecombineerd met aanvullende technologieën zoals IoT, artificiële intelligentie, virtual reality, EDGE-computing, enz. De apparatuur en de innovatieve omgeving die wij in ons 5G-lab zullen aanbieden, beantwoorden bovendien aan een sterk aanwezige vraag bij bedrijven uit verschillende bedrijfstakken, die graag willen experimenteren met echte use-cases. Via ons 5G-lab op de Howest-campus zullen zij toegang krijgen tot de set-up om die te realiseren, terwijl ze kunnen rekenen op een ecosysteem van expertise en innovatieve ideeën, van ideevorming tot implementatie."
Interesse om te komen experimenteren? Mail naar 5glab [at] howest.be (5glab[at]howest[dot]be)