Indische ambassadeur bezoekt Howest als eerste Vlaamse hogeschool

Indische ambassadeur bezoekt Howest als eerste Vlaamse hogeschool

Indische ambassadeur bezoekt Howest als eerste Vlaamse hogeschool

Howest ontvangt vandaag, vrijdag 20 mei, hoog bezoek. Santosh Jha, de ambassadeur van India in België, Luxemburg en de EU, komt naar Kortrijk. Het bezoek kadert in de 75° verjaardag van de start van de diplomatieke betrekkingen tussen België en India. De ambassadeur zal onder meer het belang van India in het digitale domein toelichten en een bezoek brengen aan Barco. Howest van zijn kant krijgt de kans om haar Engelstalige ICT- en technologieopleidingen en haar ambitie om meer Indische studenten in België te laten studeren in de kijker te zetten.

Belang van India in het digitale domein

De komst van de ambassadeur van India kadert in de 75° verjaardag van de Indiase onafhankelijkheid en van de start van de diplomatieke betrekkingen tussen België en India. “De ambassadeur koos om onze hogeschool als eerste van het land te bezoeken vanuit een grote interesse voor onze diverse ICT- en technologieopleidingen”, aldus Isabelle Pertry, diensthoofd internationalisering van Howest. “Onze pioniersrol op het vlak van digitale transformatie en cybersecurity en de wereldwijde bekendheid van onze bachelor Digital Arts and Entertainment – tot drie keer toe verkozen tot beste gameopleiding ter wereld – zijn hem niet ontgaan. Een land als India dat uitblinkt in het digitale domein volgt dan ook nauwgezet de ontwikkelingen aan Howest.

Focus op rekrutering van studenten uit India

Sinds 2012 kijken we aan Howest in de richting van India en werken we structureel samen met Indiase partneruniversiteiten, bedrijven en organisaties in onder meer Chandigarh en Tiruchirappalli. Dat resulteerde de voorbije tien jaar in tal van uitwisselingen van studenten en personeel, stages in India en de jaarlijkse ‘India from within’ studiereis. “De bestaande banden met India en onze tien Engelstalige bachelors en postgraduaten – vooral rond ICT en technologie – zijn een sterke troef om buitenlandse studenten aan te trekken. Van onze 9000 studenten komt momenteel 6% uit het buitenland en dat aandeel willen we tegen 2028 optrekken naar 10%. Specifiek voor India hopen we dat op termijn meer afgestudeerde Indische studenten instromen in onze bedrijven en zo het nijpende tekort aan ICT-personeel helpen opvangen. De recente invoering van een ‘zoekjaar’ voor pas afgestudeerden uit het buitenland kan hier zeker toe bijdragen”, duidt directeur onderwijs en internationalisering Frederik D’hulster.

Samenwerking met (Indische) bedrijfswereld

Een extra reden voor het bezoek is de nauwe samenwerking van Howest met het werkveld. Zo zal de ambassadeur met Barco en Vyncke Clean Energy Technology twee belangrijke partnerbedrijven van Howest ontmoeten. Ook vertegenwoordigers van de Belgian-Indian Chamber of Commerce & Industry en twee Indiase technologiebedrijven die actief zijn in ons land zullen in gesprek gaan met de ambassadeur. Op de agenda staat onder meer de samenwerking met de Indische bedrijfswereld, volledig in lijn met de nauwere banden tussen Europa en India die de in april opgerichte ‘India and EU Trade and Technology Council’ nastreeft op het vlak van handel en technologie. In de namiddag staat ook een bezoek aan de Barco-campus in Kortrijk op het programma.