Overslaan en naar de inhoud gaan

Het PFOS-schandaal, de dioxine-, paardenvlees- en fipronilcrisis… Door deze en andere incidenten in de milieu- en voedingssector is onderzoek naar voedselfraude en milieudelicten in de 21e eeuw alleen maar belangrijker geworden. De bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie van hogeschool Howest gaat daar vanaf september op inspelen met het nieuwe keuzetraject ‘Forensisch Laboratoriumonderzoek’.

Speuren naar voedselfraude en milieumisdrijven

“Voedselfraude, milieudelicten, illegale handel in dieren en planten… Het zijn stuk voor stuk misdrijven waarbij wetenschappelijk onderzoek en staalanalyses in het labo kunnen bijdragen tot het blootleggen van hun toedracht”, duidt opleidingsmanager Mieke Demeyere de nood aan een keuzetraject dat studenten opleidt tot forensisch laboratoriumonderzoekers of analisten. “De focus komt weliswaar niet te liggen op moordonderzoeken, maar met de dioxine- of de fipronilcrisis en het PFOS-schandaal nog vers in het geheugen, is het duidelijk dat onderzoek naar milieucriminaliteit, voedselfraude en overtredingen van de mestwetgeving in de agrosector meer dan ooit zijn nut kan bewijzen in het achterhalen van de oorzaken en de verantwoordelijken.”

Uniek keuzetraject in Vlaanderen

Howest is de eerste hogeschool die het keuzetraject Forensisch Laboratoriumonderzoek vanaf het academiejaar 2022-2023 zal aanbieden in Vlaanderen. “Als hogeschool met een passie voor de toekomst van onze studenten, zoeken we continu hoe we ons opleidingsaanbod verder kunnen afstemmen op de actuele én toekomstige opportuniteiten in het werkveld. Dit nieuwe keuzetraject anticipeert op de almaar belangrijkere rol voor forensisch analisten in laboratoria, voor verzekeringsmaatschappijen, bij overheidsinstellingen en agentschappen voor voedselveiligheid.”

Focus op praktijk

In het nieuwe keuzetraject komt het gewicht te liggen op de praktijkgerichtheid. De studenten gaan dan ook vanaf het eerste jaar aan de slag met stalen en hun analyse in het labo. Tegelijk krijgen ze de nieuwste software, technologieën en laboratoriumtools onder de knie om delicten in de milieu- en voedingssector, op dieren en in de agro-industrie op te sporen.

Ontdek meer over dit keuzetraject

Meer informatie? Contacteer mieke.demeyere [at] howest.be (mieke[dot]demeyere[at]howest[dot]be)