Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf het academiejaar 2021-2022 biedt Howest in samenwerking met haar Confuciusinstituut de nieuwe opleiding ‘Chinese Business Studies’ aan in Brugge. Dit keuzetraject binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement is niet alleen nieuw, het is ook uniek in Vlaanderen. De opleiding wordt een unieke mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur die volop inspeelt op de spectaculaire groei van de Chinese economie.

Optimale voorbereiding op zakendoen met China

China is een wereldmacht met grote ambities. Steeds meer Vlaamse bedrijven zijn er dan ook actief, maar toch importeren we vandaag nog altijd dubbel zoveel producten vanuit China dan dat er in de omgekeerde richting vertrekken. Om deze handelsbalans beter in evenwicht te brengen, is het belangrijk dat nog meer Vlaamse bedrijven exporteren naar China en hierbij liefst zo weinig mogelijk leergeld betalen bij het zakendoen met Chinese partners. Howest zal hiervoor de juiste beroepsprofielen opleiden. De mix van bedrijfsmanagement met Chinese taal en cultuur die vanaf september 2021 wordt aangeboden aan Howest, is dan ook een belangrijke innovatie binnen het opleidingsportfolio van Howest.

“Als hogeschool nemen we onze verantwoordelijkheid om jonge mensen op te leiden zodat ze later succesvol handel kunnen drijven met het Verre Oosten. Ons Confuciusinstituut in Brugge is daar de ideale biotoop voor.”
Frederik D’hulster, directeur onderwijs, onderzoek en internationalisering van Howest.

Nieuw keuzetraject binnen Bedrijfsmanagement

Chinese Business Studies wordt vanaf september geïntegreerd binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement van Howest. Het studieprogramma wordt gebouwd rond vier pijlers: Chinese Culture, Chinese Business, Marketing in China en Mandarin Chinese. Het nieuwe keuzetraject bevat zo alle ingrediënten om de studenten kennis te laten maken met alle aspecten en finesses die bij het zakendoen met het Verre Oosten komen kijken. Deze unieke bacheloropleiding leidt naar een diploma met heel veel kansen op werk binnen bedrijven die handel drijven met China (of dat zouden willen).

“Chinese Business Studies geeft alle tools in handen om zaken te doen in en met China: kennis van de taal, de cultuur, de lokale gebruiken én de bedrijfswereld.”
Lieven Van Hyfte, opleidingscoördinator Bedrijfsmanagement Howest

“We zijn ervan overtuigd dat deze mix van bedrijfsmanagement met Chinese taal en cultuur een belangrijke innovatie is in het opleidingsportfolio van Howest. Met dit unieke bachelordiploma kan je aan de slag bij alle bedrijven die handel drijven met China (of dat zouden willen), zowel in aankoop- als verkoopfuncties. Onze studenten komen dus terecht in een wereld met heel wat perspectieven en opportuniteiten.”
Romeo Baertsoen, directeur opleidingen aan Howest en China ervaringsdeskundige.

Meer informatie over de nieuwe opleiding

Gerenoveerd Confuciusinstituut

De lessen worden deels door native Chinese docenten gegeven in het Confuciusinstituut in de Sint-Jorisstraat in Brugge. Dat is de Belgische ‘vestiging’ binnen het wereldwijde netwerk van instituten dat China heeft uitgebouwd om de Chinese taal en cultuur te verspreiden. Daarbij werkt een Chinese universiteit samen met een buitenlandse instelling voor hoger onderwijs, in dit geval de Zhejiang Gongshang Universiteit en Howest. Dit Confuciusinstituut past dan ook zeer goed binnen de strategische samenwerking van de Provincie West-Vlaanderen met de Provincie Zhejiang in China.
Het Confuciusinstituut zit sinds 2014 in een prachtig neogotisch pand in de Brugse binnenstad. Dat gebouw werd onlangs gerenoveerd, met de steun van het Agentschap voor de wereldwijde promotie van de Chinese taal (Hanban) en Erfgoed Vlaanderen. Het renovatieproject is de eerste volwaardige samenwerking van China en Vlaanderen op het vlak van renovatie en herbestemming van beschermd bouwkundig erfgoed.

Meer informatie over het Confuciusinstituut Howest