Overslaan en naar de inhoud gaan
The Rookies logo

Twee studenten van Howest hebben elk in hun categorie een prestigieuze Rookie Award gewonnen. Deze internationale erkenning wordt uitgereikt door dezelfde organisatie die Howest al drie keer bekroonde als beste gameopleiding ter wereld. Dat er nu ook een winnende student uit de opleiding Industrieel Productontwerpen komt, bewijst dat de Hogeschool West-Vlaanderen niet enkel scoort op het vlak van gaming, maar ook bouwt aan een stevige reputatie als designschool.

Eerste Rookie uit Industrieel Product­ontwerpen

‘Rookie of the Year’ in de categorie ‘Product Design’ werd Glenn De Backer. De derdejaarsstudent Industrieel Productontwerpen (IPO) aan Howest haalde het op basis van zijn veelzijdige portfolio. Dat omvat onder meer een bluetoothspeaker in persoonlijke stijl, een deurbel in de stijl van een designer en een stapelbaar kattenhuis.

In de woorden van de jury klonk dat zo: “Je talent en inzet hebben ons echt omvergeblazen. Het is dan ook geen verrassing dat onze jury gefascineerd was door je uitzonderlijke creatieve vaardigheden en het gevolgde proces om tot je uitzonderlijke productontwerpen te komen.”

Portfolio Glenn De Backer

Glenn De Backer speaker Glenn De Backer cat house

Individuele erkenning, maar ook van opleiding

Voor de opleiding IPO is de Rookie Award van Glenn de eerste sinds het ontstaan van de internationale wedstrijd. De laureaat ziet nochtans een duidelijke link tussen de erkenning en de invulling van de opleiding:

“In het creatieve proces krijgen we heel veel begeleiding, maar tegelijk genieten we ook van genoeg vrijheid om zaken uit te proberen. Veel proberen, veel prototypes, durven opnieuw beginnen… Het zijn stuk voor stuk zaken waar Howest op hamert. Er wordt verwacht dat we zelf aan de slag gaan met de tools, maar zonder dat we aan ons lot worden overgelaten. De docenten tonen veel interesse en door de onderlinge connectie tussen de vakken leren we veel zaken meteen toepassen.”

Internationale focus

Lovende woorden dus van een student, lector Conny Meuris kijkt nog wat verder: “Naast de beste gamingschool ter wereld lijken we met Howest nu ook een stap te zetten om de beste designschool ter wereld te worden. In Vlaanderen zijn we alvast de enige hogeschool die de bachelor Industrieel Productontwerpen aanbiedt. En we mikken ook over de landsgrenzen, want sinds vorig jaar bieden we het volledige programma ook in het Engels aan.”

Mari Gallet meest beloftevolle concept artist

Ook de ‘Rookie of the Year’ in de categorie ‘Concept Art’ kwam uit een Howest-opleiding. Mari Gallet, derdejaarsstudente Digital Arts and Entertainment (DAE), sprong eruit op basis van een uitgebreid en indrukwekkend portfolio. Als concept artist maakt ze designs en 2D-afbeeldingen die later door 3D-artiesten in 3D gemaakt worden voor games of films. Belangrijk daarbij zijn creativiteit, verbeeldingszin, oog voor detail en goede tekenskills. Het zijn stuk voor stuk vaardigheden waarmee Mari kan uitpakken.

“Concept Art mag dan wel geen afstudeerrichting van onze opleiding zijn, het komt wel in verschillende vakken aan bod”, kadert Dries Deryckere, opleidingsmanager DAE. “We zijn dan ook heel blij dat een van onze studenten ook eens in de prijzen valt binnen een ander domein dan game development – waarin we traditioneel heel sterk scoren op The Rookies.”

Voor Mari is de Rookie Award een zeer mooie bekroning van al het harde werk. Dries Deryckere: “Heel veel oefenen is binnen onze opleiding essentieel. De beste studenten zijn dan ook deze die er elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds mee bezig zijn. Dat is dubbel zo waar bij Concept Art, een vak dat heel veel motorieke oefening vraagt. Daarnaast is een brede kennis van de wereld belangrijk. Reizen, musea bezoeken, inspiratie opdoen in andere werken… zorgen ervoor dat je met een grote creatieve bagage kan beginnen tekenen. Tot welke prachtige resultaten dit kan leiden, blijkt uit het portfolio van Mari.”

Portfolio Mari Gallet

Mari Gallet concept art
Rozet lamp, Arend Vandeberghe

De designklas van 2023

Bovenop de Rookie Award voor Glenn De Backer liep bij de opleiding Industrieel Productontwerpen onlangs nog een opsteker binnen. De pas afgestudeerde IPO-student Arend Vandenberghe werd namelijk door Flanders DC geselecteerd voor ‘De designklas van 2023’. Daarin komen de 25 beste afstudeerprojecten uit de verschillende designopleidingen samen: 25 jonge designers om in het oog te houden, zeg maar.

Samen met het designcollectief Vormen creëerde Arend ‘Rozet’ , een draaibare lamp die een cirkelvormige afdruk om zichzelf achterlaat en abstract verwijst naar de roetpatronen die het kaarslicht van kroonluchters vroeger op het plafond achterliet.

Over The Rookies

The Rookies is een internationale competitie voor jonge, creatieve designers, innovators en artiesten. Studenten uit verschillende disciplines (animatie, architectuur, filmproductie, next-gen gaming, illustratie, industrieel ontwerp, VR, web & mobile, etc.) kunnen werk indienen. Daarmee kunnen ze prijzen winnen: softwarelicenties, hardware, stages en beurzen. De organisatie werd opgericht in 2009 als een designwedstrijd, maar groeide al snel uit tot een spraakmakende beweging die dienstdoet als adviesorganisatie naar de grootste studio’s ter wereld.

Elk jaar brengt The Rookies ook een ranking uit van die scholen waar het grootste talent in de sector volgens hen gespot kan worden. Eind september weet Howest of de opleiding Digital Arts and Entertainment opnieuw tot de beste gameopleidingen zal behoren (na de tweede plaats van 2022 en de overwinningen in 2017, 2018 en 2021).

The Rookies mockup