Howest Academy gaat volop inzetten op groei van levenslang leren

Howest Academy gaat volop inzetten op groei van levenslang leren

Howest Academy gaat volop inzetten op groei van levenslang leren

Levenslang leren wordt elk jaar belangrijker om bij te blijven. Daarom biedt hogeschool Howest naast de reguliere bachelor- en graduaatsopleidingen ook een snelgroeiend aanbod aan postgraduaten, specialisaties, verkorte trajecten en microdegrees aan. Al deze – toekomstgerichte – vervolgopleidingen komen vanaf dit academiejaar samen in de Howest Academy. Op dinsdag 7 september stelt Howest ze voor tijdens een online infoavond.

Levenslang leren in de lift

Once you stop learning, you start dying. Albert Einstein wist het al en ook Howest beseft dit al langer. Daarom bouwde de Hogeschool West-Vlaanderen de voorbije jaren een aanbod voor levenslang leren uit. Dat komt vanaf dit academiejaar samen in Howest Academy. 

Een logische evolutie volgens algemeen directeur Lode De Geyter: “Vorig academiejaar kwam 17% van alle eerste inschrijvingen aan Howest al van 30-plussers. Werkstudenten maakten toen trouwens 15% van al onze studenten uit. Het aandeel van deze beide groepen groeit jaar na jaar en we verwachten dat die groei de komende jaren nog verder zal versnellen en bijgevolg zal bijdragen aan de algemene groei van Howest. Howest Academy zal de komende jaren dus zeker verder uitbreiden.”

Groeiend aanbod voor de werkende lerende

Het aanbod van Howest Academy omvat postgraduaten, verkorte trajecten, specialisaties en microdegrees en focust op de ‘werkende lerende’. Dit zijn professionals die zich verder willen specialiseren in hun vakgebied, een carrièreswitch overwegen of een eerste (of een ander diploma) willen behalen terwijl ze werken. “Met Howest Academy willen we deze werkende lerenden flexibele opleidingen op maat bieden waardoor ze tegelijk kunnen blijven werken en zichzelf om-, bij- of herscholen”, vat coördinator Nele Dekeyser de missie van Howest Academy samen.

Positieve effecten van corona

Het aantal inschrijvingen voor vervolgopleidingen aan Howest zit al enkele jaren in de lift, enerzijds door de continue uitbreiding van het aanbod, maar Nele Dekeyser verwacht dat corona voor een extra versnelling kan zorgen: “Het voorbije jaar hebben we met z’n allen kennisgemaakt met online werken. Dat zal mogelijk ook de drempel verlagen naar online les volgen zoals in veel van onze vervolgopleidingen minstens deels het geval is. We vangen ook signalen op dat heel wat van onze laatstejaarsstudenten het studentenleven vorig jaar sterk gemist hebben. Om dat te compenseren, zetten ze vlotter de stap naar een eenjarige vervolmakingsopleiding of een uitbreiding van hun diploma via een verkort traject. Tot slot lijken ook mensen met een flexibel arbeidscontract in zwaar getroffen sectoren sterk te zoeken naar een eerste of extra diploma of naar bijkomende loopbaangerichte opleidingen. Ook deze trend zal bijdragen aan de verwachte groei van onze avond- en weekendtrajecten.”

Anticipating the future

Howest Academy wil mee zijn met de vele maatschappelijke veranderingen, maar ook vóór blijven op de trends en uitdagingen van de toekomst. “Daarom breiden we ons opleidingsaanbod op basis van onze onderzoeksresultaten continu uit met cutting-edge postgraduaten, masterclasses of seminariereeksen. Zo geven we de deelnemers voorsprong en anticiperen we op de toekomst”, aldus Nele Dekeyser. “Nu we alle opleidingen van Howest Academy samen hebben gebracht op één website (howest.be/academy) kunnen opleidingszoekers in één oogopslag vinden wat ze zoeken. We hebben alle opleidingen in dat opzicht ook gegroepeerd in negen interessevelden.” 

Haalbaar evenwicht tussen werken, leren en leven

Professionals zijn doorgaans drukbezet en willen zo efficiënt mogelijk nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. “Daarom zetten we volop in op kortere opleidingen die de combinatie van werken, leren en een gezin haalbaar maken. Een gebrek aan tijd is namelijk de meest bepalende factor om niet levenslang te blijven leren. Tegelijk streven we met @home opleidingen, een mix van online en op de campus en modulaire microdegrees naar maximale flexibiliteit. Doordat we expliciet vanuit het perspectief van de werkende leren kijken, wijkt Howest Academy ook af van de typisch schoolse insteek van semesters en academiejaren. Dat is nu al zo, maar zeker in de toekomst zullen we nog veel meer klantgerichte opleidingsproducten lanceren en hierover actiever communiceren bij de doelgroep van professionals. ”

Om alle mogelijkheden in de kijker te zetten bij de doelgroep organiseert Howest Academy op dinsdagavond 7 september (van 17u tot 20u) een online infoavond.

Een overzicht van het aanbod vind je op howest.be/academy